Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Κοροϊδία με την επιστροφή φόρου Την αποσύνδεσαν από τον ΕΝΦΙΑ, την «μπλοκάρουν» για τυχόν οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία.

07/09/14ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κοροϊδία με την επιστροφή φόρου

Την αποσύνδεσαν από τον ΕΝΦΙΑ, την «μπλοκάρουν» για τυχόν οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία.
        
 
Των Μάριου Χριστοδούλου Κώστα Τσάβαλου

Δεν έχουν τελειωμό η κοροϊδία και η ταλαιπωρία εκατοντάδων χιλιάδων φορολογουμένων, οι οποίοι περιμένουν εδώ και αρκετό καιρό με το πιστωτικό εκκαθαριστικό στο… χέρι, για να πάρουν πίσω τον φόρο εισοδήματος που τους κρατάει η Εφορία. Η πολυσυζητημένη εγκύκλιος της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνας Σαββαΐδου, που εκδόθηκε στα μέσα Αυγούστου και με την οποία υποτίθεται ότι άνοιγε ο δρόμος για τις επιστροφές φόρων, ήταν δώρον άδωρον.

Ναι μεν η κ. Σαββαΐδου, λόγω των καθυστερήσεων στην εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ, αποσύνδεσε τις επιστροφές φόρων με τον συμψηφισμό τυχόν οφειλών των δικαιούχων από τον συγκεκριμένο φόρο, ωστόσο διατήρησε σε ισχύ παλαιότερη απόφαση (ισχύει από την 1η Ιουλίου), σύμφωνα με την οποία πριν από την επιστροφή οποιουδήποτε φόρου (εισοδήματος, ΦΠΑ κ.ά.) θα πρέπει να προηγούνται διασταυρώσεις για τυχόν ληξιπρόθεσμες μη ρυθμισμένες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία. Λογικό… Μόνο που οι εφορίες και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) δεν έχουν ακόμα τη δυνατότητα να κάνουν αυτές τις διασταυρώσεις για να γνωρίζουν, σε πραγματικό χρόνο, αν κάποιος οφείλει στα Ταμεία. Η δυνατότητα αυτή υποτίθεται ότι θα δοθεί μέσα στον Σεπτέμβριο, και μέχρι να καταστούν εφικτές οι διασταυρώσεις αυτές, επιστροφές δεν θα γίνονται.

«Θα σας ενημερώσουμε»

Αυτή είναι η απάντηση που παίρνουν και όσοι φορολογούμενοι, δικαιούχοι επιστροφής φόρου, απευθύνονται στις εφορίες για να μάθουν γιατί δεν έχουν δει ακόμα να μπαίνουν στους λογαριασμούς τους τα ποσά που δικαιούνται.

Μάλιστα καλούνται από τα αρμόδια τμήματα των εφοριών να υποβάλουν και αίτηση για την επιστροφή του φόρου, η οποία ακολουθεί τη γνωστή οδό της… αρχειοθέτησης, συνοδευόμενη από την απάντηση «θα σας ενημερώσουμε όταν έχουμε κάτι». Η τακτική που ακολουθεί το υπουργείο Οικονομικών είχε αποτέλεσμα την αύξηση των εκκρεμών επιστροφών φόρων από τα 666 εκατ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου στα 742 εκατ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης. Κατά τ’ άλλα, τα πρωτογενή πλεονάσματα αυξάνονται και πληθύνονται.

Οσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ, το «μπλοκάρισμα» των επι­στροφών ξεκίνησε από παλαιότερη απόφαση του υπουργείου Οικονομικών σύμφωνα με την οποία «ακόμα και μη ληξιπρόθεσμες οφειλές φορολογουμένων υπόχρεων καταβολής ΕΝΦΙΑ συμψηφίζονται αυτομάτως με οφειλές του κράτους προς τους φορολογουμένους από επιστροφές φόρου εισοδήματος».

Με την απόφαση του Αυγούστου «πάγωσε» έως τις 30 Σεπτεμβρίου (ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ) η ισχύς της προηγούμενης, ανοίγοντας τον δρόμο για τις επιστροφές φόρου εισοδήματος εκατοντάδων χιλιάδων φορολογουμένων με πιστωτικό εκκαθαριστικό.

Δεν επικοινωνούν!

Ωστόσο η διαδικασία κόλλησε στα ηλεκτρονικά αρχεία της Φορολογικής Διοίκησης και των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία δεν «επικοινωνούν» για να γίνουν οι απαραίτητες διασταυρώσεις για τυχόν οφειλές των δικαιούχων. Θεωρητικά η ΓΓΔΕ έχει στη διάθεσή της στοιχεία για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία. Ομως τα στοιχεία αυτά δεν αφορούν τον πραγματικό χρόνο αλλά προηγούμενο, γεγονός που σημαίνει ότι στο μεσοδιάστημα ο φορολογούμενος μπορεί να έχει τακτοποιήσει τις οφειλές του (να πλήρωσε ή να τις ρύθμισε).

Ακριβώς αυτή η αδυναμία ολοκλήρωσης της ηλεκτρονικής εφαρμογής ήταν που οδήγησε την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να απαλλάξει από την προσκόμιση ασφαλιστικής ενημερότητας τους φορολογουμένους που θα αιτηθούν απαλλαγή ή έκπτωση από τον ΕΝΦΙΑ. Οι δικαιούχοι των απαλλαγών θα έπρεπε να μπουν στην ταλαιπωρία της προσκόμισης της ασφαλιστικής ενημερότητας, εκτός των άλλων δικαιολογητικών που προβλεπόταν και στην περίπτωση του «χαρατσιού», ενώ τώρα θα περιοριστούν μόνο στην υποβολή της αίτησης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: