Επέτειος" του 3ου μνημονίου: Τι κάναμε, τι μας μένει
Συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από το 3ο μνημόνιο
Τα δεύτερα...γενέθλια του 3ου μνημονίου μας βρίσκουν φορτωμένους με 40 επιπλέον φόρους που δεν υπήρχαν πριν το καλοκαίρι του 2015 αλλά και νέα μέτρα –υλοποιημένα ή προς υλοποίηση- συνολικού ύψους περίπου 14,7 δις. ευρώ.
Δεν υπάρχει φορολογικός συντελεστής που να μην βρίσκεται σε ιστορικό υψηλό όπως σε ιστορικό υψηλό βρίσκονται και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τόσο προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία όσο και προς τις τράπεζες. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δεν θα προβάλλει αυτούς τους αριθμούς στην 2η επέτειο του 3ου μνημονίου. Γιατί μπορεί να μιλήσει; Προφανώς μόνο για τη μείωση της ανεργίας –πράγματι ο αριθμός των απασχολούμενων είναι μεγαλύτερος σε σχέση με πριν από δύο χρόνια έστω και τη σημαντική... βοήθεια της μερικής απασχόλησης- αλλά και για την... ελπίδα επιστροφής στην ανάπτυξη μέσα στο έτος.
Το ποσό που πρέπει να εισπραχθεί φέτος αποκλειστικά από φόρος θα πρέπει να φτάσει στα 48,2 δις. ευρώ και είναι αντίστοιχο αυτού που συγκεντρώθηκε το 2009 με το ΑΕΠ εκείνης της εποχής να είναι στα 237 δις. ευρώ, δηλαδή 61 δις. ευρώ παραπάνω σε σχέση με τώρα. Οι έμμεσοι φόροι ως ποσοστό του ΑΕΠ προβλέπεται να κλείσουν φέτος κοντά στο 14,7% του ΑΕΠ έναντι 13,6% το 2014.
Οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ανήλθαν τον Ιούνιο του 2017 στα 120,421 δις. ευρώ. Συγκριτικά με τον Νοέμβριο του 2014 (σ.σ πριν ξεσπάσουν τα πολιτικά γεγονότα του Δεκεμβρίου 2014 οι καταθέσεις ήταν στα 164,296 δις. ευρώ), η Τράπεζα της Ελλάδας καταγράφει μείωση 43,875 δις. ευρώ. Ειδικά οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών, μειώθηκαν από τα 136 στα 99,5 δις. ευρώ δηλαδή περίπου κατά 36,5 δις. ευρώ. Ακόμη και μετά την επιβολή των capital controls τον Ιούνιο του 2015, το υπόλοιπο των καταθέσεων εξακολούθησε να φθίνει λόγω υπερφορολόγησης αλλά και πολιτικής αβεβαιότητας. Η περιουσία των Ελλήνων δεν συρρικνώνεται μόνο εξαιτίας των καταθέσεων αλλά και εξαιτίας των ακινήτων οι τιμές των οποίων εξακολουθούν να υποχωρούν. Ο δείκτης της ΤτΕ από τις 64,3 μονάδες το 2014 έχει υποχωρήσει στις 59,1 μονάδες. Η απώλεια του 8%, μεταφράζεται σε όρους αξίας, σε περίπου 40 δις. ευρώ δεδομένου ότι η τρέχουσα αξία των ακινήτων στην Ελλάδα, υπολογίζεται κοντά στα 600 δις. ευρώ.
Η μεγάλη μάστιγα, είναι τα χρέη. Στις αρχές του 2015, οι οφειλές στην εφορία ήταν 73,8 δις. ευρώ και τώρα έχουν φτάσει στα 95,1 δις. ευρώ. Τα κόκκινα δάνεια ήταν 99 δις. ευρώ στο τέλος του 2014 και τώρα έχουν ξεπεράσει (παρά την επιθετική πολιτική των τραπεζών) τα 105-106 δις ευρώ. Τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια, αντιστοιχούσαν στο 35,6% του συνόλου το 2014 και τώρα ο συντελεστής έχει φτάσει στο 42,2% με τον αντίστοιχο δείκτη στα επιχειρηματικά, να έχει ανέβει από το 39,9% στο 45,5%. Όσον αφορά στις υποχρεώσεις του κράτους προς τους ιδιώτες, ακολουθούν αυξητική πορεία παρά τις αποπληρωμές που γίνονται το τελευταίο 12μηνο. Το δημόσιο χρωστούσε 3,8 δις. ευρώ στο τέλος του 2014 μαζί με τις εκκρεμείς επιστροφές φόρου και τον Ιούνιο του 2017 όφειλε 5,13 δις. ευρώ.
Ο αριθμός των απασχολούμενων έχει αυξηθεί κατά 207 χιλιάδες άτομα αν γίνει σύγκριση των στοιχείων του Ιανουαρίου 2015 με τον Απρίλιο του 2017. Ωστόσο, το ποσοστό της μερικής απασχόλησης στη συνολική απασχόληση, εκτινάχθηκε σε νέο ιστορικό υψηλό με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στο 10,5% από 9,9% στο τέταρτο τρίμηνο του 2014. Οι άνεργοι έχουν μειωθεί κατά 190 χιλιάδες άτομα αλλά το οικονομικά μη ενεργό κομμάτι του πληθυσμού έχει περιοριστεί κατά μόλις 109.000 άτομα. Αυτό δείχνει ότι η προφανώς θετική εξέλιξη της μείωσης της ανεργίας έχει πολλές εξηγήσεις: αύξηση μερικής απασχόλησης, επιδοτούμενες θέσεις εργασίας, μετανάστευση (σ.σ ο πληθυσμός φθίνει συνεχώς) και συνταξιοδοτήσεις.
Το 3ο μνημόνιο και οι 40 φόροι
Θηλιά στο λαιμό των φορολογούμενων τα επιπλέον 85 δις ευρώ του δανείου που πήρε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ
Την εβδομάδα που πέρασε συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από τη πολύωρη διαπραγμάτευση στη Σύνοδο Κορυφής που φόρτωσε στους Έλληνες το 3τούς διάρκειας τρίτο μνημόνιο, ένα πρόσθετο δάνειο 86 δις. ευρώ και νέα μέτρα συνολικού ύψους 14,5 δις. ευρώ. Για την κυβέρνηση αυτή η «επέτειος» εκλαμβάνεται ως η αρχή της αντίστροφης μέτρησης για την «έξοδο από τα μνημόνια». Για τους πολίτες της χώρας, μόνο έτσι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το ζήτημα. Πολύ απλά διότι από το συνολικό πακέτο των μέτρων, δεν έχει γίνει ακόμη αντιληπτό στις τσέπες μας ούτε το... μισό.
Μόνο τα νέα φορολογικά μέτρα να μετρήσει κάποιος, θα συνειδητοποιήσει ότι φτάνουν πλέον στα... 40 με τις συνολικές επιβαρύνσεις να φτάνουν στα 7,6 δις. ευρώ για την περίοδο μέχρι και το 2021. Πόσα από αυτά τα επιπλέον 7,6 δις. ευρώ έχουμε πληρώσει μέχρι σήμερα; Δυστυχώς για εμάς κάτι λιγότερα από τα μισά. Τα μέτρα μπορεί να έχουν ψηφιστεί στο σύνολό τους ωστόσο τον κύριο όγκο θα πρέπει να τον πληρώσουμε από το τέλος αυτού του μήνα και μέχρι τo… 2021. Συμπέρασμα; Το 3ο μνημόνιο μπορεί να τελειώσει σε 12 μήνες. Τα μέτρα όμως θα είναι... παντοτινά.
Τα φορολογικά μέτρα αντιπροσωπεύουν πάνω από το 50% του συνολικού «λογαριασμού» του 3ου μνημονίου: από τα συνολικά 14,5 δις. ευρώ, οι νέοι φόροι αντιστοιχούν στα 7,616 δις. ευρώ. Μέχρι τώρα, έχουμε πλήρωσει τα 3,057 δις. ευρώ που αντιστοιχούσαν στη διετία 2015-2016 ενώ από τα μέτρα του 2017 (περίπου 2 δις. ευρώ), δεν έχουμε πληρώσει ακόμη ούτε τα μισά. Από που πρέπει να προέλθουν αυτά τα επιπλέον δύο δις. ευρώ της φετινής χρονιάς; Οι βασικές πηγές –οι οποίες ακόμη δεν έχουν ενεργοποιηθεί- είναι οι εξής:
1. Από την νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, θα πρέπει να προέλθουν πρόσθετοι φόροι της τάξεως των 695 εκατ. ευρώ. Ένα μέρος αυτού του ποσού, αποδίδεται μέσα από την παρακράτηση φόρου αλλά ένα εξίσου σημαντικό τμήμα πρέπει να συγκεντρωθεί από τα φετινά εκκαθαριστικά. Στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, και ενώ υπολείπονταν περισσότερες από 700.000 δηλώσεις για να ολοκληρωθεί και η φετινή διαδικασία, ο μέσος φόρος ανά χρεωστικό εκκαθαριστικό (σ.σ περισσότερα από 2,2 εκατομμύρια συνολικά) είχε ήδη ξεπεράσει τα 1200 ευρώ. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, θα φτάσει στα 1500 ευρώ κάτι που σημαίνει ότι όσες δηλώσεις υποβλήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες αλλά και αυτές που θα υποβληθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο, θα φορτώνουν στον φορολογούμενο πάνω από 2000 ευρώ κατά μέσο όρο.
2. Επιπλέον 625 εκατ. ευρώ πρέπει να συγκεντρωθούν φέτος και από την νέα κλίμακα υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης η οποία επιβαρύνει όσους φορολογούμενους έχουν εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ. Όπως και με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, έτσι και με την κλίμακα της εισφοράς αλληλεγγύης, ένα σημαντικό μέρος της επιβάρυνσης θα φανεί με το εκκαθαριστικό.
3. Τα υπόλοιπα μέτρα του 2017, αφορούν στην αύξηση των έμμεσων φόρων κυρίως των καυσίμων, των τσιγάρων, του φόρου στον καφέ κλπ. Δεδομένου ότι όλα αυτά τα μέτρα έχουν ενεργοποιηθεί από τις αρχές του χρόνου, η επιβάρυνση είναι αναλογική και στο β’ εξάμηνο θα πρέπει να συγκεντρωθούν τα μισά από τα προσδοκόμενα έσοδα της φετινής χρονιάς. Μόνο από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, θα πρέπει να εξασφαλιστούν 359 εκατ. ευρώ φέτος, εκ των οποίων τα μισά θα πρέπει να εισπραχθούν μέσα στο β’ εξάμηνο. Στα 142 εκατ. ευρώ φτάνει και απόδοση από την αύξηση του ειδικού φόρου στα τσιγάρα.
Για το 2018, τα επιπλέον φορολογικά μέτρα θα πρέπει να αποδώσουν περίπου 418 εκατ. ευρώ έτσι ώστε η συνολική απόδοση των πρόσθετων φόρων να διαμορφωθεί στα 5,6 δις. ευρώ (μετρώντας από τις αρχές του 3ου μνημονίου), έναντι 5,117 δις. ευρώ που θα πρέπει να είναι η απόδοση των φορολογικών μέτρων στο τέλος του 2017. Την επόμενη χρονιά, θα υποστούμε τις συνέπειες από την κατάργηση της έκπτωσης φόρου για τις ιατρικές δαπάνες, την κατάργηση της έκπτωσης του 1,5% στην παρακράτηση φόρου, τη ενεργοποίηση του ειδικού τέλους διαμονής στα ξενοδοχεία κλπ.
Η περίοδος 2019-2020 φέρνει τη μεγάλη επιβάρυνση από τη μείωση της έκπτωσης φόρου στα 1250 ευρώ (από 1900 ευρώ που είναι σήμερα για τον εργένη). Ο ακριβής χρόνος θα κριθεί από την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων (δηλαδή εξασφάλιση του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% το 2018 αλλά και το 2019) θα μεταθέσει τη μείωση του αφορολογήτου για το 2020. Μη επίτευξη του στόχου θα φέρει τη μείωση της έκπτωσης φόρου νωρίτερα από την 1/1/2019. Η δημοσιονομική επίπτωση από τη μείωση της έκπτωσης φόρου φτάνει στα 1,92 δις. ευρώ κατά τον πρώτο χρόνο μείωσης και στα 2,058 δις. ευρώ κατά τον δεύτερο χρόνο. Για τους πολίτες, αυτά τα δύο δις. ευρώ, μεταφράζονται σε μείωση του καθαρού εισοδήματος κατά 650 ευρώ ετησίως ή κατά 50 ευρώ μηνιαίως (είτε από την 1/1/2019, είτε από την 1/1/2020).
Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας
Έρχονται ανατροπές - Ποια κλειστά επαγγέλματα ανοίγουν
Αγώνας για να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες
Μετά το οριστικό κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, που επικυρώθηκε με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, για την εκταμίευση της δόσης των 7,7 δισ. ευρώ, ανοίγει η πόρτα για την τρίτη αξιολόγηση.
Η κυβέρνηση θέλει να τρέξει τις διαδικασίες, προκειμένου να δώσει σήμα στους θεσμούς και τις αγορές ότι θέλει να κλείσει άμεσα όλες τις εκκρεμότητες.
Στόχος είναι να κλείσουν όλα τα προαπαιτούμενα το φθινόπωρο, προσβλέποντας ότι μετά τις γερμανικές εκλογές θα ανοίξει η συζήτηση για την εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος, υπό την πίεση και του ΔΝΤ, έτσι ώστε να μη δώσει αφορμές για επικρίσεις από τους θεσμούς και ειδικά από το Βερολίνο.
Από τα συνολικά 113 προαπαιτούμενα που θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος της 3ης δανειακής σύμβασης, τα 50 θα πρέπει να εφαρμοστούν μέχρι τον Αύγουστο του 2017, ενώ ακόμη 45 πρέπει να κλείσουν μέχρι τον προσεχή Δεκέμβριο.
Τα πιο «καυτά» είναι εκείνα που αφορούν την αλλαγή της εργατικής νομοθεσίας, η αναμόρφωση των οικογενειακών επιδομάτων, που σηματοδοτεί περικοπές, το άνοιγμα ορισμένων κλειστών επαγγελμάτων και οι αλλαγές στον δημόσιο τομέα.
Στον τομέα των κλειστών επαγγελμάτων οι αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν μέχρι το τέλος του χρόνου αγγίζουν δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες όπως προκύπτει και από το τεχνικό μνημόνιο.
Το «άνοιγμα» στους κατασκευαστές και στους μηχανικούς που αναλαμβάνουν δημόσια έργα, χαρακτηρίζεται ως «βασικό παραδοτέο».
Επίσης, στον αναλυτικό κατάλογο του τεχνικού μνημονίου περιλαμβάνεται το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών που θα πρέπει να γίνουν στα ακόλουθα επαγγέλματα:
• Οδοντιάτρους: ζητούνται αλλαγές στο καθεστώς των ελάχιστων αμοιβών και στους γεωγραφικούς περιορισμούς μέσα στον Ιούνιο του 2017.
• Φυσιοθεραπευτές: μεταξύ άλλων ζητείται άρση γεωγραφικών περιορισμών μέσα στον Ιούλιο.
• Κομμωτές και μανικιουρίστες: ζητείται μείωση του απαιτούμενου χρόνου προϋπηρεσίας μέσα στον Σεπτέμβριο.
• Θεατρικές σχολές, σχολές χορού και ωδεία: σειρά περιορισμών θα πρέπει να αρθούν μέχρι το τέλος του χρόνου.
• Ενοικιάσεις αυτοκινήτων με υπηρεσίες οδηγού: η ελάχιστη διάρκεια της υπηρεσίας θα πρέπει τον Σεπτέμβριο να περιοριστεί στις τρεις ώρες.
• Οδική βοήθεια: η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου θα πρέπει να γίνει μέχρι τον Δεκέμβριο.
Το τεχνικό μνημόνιο κάνει αναφορά και σε άλλα επαγγέλματα που σχετίζονται με τις πωλήσεις λιπασμάτων, τις σχολές επαγγελματικής κατάρτισης στον χώρο των μεταφορών, επαγγέλματα που συνδέονται με τον χώρο της υγείας κ.λπ. Ζητείται για παράδειγμα άμεση αναμόρφωση μέχρι το φθινόπωρο του νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας των ιδιωτικών κλινικών, άρση γεωγραφικών περιορισμών στον ιατρικό κώδικα κ.λπ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου