Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Δανειστές προς κυβέρνηση για τις ρυθμίσεις των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων: «Να βλέπουμε κι εμείς»

09/09/14ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
stilos-daneio-ipografi-dimosiografia-simvolaio

Δανειστές προς κυβέρνηση για τις ρυθμίσεις των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων:

«Να βλέπουμε κι εμείς»

Η τρόικα, για να δώσει τη συγκατάθεσή της στο σχέδιο, ζητά τη σύσταση «ανεξάρτητου φορέα», που θα διασφαλίζει ότι δεν θα διαγράφονται θαλασσοδάνεια «ημετέρων» και κυβερνητικών φίλων!.
        
 
Του Βασίλη Γεώργα

«Μεγάλο Αδελφό» για την εποπτεία των ρυθμίσεων που θα κάνουν οι τράπεζες στα «κόκκινα» δάνεια και τις οφειλές των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο ζητά η τρόικα από την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να διασφαλίσει ότι δεν θα διαγράφονται θαλασσοδάνεια «ημετέρων» και κυβερνητικών φίλων. Το θέμα της δημιουργίας ειδικού φορέα που θα παρακολουθεί από κοντά τη «σεισάχθεια» μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων αποτελεί κεντρικό ζήτημα στις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο εν όψει της προετοιμασίας του σχετικού νομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται ότι θα ψηφιστεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα έχει θέσει ως προϋπόθεση τη δημιουργία ενός τέτοιου «ανεξάρτητου φορέα» πριν ανάψει το πράσινο φως στο προτεινόμενο από την ελληνική κυβέρνηση σχέδιο που αφορά την ενιαία αντιμετώπιση επιχειρηματικών χρεών προς τις τράπεζες, την Εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους προμηθευτές. Ο τρόπος που θα λειτουργεί αυτός ο φορέας και αν θα έχει ελεγκτικό ή εγκριτικό ρόλο, τα μέλη που θα συμμετέχουν και ποιος θα έχει το πάνω χέρι –το Δημόσιο ή η τρόικα- δεν είναι ακόμη γνωστά.

Οι μικροί και οι μεγάλοι

Βασικά χαρακτηριστικά τού υπό κατάρτιση νομοσχεδίου είναι, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, για τις μεν μικρομεσαίες επιχειρήσεις η τυποποιημένη ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και οφειλών για διάστημα μιας δεκαετίας (120 δόσεις), με δυνατότητα διαγραφής έως και του 30% των χρεών στο τέλος της περιόδου. Για τις μεγάλες επιχειρήσεις προβλέπεται επίσης η δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών σε 120 δόσεις, σε αυτές όμως δεν θα ισχύουν τυποποιημένα κριτήρια, αλλά οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από τους πιστωτές κατά περίπτωση. Το θεσμικό πλαίσιο ειδικά για τις μεγάλες επιχειρήσεις θα περιλαμβάνει και αλλαγές στον Πτωχευτικό Κώδικα προκειμένου το πάνω χέρι για τις ρυθμίσεις δανείων να δίνεται στο 30% έως 40% των πιστωτών που έχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις (υποθήκες σε ακίνητα). Εφόσον το 50% των πιστωτών, εκ των οποίων το 30% να είναι ενυπόθηκοι πιστωτές, συμφωνούν σε κάποιο σχέδιο εξυγίανσης με τους μετόχους ή τον επιχειρηματία, το δικαστήριο θα προστατεύει την επιχείρηση από τους υπόλοιπους πιστωτές και θα εγκρίνει το σχέδιο εντός δύο μηνών. Με ταχείες διαδικασίες και χαμηλές πλειοψηφίες υπέρ των εμπράγματων πιστωτών θα τρέχουν και οι διαδικασίες εκκαθάρισης των επιχειρήσεων.

Κυβέρνηση και τρόικα έχουν συμφωνήσει μόνο «επί της αρχής» και όχι σε τελικό νομικό κείμενο, το οποίο αποτελεί και το ζητούμενο. Πηγές που βρίσκονται κοντά στις διαπραγματεύσεις εκτιμούν πως ένα αρχικό νομικό κείμενο θα είναι έτοιμο προς τα μέσα Σεπτεμβρίου προκειμένου να τεθεί υπόψη της τρόικας, με στόχο να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή μέχρι το τέλος Οκτωβρίου ή στις αρχές Νοεμβρίου.

Οι εμπράγματες εξασφαλίσεις

Η ακίνητη περιουσία του οφειλέτη θα αποτελέσει –ειδικά για τις μικρότερες βάσει τζίρου επιχειρήσεις οι οποίες κρίνεται ότι είναι βιώσιμες- βασικό κριτήριο για την ένταξη στο νέο θεσμικό πλαίσιο. Το σκεπτικό είναι να λαμβάνονται υπόψη οι εξασφαλίσεις προς τις τράπεζες (υφιστάμενες ή πρόσθετες με βάση τις αντικειμενικές αξίες) ως μέτρο για να προτείνονται «γενναίες» ρυθμίσεις προς τις επιχειρήσεις. Λόγου χάρη, σε ένα δάνειο 500.000 ευρώ να ρυθμίζεται το ποσό των 350.000 ευρώ (70%) εφόσον αντιστοιχεί σε εμπράγματες εξασφαλίσεις και τα υπόλοιπα 150.000 ευρώ (30%) να διαγράφονται στο τέλος της δεκαετίας εφόσον ο οφειλέτης είναι συνεπής στην καταβολή των δόσεων μέχρι το τέλος της ρύθμισης.

«Δεδομένου ότι το έσοδο που θα έχει μια τράπεζα ή ένας πιστωτής από τον πλειστηριασμό των ακινήτων μιας επιχείρησης η οποία έχει “κόκκινες” οφειλές δεν μπορεί να προσδιοριστεί, η λογική είναι πως είναι προτιμότερο να κάνεις την επιχείρηση ξανά να πληρώνει, παρά να την κλείσεις», λέει αρμόδιος παράγοντας που ασχολείται με τη σύνταξη της ρύθμισης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: