«ΟΣΟ ΠΙΟ ΣΥΝΤΟΜΑ, ΤΟΣΟ ΚΑΛΥΤΕΡΑ»
Ηχηρή παρέμβαση Λιου: Μόνη λύση για την Ελλάδα, η αναδιάρθρωση του χρέους
«Η μόνη σταθερή απάντηση σε ένα μη βιώσιμο χρέος, είναι η αναδιάρθρωση του», ήταν η ηχηρή παρέμβαση του υπουργούη Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου, απαντώντας σε ερώτηση για την Ελλάδα στο Ινστιτούτο Πίτερσον.
«Εδώ και πολύ καιρό έχουμε εμπλακεί σε βάθος με την Ελλάδα και στα θέματα που αφορούν την οικονομική κατάσταση και στο θέμα του χρέους. Ευτυχώς, δεν είμαστε σε φάση άμεσης κρίσης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός αξιωματούχος.
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ υπογράμμισε ότι «όταν όλοι μιλούν για τη σχέση χρέους με το ΑΕΠ, πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι το ποσοστό μειώνεται όταν η οικονομία αναπτύσσεται. Ετσι, ακόμη και αν το χρέος παραμένει σταθερό, χρειάζεσαι μια αναπτυσσόμενη οικονομία. Το χρέος αυξάνεται όταν η οικονομία συρρικνώνεται. Καθώς η Ελλάδα συνεχίζει να εργάζεται με όλους τους θεσμούς, το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους παραμένει στο τραπέζι», επέμενε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών και κατέληξε ως εξής:
«Πιστεύω ότι μπήκε ξεκάθαρα στο πακέτο την τελευταία φορά που συζητήθηκε, προφανώς με ανοικτό το ερώτημα για το πως θα πρέπει να υλοποιηθεί αυτό. Και το συντομότερο που μπορεί αυτό να αποφασισθεί, τόσο το καλύτερο", κατέληξε ο κ. Λιού.
ΟΛΑ ΑΝΟΙΚΤΑ
Δήλωση - έκπληξη από ΔΝΤ: Haircut στο ελληνικό χρέος για να γίνει βιώσιμο
Δήλωση - έκπληξη για το ελληνικό χέος έκανε στέλεχος του ΔΝΤ ανώνυμα, δείχνοντας ότι το Ταμείο θα επιμείνει σε σκληρή γραμμή. «Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι το ελληνικό χρέος μπορεί να γίνει βιώσιμο χωρίς ένα κούρεμα (haircut)», δήλωσε την Πέμπτη αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Όπως μεταδίδει το Reuters, ο αξιωματούχος πρόσθεσε πως παραμένει ανοιχτό το ζήτημα κατά πόσον το ΔΝΤ θα λάβει μέρος στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.
Ο ίδιος υπογράμμισε πως είναι δύσκολο να φανταστεί μια συμμετοχή του Ταμείου χωρίς ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους. Πρόκειται για σαφές μήνυμα προς το Βερολίνο και τον Β. Σόιμπλε που έχει τις δικές του κόκκινες γραμμές για την Ελλάδα.
Νωριτερα, αποφεύγοντας να αποκαλύψει τις προθέσεις της, η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, επέμεινε ότι απαίτηση του Ταμείου για συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα παραμένουν οι μεταρρυθμισεις και η αναδιάρθρωση που θα καθιστά βιώσιμο το χρέος.Όπως μεταδίδει το Reuters, ο αξιωματούχος πρόσθεσε πως παραμένει ανοιχτό το ζήτημα κατά πόσον το ΔΝΤ θα λάβει μέρος στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.
Ο ίδιος υπογράμμισε πως είναι δύσκολο να φανταστεί μια συμμετοχή του Ταμείου χωρίς ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους. Πρόκειται για σαφές μήνυμα προς το Βερολίνο και τον Β. Σόιμπλε που έχει τις δικές του κόκκινες γραμμές για την Ελλάδα.
Η κ. Λαγκάρντ ρωτήθηκε για το εάν τα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα είναι απαραίτητος όρος του ΔΝΤ για να επανέλθει στο ελληνικό πρόγραμμα του ESM, αλλά και για το ποια είναι η απάντηση της στους Ευρωπαίους αξιωματούχους που δημοσίως από το Ταμείο να αλλάξει τις απαιτήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
«Εχουμε στο παρελθόν δείξει ευελιξία στην αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, αλλά όπως είναι σήμερα το χρέος δεν είναι βιώσιμο», ήταν η απάντησή της.
Πρόσθεσε ότι το Ταμείο έχει συντάξει την έκθεση του άρθρου 4 για την Ελλάδα και τα στοιχεία δείχνουν πως θα απαιτηθεί περισσότερη δουλειά στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων. Η κ. Λαγκάρντ αποκάλυψε ότι η Αποστολή του ΔΝΤ θα μεταβεί στην Ελλάδα για να ασχοληθεί με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του ESM.
Το ακριβές κείμενο της δήλωσης της κ. Λαγκάρντ, έχει ως εξής:
«Μόλις ολοκληρώσαμε ένα άρθρο 4 στην Ελλάδα που είναι μία διμερής προσπάθεια εποπτείας με την Ελλάδα και τα αποτελέσματα είναι δημοσιευμένα. Έδειξε ότι κάποιες μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει και πολύ περισσότερη δουλειά χρειάζεται να γίνει στο μέλλον, όπως γνωρίζουμε. Θα στείλουμε μία ομάδα σε δύο εβδομάδες για να βοηθήσουμε με την αξιολόγηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM, διότι όπως γνωρίζετε δεν συμμετέχουμε αυτή τη στιγμή στο πρόγραμμα.Σύμφωνα με πληροφορίες το Ταμείο έχει συναντήσει την έντονη αντίδραση των Ευρωπαίων για την απαίτηση του να ξεκινήσει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος.
Οι προϋποθέσεις για να συμμετέχουμε δεν έχουν αλλάξει, πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνουν πολύ σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, και επίσης πιστεύουμε ότι το χρέος πρέπει να είναι βιώσιμο στο μέλλον.
Έχουμε δείξει ευελιξία στο παρελθόν προκειμένου να αξιολογήσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους αλλά ξεκάθαρα πιστεύουμε ότι όπως είναι το χρέος δεν είναι βιώσιμο».
Η ελληνική πλευρά ελπίζει ότι στη σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας θα μπορέσει να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους να ασχοληθούν με το μείζον αυτό ζήτημα, που αποτελεί και «σωσίβιο» της κυβέρνησης.
ΜΟΝΟΜΑΧΙΑ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ
«Καβγάς» Λαγκάρντ με Σόιμπλε για το ελληνικό χρέος
Οπως ακριβώς αναμενόταν, η πλήρης διάσταση απόψεων ΔΝΤ και Γερμανίας για το ελληνικό πρόβλημα, θα αποτελούσε πεδίο... ευγενικής αντιπαράθεσης στην Ουάσιγκτον. Λαγκάρντ και Σόιμπλε «πιάστηκαν στα χέρια» για το ελληνικό χρέος με την πρώτη να ζητά αναδιάρθρωση και «κούρεμα» και τον δεύτερο να τονίζει ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος.
Μιλώντας στην Σύνοδο, το βράδυ της Πέμπτης ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βολφγκανγκ Σόιμπλε όχι μόνο είπε ότι «το χρέος της Ελλάδας δεν είναι το πρόβλημα» αλλά πρόσθεσε πως «όταν η συζήτηση επικεντρώνεται μόνο στο ζήτημα του χρέους, αυτό παραπλανά τον ελληνικό λαό». Σύμφωνα με τον Σόιμπλε «το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ανακτήσει, ή πιο σωστά να αποκτήσει ανταγωνιστικότητα».
«Έχει υπάρξει κάποια πρόοδος, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα» σημείωσε, ενδεικτικά. Πρόσθεσε δε πως οι όροι συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, δεν έχουν αλλάξει.
«Για να συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα απαιτούνται βιώσιμο χρέος και σοβαρές μεταρρυθμίσεις. Οι όροι μας είναι γνωστοί εδώ και καιρό και δεν έχουν αλλάξει» τόνισε.
Σχετικά με την παγκόσμια οικονομία, παραδέχθηκε πως παραμένει υποτονική για μεγάλο χρονικό διάστημα. «Το “κλειδί” είναι να δράσουμε άμεσα» συμπλήρωσε.
Η κα Λαγκάρντ εστίασε στην αναγκαιότητα μεγαλύτερης συνεργασίας, προκειμένου να τονωθεί η ανάπτυξη και να επιμεριστούν καλύτερα τα οφέλη της οικονομίας.
Όσον αφορά το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, κατέστησε σαφές ότι αρκετές τράπεζες θα πρέπει να ελέγξουν και να αναπροσαρμόσουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο.
Νωρίτερα μάλιστα αξιωματούχος του ΔΝΤ είχε μιλήσει και για haircut στο ελληνικό χρέος προκειμένου να καταστεί βιώσιμο.
Επαφές Τσακαλώτου - Χουλιαράκη με Λαγκάρντ, Λιου και Σόιμπλε στην ετήσια σύνοδο ΔΝΤ - Παγκόσμιας Τράπεζας
Σειρά σημαντικών επαφών -μεταξύ των οποίων η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ομόλογοί τους, όπως ο Τζακ Λιού και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε- θα έχουν στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.
Στο επίκεντρο των συναντήσεων αναμένεται να βρεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα του χρέους και η υλοποίηση των δεσμεύσεων των εταίρων για τη διευθέτησή του.
Η ελληνική αποστολή μεταβαίνει σήμερα στην Ουάσιγκτον για να συμμετάσχει στη σύνοδο (7- 9 Οκτωβρίου) και σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το πρόγραμμα (σε τοπική ώρα) του κ. Τσακαλώτου έχει ως εξής:
09:00 Συνάντηση με τον Τζακ Λιου, υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ.
09:45 Συνάντηση με τον Πιέρ Μοσκοβισί, επίτροπο Οικονομικών υποθέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης.
10:45 Συνάντηση με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας.
13:00 Γεύμα με τον Γουόλι Αντεγιέμο, υποδιευθυντή του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου για Οικονομικά Θέματα.
14:20 Ομιλία στο σεμινάριο επενδυτών το οποίο διοργανώνει η JPM.
16:05 Συνάντηση με τον Πιέρ Κάρλο Παντοάν, υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας.
Σάββατο, 8 Οκτωβρίου
12:45 Συναντήσεις με στελέχη της Ασιατικής Τράπεζας Υποδομών & Επενδύσεων (ΑΙΙΒ).
13:45 Συνάντηση με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, πρόεδρο του Eurogroup.
14:30 Συναντήσεις με στελέχη στο Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης του ΔΝΤ.
15:30 Συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ, Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ.
17:00 Συνάντηση με τον Μισέλ Σαπέν, υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου