Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017

Φιλόδοξοι στόχοι για τη βεβαίωση εσόδων Εκτεταμένοι έλεγχοι του μηχανισμού για την αποφυγή «αποκλίσεων» στις εισπράξεις

Φιλόδοξοι στόχοι για τη βεβαίωση εσόδων

Εκτεταμένοι έλεγχοι του μηχανισμού για την αποφυγή «αποκλίσεων» στις εισπράξεις
Πέμπτη, 24 Αυγούστου 2017 09:24
INTIME NEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Από την έντυπη έκδοση
Του Γιώργου Κούρου
gkouros@naftemporiki.gr
Ανεβάζει «στροφές» το προσεχές διάστημα ο ελεγκτικός και εισπρακτικός μηχανισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, προκειμένου να επιτευχθούν στο ακέραιο οι στόχοι που έχουν τεθεί ως προς τον αριθμό των ελέγχων που θα διενεργηθούν φέτος, αλλά κυρίως ως προς το ποσό των φόρων που θα βεβαιωθούν.
Κεντρική επιδίωξη παραμένει η αποφυγή τυχόν «αποκλίσεων», ειδικά στο σκέλος της βεβαίωσης και είσπραξης, που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ακόμη και την πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής με ό,τι φυσικά αυτό συνεπάγεται για τον προϋπολογισμό αλλά και τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί έναντι των δανειστών, οι οποίοι όπως πάντα παραμένουν με το όπλα παρά πόδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι έως το τέλος του τρέχοντος έτους, με βάση και το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ, θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί σε μεγάλες επιχειρήσεις, φορολογούμενους μεγάλου πλούτου και από τη ΦΑΕ 1.460 έλεγχοι και να έχουν βεβαιωθεί έσοδα περίπου 3,7 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, με βάση το σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής, έως το τέλος του 2017 θα πρέπει να έχουν γίνει:
* 450 έλεγχοι από το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ) με στόχο τη βεβαίωση εσόδων τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ.
* 750 έλεγχοι από το Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) με στόχο τη βεβαίωση εσόδων τουλάχιστον 750 εκατ. ευρώ.
* 260 πλήρεις έλεγχοι από τις ΦΑΕ και 2.700 αντίστοιχοι έλεγχοι από τις ΔΟΥ απ’ τους οποίους θα πρέπει να βεβαιωθούν κατ’ ελάχιστον έσοδα 1 δισ. ευρώ.
* 12.90 μερικοί έλεγχοι από τις ΔΟΥ με στόχο τον εντοπισμό παραβατικότητας τουλάχιστον 15%.
* Έλεγχοι σε 240 ΑΦΜ κατόπιν εισαγγελικών παραγγελιών.
Θα πρέπει να αναφερθεί πάντως ότι από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν από το κέντρο ελέγχου μεγάλων επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ), το κέντρο φορολογούμενων μεγάλου πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) αλλά και τις ΔΟΥ, το 60% θα είναι υποθέσεις που θα αφορούν χρήσεις της τελευταίας πενταετίας. Με τον τρόπο αυτόν η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θέτει σε άμεση προτεραιότητα την ολοκλήρωση των ελέγχων στις πιο πρόσφατες χρήσεις αφενός για να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο των παλαιών ανέλεγκτων χρήσεων, αφετέρου για να περιορισθούν οι κίνδυνοι παραγραφής υποθέσεων λόγω της παρέλευσης της πενταετίας.
Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι για φέτος αναμένεται να διενεργηθούν 3.500 πλήρεις έλεγχοι που θα αφορούν κυρίως επιχειρήσεις, ενώ θα διενεργηθούν άλλοι 19.800 έλεγχοι στη διακίνηση των προϊόντων με στόχο την καταπολέμηση της φοροκλοπής που συντελείται με τη μη απόδοση του ΦΠΑ, καθώς και την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και του παρεμπορίου.
Το σίγουρο είναι ότι όσοι κατά τους ανωτέρω ελέγχους πιαστούν στα «δίχτυα» της ΑΑΔΕ έχοντας υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις θα βρεθούν αντιμέτωποι με βαριά πρόστιμα, τα οποία θα πρέπει να εξοφλήσουν ή ρυθμίσουν προκειμένου να αποφύγουν διώξεις και τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.
97.000 κλήσεις
Mετά το 1 εκατ.  οφειλετών με ληξιπρόθεσμα χρέη εναντίον των οποίων οι αρχές έχουν προχωρήσει σε κατασχέσεις περιουσιακών τους στοιχείων, ετοιμάζουν να στρέψουν το «όπλο» των κατασχέσεων σε περισσότερους ακόμη από 1,5 εκατ. οφειλέτες. Είναι δεδομένο ότι η πίεση από την ΑΑΔΕ το επόμενο διάστημα θα είναι ασφυκτική προκειμένου να ενισχυθούν τα έσοδα και να στηριχθεί ο προϋπολογισμός, λόγος για τον οποίο άλλωστε είχε από την αρχή του έτους προγραμματιστεί η διενέργεια τουλάχιστον 97.000 τηλεφωνικών επικοινωνιών από το τηλεφωνικό κέντρο της ΔΦΣ σε όσους χρωστούν, αλλά και η αποστολή ανά δίμηνο ηλεκτρονικών μηνυμάτων υπενθύμισης δόσεων βάσει δηλώσεων, πριν καταστούν αυτές ληξιπρόθεσμες, όπως και η αποστολή ανά δίμηνο ηλεκτρονικών μηνυμάτων υπενθύμισης δόσεων βάσει δηλώσεων και υπενθύμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε μικροοφειλέτες παλαιότερων ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: