Τρίτη 10 Απριλίου 2018

Καθυστερήσεις στη διαδικασία υποβολής δηλώσεων

Καθυστερήσεις στη διαδικασία υποβολής δηλώσεων

ΘΑΝΟΣ ΤΣΙΡΟΣ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Με διπλά εκκαθαριστικά σημειώματα και σωρεία υποχρεώσεων για υποβολή ηλεκτρονικών δηλώσεων θα... εορτάσουν εκατομμύρια φορολογούμενοι την έξοδο από τα μνημόνια.
Η υπερφόρτωση εκκρεμοτήτων στις υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων έχει ήδη προκαλέσει μεγάλες καθυστερήσεις στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Το ηλεκτρονικό σύστημα του Taxis θα ανοίξει μετά τις 16 Απριλίου περισσότερο για τα... μάτια των φορολογουμένων, καθώς μέχρι να επιλυθούν όλες οι εκκρεμότητες θα φτάσουμε στον Μάιο για να τεθεί η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων σε κανονικό ρυθμό.
Θεωρητικά, η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων θα εκπνεύσει στο τέλος Ιουνίου, αν και από τώρα θεωρείται δεδομένο ότι η διαδικασία δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν από τα μέσα Ιουλίου. Η καθυστέρηση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα σπρώξει προς τα πίσω και την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ –ούτως ή άλλως μέχρι το τέλος Ιουνίου δεν αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει ο τρόπος υπολογισμού του φόρου–, η οποία δεν αναμένεται νωρίτερα από το τέλος Αυγούστου.
Ετσι ο Σεπτέμβριος, ο πρώτος... μεταμνημονιακός μήνας, θα βρει περίπου έξι εκατομμύρια φορολογουμένους να πληρώνουν και ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων.
Τα ασφαλιστικά ταμεία δεν έχουν αποστείλει ακόμη στο Taxisnet τις βεβαιώσεις με τα εισοδήματα των συνταξιούχων κατά τη διάρκεια του 2017, κάτι που σημαίνει ότι και να ανοίξει μετά το Πάσχα το σύστημα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, οι συνταξιούχοι δεν θα μπορούν να κάνουν δηλώσεις. Επίσης, η ΑΑΔΕ δεν έχει οριστικοποιήσει τη μορφή του εντύπου Ε1, ενώ δεν έχει εκδώσει βασικές εγκυκλίους όπως οι οδηγίες συμπλήρωσης του νέου Ε3 (υποβάλλεται από 1,4 εκατομμύρια επαγγελματίες και επιτηδευματίες) αλλά και του βασικού εντύπου Ε1. Τη μεγάλη εκκρεμότητα με την υποβολή ξεχωριστών δηλώσεων από τους περίπου 2,5 εκατομμύρια παντρεμένους, η φορολογική αρχή αναμένεται να τη μεταθέσει για το 2019. Αυτό σημαίνει ότι και φέτος, οι παντρεμένοι θα κάνουν κοινή φορολογική δήλωση παρά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που δίνει το δικαίωμα ξεχωριστών δηλώσεων. Η αναβολή κρίνεται απαραίτητη καθώς η αναγνώριση του δικαιώματος υποβολής χωριστών δηλώσεων θα σήμαινε ότι αντί για 6,3 εκατομμύρια ηλεκτρονικά έντυπα που υποβάλλονται κάθε χρόνο, θα φτάναμε ακόμη και στα οκτώ εκατομμύρια με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον χρόνο ολοκλήρωσης της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων.
Η καθυστέρηση στη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων έχει συνέπειες:
1. Μέσα στον Αύγουστο, εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά θα πρέπει να σπεύσουν να υποβάλουν καινούργιες ηλεκτρονικές δηλώσεις στην εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης, προκειμένου να διατηρήσουν (αν πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια) το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ. Η σχετική απόφαση ορίζει ότι οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν μέσα σε έναν μήνα από την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.
2. Χωρίς τις δηλώσεις εισοδήματος δεν μπορεί να προχωρήσει η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ (ακόμη και αν υπάρχουν τότε οι αντικειμενικές αξίες και οι συντελεστές υπολογισμού), καθώς απαιτούνται τα εισοδήματα για να υπολογιστούν οι εκπτώσεις σε περίπου δύο εκατομμύρια ιδιοκτήτες.
Ετσι όπως διαμορφώνονται και φέτος τα πράγματα, οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν διπλό εκκαθαριστικό τον Σεπτέμβριο και τον Νοέμβριο (φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ), με τον φόρο εισοδήματος να πληρώνεται σε τρεις διμηνιαίες δόσεις (Ιούλιο, Σεπτέμβριο, Νοέμβριο) και τον ΕΝΦΙΑ σε πέντε μηνιαίες (Σεπτέμβριο έως Ιανουάριο του 2019).

Δεν υπάρχουν σχόλια: