Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

Δημιουργική ...ασάφεια με τις αποκρατικοποιήσεις τη νέα χρονιά

Δημιουργική ...ασάφεια με τις αποκρατικοποιήσεις τη νέα χρονιά

  • ( UPD -04/10/2016 11:46 )
  •  Print
Δημιουργική ...ασάφεια με τις αποκρατικοποιήσεις τη νέα χρονιά
Προσθήκη σχολίου
Την ώρα που η κυβέρνηση αυξάνει τους φόρους, τις εισφορές αλλά και τις περικοπές σε συντάξεις και παροχές επιβαρύνοντας και άλλο το 2017 εργαζόμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και συνταξιούχους, φροντίζει να ρίξει «καπνό» δημιουργώντας ασάφεια για το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων. Και αυτό καθώς το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2017 κρατά κρυμμένα μυστικά για το θέμα.
Μάλιστα εμφανίζει στους πίνακες των εισπράξεων ένα ποσό πολύ μικρότερο, περίπου κατά 80%, απ' αυτό που είχε τεθεί ως στόχος για το 2017 στον εφαρμοστικό νόμο του Μαϊου. Συγκεκριμένα προβλέπει έσοδα 437 εκατ. ευρώ ενώ στον εφαρμοστικό του Μαϊου είχαν προϋπολογιστεί για του χρόνου 2,2 δισ ευρώ απ' τις αποκρατικοποιήσεις... Πρόκειται δηλαδή για ένα γενναίο «ψαλίδισμα» 1,76 δισ ευρώ.
esoda proipol

Το γεγονός αυτό μπορεί να έχει δύο ερμηνείες: Η πρώτη είναι τα στοιχεία του τακτικού προϋπολογισμού να λαμβάνουν υπόψη μόνο ένα μέρος από τα έσοδα που θα έχει το Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Και αυτό καθώς το Υπερταμείο δύναται, βάση της σύμβασης, να κατευθύνει μέρος των εσόδων του απευθείας για την εξυπηρέτηση του χρέους. Επομένως το σύνολο των εσόδων μπορεί να μην υπολογίζεται ως έσοδα στα κρατικά Ταμεία.
Η δεύτερη ερμηνεία είναι ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να ανοίξει το δρόμο για μία μετάθεση του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων. Σε αυτή την περίπτωση, πέραν των διαβουλεύσεων που θα πρέπει να υπάρξουν με τους θεσμούς, θα πρέπει ως δια μαγείας το 2018, τελευταίας χρονιάς του προγράμματος, να επιτευχθούν έσοδα 4 δισ ευρώ ώστε να επιτευχθεί ο συνολικός στόχος.
Σημειώνεται ότι ο εφαρμοστικός νόμος του περασμένου Μαΐου μιλούσε για έσοδα 2,5 δισ. ευρώ το 2016, 2,2 δισ. ευρώ για το 2017 και 1,1 δισ. ευρώ το 2018.
Απ' το υπουργείο Οικονομικών επισήμως υπάρχει μία ασάφεια για το ζήτημα ενώ επιτελείς του υπουργείου αποφεύγουν να δώσουν ιδιαίτερες εξηγήσεις. Η αγορά όμως έχει στα «χέρια» της δύο δεδομένα: Το πρώτο είναι οι εσωτερικές φωνές «αντίστασης» στην ίδια την κυβέρνηση, που όπως κατέγραφε και η Wall Street Journal χθες είναι η ίδια που υπονομεύει το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων. Το δεύτερο είναι το ρίσκο της χώρας που παραμένει μεγάλο καθώς οι επενδυτές δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση ότι μπορεί να είναι αποτελεσματική στην εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, όπως εξάλλου εξηγούσαν στο πρόσφατο Roadshow της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο.
Σε κάθε περίπτωση όμως εάν ισχύσει ο νέος προγραμματισμός τότε με βάση την προβληματική πορεία των αποκρατικοποιήσεων τα τελευταία χρόνια θα πρέπει ενδεχομένως να αναθεωρηθεί και ο συνολικός στόχος του προγράμματος ύψους 6,2 δισ ευρώ και μαζί του τα προς πώληση περιουσιακά στοιχεία.
Προς το παρόν το επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ που έχει δημοσιευτεί και σε ΦΕΚ είναι συγκεκριμένο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: