Πλεόνασμα από «εάν» & «ίσως» στον Προϋπολογισμό του 2017
Ονειρο θερινής νυκτός οι προϋποθέσεις για να υλοποιηθούν οι στόχοι που έθεσε από χθες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μέσω του προσχεδίου του προυπολογισμού.
| upd:
Οι Έλληνες φορολογούμενοι θα υποδεχτούν το νέο πακέτο φορολογικό μέτρων –ένα πακέτο γεμάτο από αυξήσεις έμμεσων φόρων- και όχι μόνο δεν θα περιορίσουν την κατανάλωσή τους αλλά θα την αυξήσουν κιόλας. Οι εξαγωγές από το βαθύ κόκκινο θα περάσουν σε θετικό έδαφος και θα αρχίσουν να αυξάνουν με ρυθμό μεγαλύτερο από τις εισαγωγές. Οι επενδύσεις θα επιστρέψουν στην Ελλάδα και η αύξησή τους θα φτάσει στα διψήφια ποσοστά. Κανένα από τα «μέτωπα» στο εσωτερικό και στο εξωτερικό δεν θα φέρει αρνητικές εξελίξεις: το 2017 θα είναι ένα έτος χωρίς πολιτική αβεβαιότητα στο εσωτερικό, η επίλυση του καυτού ζητήματος των κόκκινων δανείων δεν θα επηρεάσει την επιχειρηματική δραστηριότητα, το προσφυγικό θα εξελιχθεί ομαλά παρά τις σχέσεις που έχουν διαμορφωθεί ανάμεσα στην ΕΕ και στην Τουρκία ενώ το Brexit δεν θα επηρεάσει χρηματιστήρια και αγορές ομολόγων.
Είναι –σε γενικές γραμμές – οι αναγκαίες συνθήκες προκειμένου να υλοποιηθούν οι στόχοι που έθεσε από χθες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μέσω του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού. Ο πιο φιλόδοξος στόχος ο οποίος αμφισβητείται από το ίδιο το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο- είναι ο στόχος της ανάπτυξης. Το +2,7% χαρακτηρίζεται ως αισιόδοξος στόχος ο οποίος μπορεί να εκπληρωθεί μόνο υπό προϋποθέσεις, αναφέρει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο το οποίο αμφισβητεί ευθέως και την πρόβλεψη για την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης.
Το ελληνικό δημοσιονομικό συμβούλιο, χαρακτηρίζει το +2,7% του ΑΕΠ ως «στόχο» και λιγότερο ως πρόβλεψη, η οποία αποτελεί και βασικό στοιχείο ενός προϋπολογισμού. Το 2,7% είναι ο θεμέλιος λίθος του προσχεδίου καθώς χωρίς την αύξηση του ΑΕΠ δεν μπορούν να υπάρξουν τα φορολογικά έσοδα που έχουν προϋπολογιστεί παρά την επιβολή των νέων μέτρων: τουλάχιστον 2,5 δις. ευρώ είναι τα «καθαρά» νέα φορολογικά μέτρα τα οποία αν προστεθούν σε αυτά που ενεργοποιήθηκαν μέσα στη φετινή χρονιά –και τα οποία εννοείται ότι θα εξακολουθήσουμε να πληρώνουμε και το 2017- ξεπερνούν τα 3,1 δις. ευρώ. Από την άλλη είναι ένα ερώτημα το αν το +2,7% μπορεί να υπάρξει εξαιτίας της αύξησης των φόρων. Βασικά χαρακτηριστικά των μέτρων της επόμενης χρονιάς είναι τα εξής:
1. Υπάρχει μεγάλη έμφαση στην έμμεση φορολογία. Οι έμμεσοι φόροι προβλέπεται ότι θα αυξηθούν κατά τουλάχιστον 1,4 δις. ευρώ. Βασικό χαρακτηριστικό των έμμεσων φόρων είναι ότι χτυπούν οριζόντια όλα τα εισοδηματικά στρώματα και επηρεάζουν δραστικά την κατανάλωση. Ο βασικός αυτός κανόνας της οικονομίας έρχεται σε σύγκρουση με την εκτίμηση ότι το 2017, η ιδιωτική κατανάλωση θα είναι αυξημένη.
2. Προβλέπονται αυξημένα έσοδα της τάξεως των 130 εκατ. ευρώ από το νέο σύστημα εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Και αυτό παρά το γεγονός ότι το 90% θα έχει μείωση εισφορών και το υπόλοιπο 10% θα κληθεί να πληρώσει ακόμη και πάνω από τα διπλά.
3. Αναζητούνται περισσότερα έσοδα από την άμεση φορολογία –και με την επιβολή νέων μέτρων όπως η θέσπιση καινούργιας κλίμακας και για τον φόρο εισοδήματος και για την εισφορά αλληλεγγύης- παρά το ότι συνεχίζεται η μείωση των εισοδημάτων, και μέσω της μερικής απασχόλησης αλλά και μέσω των ατομικών συμβάσεων.
4. Η αύξηση των επενδύσεων καταγράφεται ως πρόβλεψη παρά την αύξηση των φόρων στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Η φορολογική πολιτική στις επιχειρήσεις μπορεί να λειτουργήσει ανασταλτικά και για τα φορολογικά έσοδα από τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων και για τις επενδύσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου