Ραντεβού τη Δευτέρα εν μέσω απειλών και εκβιασμών
Το κάλεσμα Τουσκ προς την Αθήνα να επιλέξει ή την πρόταση των «θεσμών» ή τη χρεοκοπία αποτυπώνει το κλίμα των έντονων πιέσεων προς την ελληνική κυβέρνηση για επώδυνο συμβιβασμό.
«Είμαστε κοντά στο σημείο που η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ μιας προσφοράς που εγώ πιστεύω ότι είναι καλή για συνέχιση της στήριξης, ή να κατευθυνθεί προς την χρεοκοπία. Στο τέλος της ημέρας, η απόφαση μπορεί μόνο να ανήκει στους Έλληνες όπως και η ευθύνη», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
Οι δηλώσεις αυτές εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο ενός ασφυκτικού κλοιού που σφίγγει εδώ και καιρό την κυβέρνηση των Αθηνών, τροφοδοτείται συνεχώς με νέεςεπιθετικές αναφορές και διαρροές αξιωματούχων σε «φιλικά» ΜΜΕ, και που κλιμακώνεται καθώς πλησιάζουμε προς το τέλος του Ιουνίου.
Στις επίσημες δηλώσεις που ακολούθησαν το -χωρίς καμία συμφωνία- Eurogroup της Πέμπτης, είναι έκδηλη η προσπάθειά των αξιωματούχων των «θεσμών» νααποποιηθούν τις δικές τους ευθύνες για το -μέχρι σήμερα- ναυάγιο των διαπραγματεύσεων και να ρίξουν το «μπαλάκι» στην Αθήνα. Ταυτόχρονα, επιχειρούν να σπρώξουν περαιτέρω την ελληνική κυβέρνηση προς την κατεύθυνση μιας επώδυνης συμφωνίας, τονίζοντας πως ο χρόνος που απομένει για την επίτευξή της είναι ελάχιστος. Ωστόσο, υπάρχει ακόμα το περιθώριο για συμφωνία -λένε- φανερώνοντας πως επιθυμούν μια θετική έκβαση του ελληνικού ζητήματος, καθώς τυχόν αποτυχία αναμένεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Ο «σκληρός», ο απαισιόδοξος και ο... «κουτός»
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ φέρεται να δήλωσε στο περιοδικό «Spiegel» ότι δεν καταλαβαίνει τον Αλέξη Τσίπρα, προσθέτοντας ότι «η εμπιστοσύνη που του έδειξα δεν ανταποδόθηκε πάντα στα ίσα». Αντί να κακολογεί την Κομισιόν, ο Τσίπρας θα πρέπει να πει στους Έλληνες ότι του ζήτησε η Κομισιόν επενδυτικό σχέδιο για την πενταετία 2015-2020 ύψους 35 δισ. ευρώ, είπε ο Γιούνκερ. Και τόνισε: «Εγώ, εάν ήμουν Τσίπρας, θα το πούλαγα αυτό ως επιτυχία. Αλλά δεν ακούω τίποτα».
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκτιμά, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι στην Αθήνα έχουν παρεξηγήσει τις προσπάθειές του να βρεθεί συμβιβασμός. «Υπάρχει μια ρήση ότι στο τέλος πάντα υπάρχει κάποιος στην Ευρώπη που θα βγάλει λαγό από το καπέλο. Αλλά αυτή δεν είναι η περίπτωση. Προειδοποίησα τον κ.Τσίπρα επανειλημμένα ότι δεν θα πρέπει να υπολογίζει στο ότι εγώ μπορώ να προλάβω την αποτυχία των συνομιλιών», κατέληξε.
Την απαισιοδοξία του -για ακόμα μία φορά- εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών,Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος φέρεται να βρίσκεται στο περιθώριο στη Γερμανία, εξαιτίας των διαφορετικών απόψεων που έχει με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, στο ελληνικό ζήτημα.
«Πρέπει να περιμένουμε για να δούμε εάν θα συμβεί κάτι τι ακριβώς θα συμβεί για την Ελλάδα, τη Δευτέρα», είπε αρχικά ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, αποχωρώντας από τη συνεδρίαση του Ecofin. «Ωστόσο», πρόσθεσε «δεν είμαι σίγουρος ότι θα είμαι σε θέση να ανακοινώσω κάτι συγκλονιστικό ή καινούριο τη Δευτέρα. Η κατάσταση δεν είναι πολύ ευχάριστη, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα», κατέληξε ο κ. Σόιμπλε.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκιςπροχώρησε σε σκληρές δηλώσεις για την Ελλάδα. Όπως ανέφερε:
- Η Ελλάδα δεν κατέθεσε αξιόπιστα εναλλακτικά μέτρα
- Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εμπλακεί με σοβαρότητα στις διαπραγματεύσεις
- Οι αποφάσεις για το χρέος σχετίζονται με την ολοκλήρωση του προγράμματος
- Η Ελλάδα έχει επικεντρωθεί υπερβολικά στις κόκκινες γραμμές και όχι στις λύσεις.
- Δεν είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση ή να εκταμιευτούν κονδύλια μέχρι τα τέλη Ιουνίου
- Δεν θα υπάρξει διαγραφή χρέους για την Ελλάδα
Πυρετώδεις διεργασίες για Eurogroup και σύνοδο κορυφής
Έκτακτη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης για το ελληνικό ζήτημα συγκάλεσε για τη Δευτέρα (19:00) o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Για την ίδια μέρα ανακοινώθηκε και έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup στις 16:00.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η σύγκληση του συμβουλίου κορυφής είναι θετική εξέλιξη στον δρόμο για τη συμφωνία. «Επιδιώξαμε οι τελικές διαπραγματεύσεις να γίνουν στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο της Ευρώπης και εργαζόμαστε τώρα για την επιτυχία της συνόδου αυτής. Όσοι επενδύουν στην κρίση και σε σενάρια τρόμου θα διαψευστούν», σημείωναν οι ίδιες πηγές. Εκτιμούσαν, επίσης, ότι θα υπάρξει λύση στη βάση του σεβασμού των κανόνων της Ε.Ε. αλλά και της δημοκρατίας, που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη μέσα στο ευρώ.
Όσο για τις δηλώσεις Τουσκ, τις χαρακτήρισαν ως «αναμενόμενες, αχρείαστες και προβλέψιμες», προσθέτοντας ότι «τα τελεσίγραφα δεν έχουν θέση στη συζήτηση και δεν θα επηρεάσουν την ουσία της συζήτησης που μπαίνει στο τελικό στάδιο με τις αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν, μετά και την επιστροφή του από τη Ρωσία».
Εξάλλου, Έλληνας αξιωματούχος που επικαλείται το πρακτορείο Boomberg ανέφερε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα υποβάλλει μέχρι τη Δευτέρα προς τους δανειστές-εταίρους νέες προτάσεις, υποστηρίζοντας παράλληλα πως ο διάλογος μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών, συνεχίζεται. Σημείωσε, επίσης, πως η σημερινή αύξηση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA, έφθασε το1,8 δισ. ευρώ.
Ταυτόχρονα, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η Γερμανίδα καγκελάριοςΆνγκελα Μέρκελ μίλησαν εκ νέου την Παρασκευή στο τηλέφωνο, όπως διέρρεε το περιβάλλον του Γάλλου προέδρου για να κάνουν μια «επισκόπηση της κατάστασης» με την Ελλάδα, διάρκειας λίγων λεπτών. Άγνωστο εάν κατέληξε κάπου η συζήτηση, κι αυτό που έγινε γνωστό είναι ότι συμφώνησαν «να αξιοποιηθούν οι τρεις επόμενες ημέρες, ως την έκτακτη σύνοδο της Δευτέρας, για να υπάρξει πρόοδος».
Μυστικό το ύψος του ELA
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι ενέκρινε το ελληνικό αίτημα για μεγαλύτερη παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει συμφωνία της ΕΚΤ με την Τράπεζα της Ελλάδας να μην ανακοινωθεί το ποσό που θα δοθεί στη χώρα μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ELA). Σε διάφορα μέσα ενημέρωσης, το ποσό αυτό κυμαίνεται από 1,5 ως 3,5 δισ. ευρώ.
Σχετικά με την απόφαση της ΕΚΤ, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς δήλωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN: «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανταποκρίθηκε στις ανάγκες της χώρας. Οι καταθέσεις είναι ασφαλείς. Αυτό είναι καλό για την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος».
Από την πλευρά του, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters σημειώνει ότι θα γίνειεπανεκτίμηση του ποσού την ερχόμενη Δευτέρα, εκτιμώντας ότι αυτό γίνεται για να ασκηθεί περαιτέρω πίεση στην κυβέρνηση Τσίπρα.
Η παράταση της έκτακτης χρηματοδότησης από την ΕΚΤ είναι μόνο ένα προσωρινό μέτρο, προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις από το Λουξεμβούργο. «Είναι πολύ σαφές ότι για ανακτηθεί η οικονομική σταθερότητα χρειάζεται μια ξεκάθαρη συμφωνία για το πρόγραμμα και να κατατεθεί μια ξεκάθαρη στρατηγική από τις ελληνικές αρχές που να δείχνει πως θα ανακτήσουν την σταθερότητα και την ανάπτυξη», είπε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.
Τρεις πυλώνες για συμφωνία
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε ότι κατέθεσε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνει παρεμβάσεις πέρα από αυτές που έχουν συζητηθεί σε επίπεδο Brussels Group, μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού και πρόταση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. «Ο συνδυασμός των τριών θα φέρει την τελική επίλυση της κρίσης, με την Ελλάδα να μη χρειάζεται μετά το τέλος του προγράμματος περαιτέρω δανεισμό καθώς θα έχει στη διάθεσή της τα απαραίτητα εργαλεία που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους και την επιστροφή στις αγορές», είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Μεταξύ άλλων, ο υπουργός πρότεινε να γίνεται παρακολούθηση των δαπανών σε εβδομαδιαία βάση, που θα συνδυάζεται με ένα αυτοματοποιημένο σύστημα μειώνοντας οριζοντίως τις δαπάνες του δημοσίου, σε περίπτωση εκτροχιασμού του προϋπολογισμού. Η ελληνική πλευρά κάλεσε σε μια γρήγορη και αποτελεσματική διαπραγμάτευση σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών και σε επίπεδο αρχηγών. «Ο χρόνος είναι λίγος, αλλά αρκετός για μια αμοιβαία επωφελή λύση» ανέφερε ο Έλληνας υπουργός.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης συνέχισε λέγοντας πως «παρουσιάσαμε το άρθρο του κ. Μπλανσάρ. Στην τοποθέτησή μας εξηγήσαμε ότι η πολιτική ευθύνη είναι όλων των υπουργών Οικονομικών και των ηγετών της Ε.Ε. για να βρεθεί η λύση. Δυστυχώς η προεδρία του Eurogroup εστίασε στις ευθύνες της ελληνικής πλευράς», πρόσθεσε φωτογραφίζοντας τον Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου