Μεγαλύτερη η συρρίκνωση των υπηρεσιών και της μεταποίησης τον Φεβρουάριο. Συνέχιση της ύφεσης στην ευρωπαική οικονομία και στο τρέχον τρίμηνο-το τέταρτο συνεχόμενο
Του Μπάμπη Μιχάλη
Στη χειρότερη ύφεση των τελευταίων περίπου 4 ετών βυθίζεται η οικονομία της ευρωζώνης και μάλλον θα αργήσει να βγει από αυτήν. Τρανή απόδειξη, οι δείκτες επιχειρηματικής δραστηριότητας που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η βρετανική εταιρεία ερευνών Markit Economics και οι οποίοι έδειξαν ότι η μεταποίηση και οι υπηρεσίες στις 17 οικονομίες του ευρώ συρρικνώθηκαν και αυτόν τον μήνα.
Ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ υποχώρησε στο 47,3 από 48,6 τον Ιανουάριο και έναντι 49 που προέβλεπαν οι οικονομικοί αναλυτές. Κάτι που σημαίνει συνέχεια της ύφεσης στην ευρωπαϊκή οικονομία και στο τρέχον τρίμηνο – το τέταρτο συνεχόμενο.
Στους επιμέρους δείκτες της Markit, πιο σημαντική ήταν η πτώση του PMI υπηρεσιών, o οποίος υποχώρησε τον Φεβρουάριο στο 47,3 από 48,6 τον Ιανουάριο. Ηταν η μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 10 μηνών. Λιγότερο οδυνηρή η υποχώρηση του αντίστοιχου δείκτη μεταποίησης, από το 47,9 στο 47,8.
Ολες σχεδόν οι μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης είδαν τους εθνικούς τους δείκτες να υποχωρούν κάτω από το 50, το όριο που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Εξαίρεση αποτελεί μόνο η Γερμανία, η οποία εμφάνισε δείκτες υψηλότερους του 50. Αντίθετα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, η Γαλλία, είδε τους δικούς της δείκτες να παραμένουν πολύ χαμηλότερα από το 50.
Σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές, τα στοιχεία της Markit, όπως και άλλα που μεταφέρουν συμπεράσματα πρόσφατων ερευνών μεταξύ ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, επιβεβαιώνουν ότι η μοναδική αναπτυξιακή ώθηση που υπάρχει σήμερα στην οικονομία της ευρωζώνης έρχεται αποκλειστικά και μόνο από το διεθνές εμπόριο και τις εξαγωγές.
Οι τελευταίες όμως αποτελούν έναν ιδιαίτερα τρωτό -στις διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών- κινητήρα ανάπτυξης. Ακόμη και αν υποτεθεί ότι η τρέχουσα τροχιά ανατίμησης του ευρώ ολοκληρώθηκε, οι καθαρές εξαγωγές των χωρών της ευρωζώνης δεν είναι δυνατόν να τροφοδοτήσουν οικονομική ανάπτυξη πάνω από το 0% φέτος.
Κάτι που είναι εμφανές πλέον και στις εξαγωγικές οικονομίες του σκληρού πυρήνα της ευρωζώνης όπως η Ολλανδία. Η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης βουτά στην ύφεση και στο τρέχον τρίμηνο, λόγω της απώλειας εξαγωγών. Αποτέλεσμα, η ανεργία χτυπά ρεκόρ 16ετίας και η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1986.
Παρ’ όλα αυτά, η ηγεμονεύουσα γερμανική κυβέρνηση δεν φαίνεται να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω από τις νεοφιλελεύθερες οικονομικές συνταγές που επιβάλλει πλέον σε όλους σχεδόν τους εταίρους της στην ευρωζώνη. Επόμενος στόχος των συντηρητικών κύκλων του Βερολίνου είναι η Γαλλία και τα υπολείμματα του κοινωνικού της κράτους.
Διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, συντηρητικά οικονομικά ινστιτούτα, διεθνείς οργανισμοί, επιχειρηματίες και Μαζικά Μέσα Ενημέρωσης εστιάζουν όλο και περισσότερο τις τελευταίες εβδομάδες τα πυρά τους προς το Παρίσι. Και μάλιστα, με τον ίδιο περίπου τρόπο με τον οποίο ώθησαν νωρίτερα τις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου στα σκληρά προγράμματα λιτότητας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου