Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Συμφωνία ή καταστροφή «βλέπει» ο Στουρνάρας

Συμφωνία ή καταστροφή «βλέπει» ο Στουρνάρας

stournaras.jpg

Ο Γιάννης ΣτουρνάραςΗ ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος βλέπει τη συμφωνία ως σωτηρία | EUROKINISSI / ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ
Η Τράπεζα της Ελλάδας «υποστηρίζει ακράδαντα ότι η συμφωνία με τους εταίρους είναι ιστορική επιταγή που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε». Με τον πλέον ρητό και κατηγορηματικό τρόπο στην ετήσια έκθεσή της η ΤτΕ θέτει ως επιτακτική τη σύναψη μιας νέας συμφωνίας με τους εταίρους ως απόλυτη προϋπόθεση ώστε να απομακρυνθούν οι άμεσοι κίνδυνοι που υπάρχουν για την οικονομία, να περιοριστεί η αβεβαιότητα και να δοθεί μια διατηρήσιμη αναπτυξιακή προοπτική στη χώρα.
Στην Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική 2014-15, η οποία υποβλήθηκε σήμερα στην πρόεδρο της Βουλής και στο υπουργικό συμβούλιο, η ΤτΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς θεωρεί πως μια αποτυχία στις διαπραγματεύσεις θα είναι «η αρχή μιας επώδυνης πορείας που θα οδηγήσει αρχικά σε πτώχευση και τελικά στην έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ και –πιθανότατα– από την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Και εξηγεί: «Μια ελεγχόμενη κρίση χρέους, όπως αυτή που διαχειριζόμαστε σήμερα με τη βοήθεια των εταίρων, θα μετατραπεί σε ανεξέλεγκτη κρίση, με μεγάλους κινδύνους για το τραπεζικό σύστημα και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Η έξοδος από το ευρώ θα προσθέσει στο ήδη βεβαρημένο περιβάλλον μια νέα οξύτατη συναλλαγματική κρίση που θα εκτινάξει τον πληθωρισμό».
Επισημαίνει μάλιστα τις επιπτώσεις των παραπάνω που συνοψίζονται σε βαθιά ύφεση, δραματική μείωση των εισοδημάτων, πολλαπλασιασμό της ανεργίας και κατάρρευση όσων έχει πετύχει η ελληνική οικονομία στα χρόνια της ένταξης στην Ε.Ε. και κυρίως την περίοδο του ευρώ.
Σε αντίθετη περίπτωση, «η Ελλάδα από ισότιμο μέλος στον πυρήνα των ευρωπαϊκών χωρών θα μετατραπεί σε μια φτωχή χώρα της νότιας Ευρώπης», προειδοποιεί η ΤτΕ στην έκθεσή της, με την οποία τονίζει ότι είναι «κεφαλαιώδους σημασίας» η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων καθώς «επεκτείνει σημαντικά τον αναγκαίο χρόνο της δημοσιονομικής προσαρμογής και προσθέτει βαθμούς ελευθερίας στην άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής».
Ιδιαίτερη σημασία δίνει ακόμη στην επαναβεβαίωση και εξειδίκευση της πρόθεσης των εταίρων για την αναδιάρθρωση του χρέους, όπως διατυπώθηκε αρχικά στη σύνοδο του Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου 2012.
Και δεν θεωρεί καθόλου απίθανη την επίτευξη μιας συμφωνίας καθώς, όπως επισημαίνει η έκθεση, από τις ενδείξεις που υπάρχουν φαίνεται ότι υπάρχει σοβαρή προσέγγιση στους όρους και πως η απόσταση που απομένει να διανυθεί για την ολοκλήρωση της συμφωνίας είναι μικρή.
«Χρειαζόμαστε σήμερα μια βιώσιμη συμφωνία που θα στηριχθεί σε βιώσιμο χρέος, απαλλάσσοντας τις επόμενες γενιές από τα βάρη που δεν δικαιούμαστε να τους κληροδοτήσουμε», τονίζει η έκθεση και προβλέπει τον κίνδυνο μιας νέας φάσης ύφεσης καθώς επιδεινώνονται οι δείκτες του οικονομικού κλίματος και των συνθηκών χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα καθιστώντας αναπόφευκτη την εντονότερη επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης το β’ τρίμηνο του 2015.
Κατεύθυνση που ωστόσο δεν θεωρεί προδιαγεγραμμένη: «Με δεδομένο ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική οικονομία οφείλονται στην αβεβαιότητα και την απώλεια εμπιστοσύνης είναι βάσιμο να προβλεφθεί ότι αν βελτιωθεί το κλίμα, η οικονομία μπορεί να επανέλθει σχετικά σύντομα σε ανοδική τροχιά», αναφέρει η ΤτΕ και θέτει ως απόλυτα καθοριστική προϋπόθεση για να συμβεί αυτό το να αποκλειστεί το ενδεχόμενο πιστωτικού γεγονότος και να διασφαλιστεί η παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ.
«Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο εάν, σε πρώτη φάση, επιτευχθεί σύντομα ρεαλιστική συμφωνία και στη συνέχεια, εάν εφαρμοστούν με συνέπεια και χωρίς καθυστερήσεις οι όροι της μέσα σε συνθήκες πολιτικής σταθερότητας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: