Πρόσθετα μέτρα 2,6 δισ. ευρώ από τα οποία τα 2,5 δισ. αφορούν νέους φόρους σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και παρόλα αυτά, ανάπτυξη 2,7% του ΑΕΠ με οχήματα την αύξηση των επενδύσεων κατά 9,1% και των εξαγωγών κατά 5,3 % προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε πριν λίγη ώρα στη Βουλή.
Σε ό,τι αφορά την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος και σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, περιλαμβάνεται πρόβλεψη για πλεόνασμα 0,6 % του ΑΕΠ (έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ) για το 2016 και 1,8% του ΑΕΠ για το 2017, έναντι στόχου για πρωτογενές 1,75%.
Οι πρόσθετες παρεμβάσεις στη φορολογία με βάση τα μέτρα που ψηφίστηκαν το 2016 και τις νέες παρεμβάσεις για το 2017, αθροίζονται σε πρόσθετες παρεμβάσεις συνολικού ύψους 2,7 δισ. ευρώ από τα οποία τα 2,5 δισ. ευρώ αφορούν την «ωρίμανση παλαιών φόρων αλλά και την επιβολή νέων - κυρίως έμμεσων - φόρων για το 2017. Αναλυτικά τα πρόσθετα έσοδα για τον επόμενο χρόνο θα προέλθουν:
Από την αναμόρφωση στην φορολογία εισοδήματος (μείωση του αφορολόγητου και αλλαγή κλίμακας) 772 εκ. ευρώ
Από τις αλλαγές στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης 678 εκ. ευρώ
Από την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ 218,4 εκ. ευρώ
Από την αναμόρφωση της φορολογίας οχημάτων 12,5 εκ. ευρώ
Από την αναμόρφωση του ΕΦΚ καυσίμων 440 εκ. ευρώ
Από την φορολογία εταιρικών οχημάτων 91 εκ. ευρώ
Από το τέλος στην συνδρομητική τηλεόραση 15 εκ. ευρώ
Από το τέλος σταθερής τηλεφωνίας 52 εκ. ευρώ
Από την φορολογία τυχερών παιγνίων 56 εκ. ευρώ
Από την φορολογία ζύθου 26 εκ. ευρώ
Από την φορολογία τσιγάρων (συμβατικών, ηλεκτρονικών) 142 εκ. ευρώ
Από τον ΕΦΚ στον καφέ 62 εκ. ευρώ
Από φορολογικές απαλλαγές επενδυτικού νόμου -10,4 εκ. ευρώ
Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού εμφανίζονται μειωμένες κατά περίπου 1,75 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω των εξοικονομήσεων που προκύπτουν από την πλήρη εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάϊο.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, μέσω του τομέα των δαπανών λαμβάνεται στοχευμένα μέριμνα και για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες με πρώτους τους κοινωνικά ευάλωτους αλλά και την ανάπτυξη. Συγκεκριμένα ο προϋπολογισμός του 2017 ενσωματώνει μια σειρά από παρεμβάσεις, μεταξύ των οποίων:
● Η πλήρης επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης με πιστώσεις που φτάνουν τα 760 εκατ. ευρώ και προβλέπεται να καλύψει πάνω από 250 χιλιάδες νοικοκυριά που βιώνουν συνθήκες ακραίας φτώχειας.
● Η αύξηση του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 250 εκατ. ευρώ, ώστε να αντισταθμιστεί πλήρως η προβλεπόμενη μείωση του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους.
● Η πρόβλεψη για 300 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της υγείας, της κοινωνικής προστασίας και της παιδείας που θα διατίθενται κατά περίπτωση για την κάλυψη αναγκών που υπερβαίνουν τις υπάρχουσες πιστώσεις.
● Η συνεισφορά 100 εκατ. ευρώ για τις ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών με συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Έξοδος στις αγορές
Την πρόθεση της κυβέρνησης να δοκιμάσει την τύχη της σε δανεισμό από τις αγορές υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα μέχρι και τις αρχές του 2017 θα έχει δεδομένα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Στο κείμενο του προσχεδίου τονίζεται ότι καθοριστικό ρόλο στην συγκράτηση του ύψους του χρέους της Γενικής Κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ έπαιξε και η κοινή διαχείριση των τραπεζικών διαθεσίμων των δημοσίων οργανισμών. Όπως τονίζεται, σε προθεσμιακό δανεισμό βρίσκεται περίπου των 75% των ταμειακών διαθεσίμων με αποτέλεσμα το χρέος της Γενικής Κυβερνώσης να προβλέπεται ότι θα κλείσει στο 178,9% του ΑΕΠ (έναντι 181,8% που προβλέπονταν στην αρχή του χρόνου) το 2016 και στο 174,8 % του ΑΕΠ στο τέλος του 2017, καταγράφοντας μείωση κατά 4,1% του ΑΕΠ.
Τέλος, από το πρόγραμμα εξόφλησης παλαιότερων ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου έχουν πληρωθεί μέχρι στιγμής 1,44 δισ. ευρώ από τα 1,8 δισ, ευρώ που διατέθηκαν στην Ελλάδα από την δόση των 7,5 δισ. ευρώ.
Δείτε
εδώ το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή
ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Προσχέδιο προϋπολογισμού: Εκρηξη έμμεσων φόρων και το 2017 (pdf)
Το Υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε σήμερα προς συζήτηση στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού για το έτος 2017.
Το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 αναμένεται να κλείσει στο 1,8% του ΑΕΠ (3.330 εκατ. ευρώ) σημειώνοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με το 0,6% του ΑΕΠ (1.111 εκατ. ευρώ) που προβλέπεται για το 2016. Θα είναι, συνεπώς, η τρίτη χρονιά που η παρούσα κυβέρνηση επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς της στόχους. Για την επόμενη χρονιά αναμένεται να φτάσει τα 3,330 δισ. ευρώ. Στο 2,7% μπαίνει ο στόχος για την αύξηση του ΑΕΠ και περιορισμός της ανεργίας στο 22,4%.
Ο προϋπολογισμός ενσωματώνει επιβαρύνσεις 4,3 δισεκ. ευρώ, τα οποία κατανέμονται ως εξής: 1,5 δισ. ευρώ από τους άμεσους φόρους, 1,4 δισεκ. ευρώ από τους εμμέσους φόρους και 1,4 δισεκ. ευρώ από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.
Συγκεκριμένα:
Το προσχέδιο προϋπολογισμού το οποίο κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή ενσωματώνει πρόβλεψη αύξησης των εσόδων από έμμεσους φόρους κατά 1,464 δισ. ευρώ (από τα 24,804 δισ. ευρώ στα 26,268 δισ. ευρώ), παράλληλα με την αύξηση των εσόδων από άμεσους φόρους κατά 371 εκατ. ευρώ (από τα 19,985 δισ. ευρώ στα 20,356 δισ. ευρώ).
Στο μέτωπο των πρωτογενών δαπανών, επιχειρείται νέα συγκράτηση σε επίπεδα χαμηλότερα κατά 1,2 δισ. ευρώ σε σχέση με φέτος. Το συνολικό ύψος των πρωτογενών δαπανών έχει οριστεί σε 43,592 δισ. ευρώ, έναντι πρόβλεψης για 44,824 δισ. ευρώ φέτος. Τα μέτρα της διετίας 2016-2017 αγγίζουν τα 3,978 δισ. ευρώ (εκ των οποίων 1,387 δισ. ευρώ στη διάρκεια του τρέχοντος έτους). Τα «καθαρά» μέτρα που έρχονται το 2017 αγγίζουν τα 2,591 δισ. ευρώ.
Η επίτευξη των στόχων οφείλεται στη σταδιακή αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας, στην ορατή βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης και στην ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Πέρα, ωστόσο, από την δημοσιονομική υπευθυνότητα και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση έναντι των πιστωτών, παραμένει η προτεραιότητα της αποκατάστασης της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ανάκαμψης από τη μακροχρόνια ύφεση. Για τον λόγο αυτό ο προϋπολογισμός του 2017 ενσωματώνει μια σειρά από παρεμβάσεις, μεταξύ των οποίων:
Η πλήρης επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης με πιστώσεις που φτάνουν τα 760 εκατ. ευρώ και προβλέπεται να καλύψει πάνω από 250 χιλιάδες νοικοκυριά που βιώνουν συνθήκες ακραίας φτώχειας.
Η αύξηση του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 250 εκατ. ευρώ, ώστε να αντισταθμιστεί πλήρως η προβλεπόμενη μείωση του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους.
Η πρόβλεψη 300 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της υγείας, της κοινωνικής προστασίας και της παιδείας που θα διατίθενται κατά περίπτωση για την κάλυψη αναγκών που υπερβαίνουν τις υπάρχουσες πιστώσεις.
Η συνεισφορά 100 εκατ. ευρώ για τις ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών με συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Αξίζει τέλος να γίνει αναφορά σε μια σειρά θεσμικών μεταρρυθμίσεων που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και θα αναβαθμίσουν το πλαίσιο δημοσιονομικής εποπτείας και ελέγχου. Συγκεκριμένα, το ενιαίο λογιστικό σχέδιο της Γενικής Κυβέρνησης, που θα κατατεθεί τον επόμενο μήνα, η αποκέντρωση της δημοσιονομικής ευθύνης, που θα τεθεί σε εφαρμογή από την αρχή του επόμενου έτους και η επισκόπηση δαπανών, που έχει ήδη ξεκινήσει πιλοτικά σε τρία Υπουργεία, αποτελούν πολύτιμα εργαλεία διαφάνειας και λογοδοσίας στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος.
Αυτό είναι το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2017
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νίκης 5-7
10180 Αθήνα
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τηλ.:2103332644
e-mail: press@minfin.gr
Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016
Δελτίο Τύπου
Κατάθεση Προσχέδιου Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης
Το Υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε σήμερα προς συζήτηση στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού για το έτος 2017.
Το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 αναμένεται να κλείσει στο 1,8% του ΑΕΠ (3.330 εκατ. ευρώ) σημειώνοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με το 0,6% του ΑΕΠ (1.111 εκατ. ευρώ) που προβλέπεται για το 2016. Θα είναι, συνεπώς, η τρίτη χρονιά που η παρούσα κυβέρνηση επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς της στόχους.
Η επίτευξη των στόχων οφείλεται στη σταδιακή αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας, στην ορατή βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης και στην ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Πέρα, ωστόσο, από την δημοσιονομική υπευθυνότητα και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση έναντι των πιστωτών, παραμένει η προτεραιότητα της αποκατάστασης της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ανάκαμψης από τη μακροχρόνια ύφεση. Για τον λόγο αυτό ο προϋπολογισμός του 2017 ενσωματώνει μια σειρά από παρεμβάσεις, μεταξύ των οποίων:
• Η πλήρης επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης με πιστώσεις που φτάνουν τα 760 εκατ. ευρώ και προβλέπεται να καλύψει πάνω από 250 χιλιάδες νοικοκυριά που βιώνουν συνθήκες ακραίας φτώχειας.
• Η αύξηση του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 250 εκατ. ευρώ, ώστε να αντισταθμιστεί πλήρως η προβλεπόμενη μείωση του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους.
• Η πρόβλεψη 300 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της υγείας, της κοινωνικής προστασίας και της παιδείας που θα διατίθενται κατά περίπτωση για την κάλυψη αναγκών που υπερβαίνουν τις υπάρχουσες πιστώσεις.
• Η συνεισφορά 100 εκατ. ευρώ για τις ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών με συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Αξίζει τέλος να γίνει αναφορά σε μια σειρά θεσμικών μεταρρυθμίσεων που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και θα αναβαθμίσουν το πλαίσιο δημοσιονομικής εποπτείας και ελέγχου. Συγκεκριμένα, το ενιαίο λογιστικό σχέδιο της Γενικής Κυβέρνησης, που θα κατατεθεί τον επόμενο μήνα, η αποκέντρωση της δημοσιονομικής ευθύνης, που θα τεθεί σε εφαρμογή από την αρχή του επόμενου έτους και η επισκόπηση δαπανών, που έχει ήδη ξεκινήσει πιλοτικά σε τρία Υπουργεία, αποτελούν πολύτιμα εργαλεία διαφάνειας και λογοδοσίας στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος.
http://taxheaven.gr
Κατατέθηκε το προσχέδιο προϋπολογισμού - Ολόκληρο το κείμενο
Πρώτη καταχώρηση: 03/10/2016 - 15:56
Τελευταία δημοσίευση: 15:56Οικονομία
Κατατέθηκε στη Βουλή το
προσχέδιο του νέου
προϋπολογισμού στο οποίο προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 2,7% για το 2017 και πρωτογενές πλεόνασμα 1,80% ελαφρώς υψηλότερο του στόχου 1,75% του προγράμματος οικονομικής πολιτικής.
Επίσης, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπεται η χορήγηση ποσού ύψους 760 εκατ. ευρώ που θα διατεθεί στα οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά μέσω τη εφαρμογής σε όλη τη χώρα του Εισοδήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Ακόμη, προβλέπονται αυξημένα κονδύλια κατά 250 εκατ. ευρώ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων γεγονός που αναμένεται να ενισχύσει την αναπτυξιακή διαδικασία.
Το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού προβλέπει ότι από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 θα ξεκινήσει η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με αποτέλεσμα στο τέλος του έτους η ύφεση σε ετήσια βάση να περιορισθεί στο 0,3% και η οικονομία να περάσει σε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης ( 2,7%) το 2017.Η ανεργία προβλέπεται να περιορισθεί στο 22,4% από 23,5% φέτος.
Σε ό,τι αφορά τον πρωτογενές πλεόνασμα φέτος θα ανέλθει στο 0,63% του ΑΕΠ και θα υπερβεί τον αρχικό στόχο του 0,5% για να διαμορφωθεί στο 1,80% το 2017. Στην επιστολή τους προς τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης αναφέρουν ότι ο νέος προϋπολογισμός σηματοδοτεί την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς μεγέθυνσης.
Διαβάστε επίσης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου