Σε παράταση οδηγείται η απαλλαγή του φόρου στην ωφέλεια από εξωδικαστικό συμβιβασμό
Η πρόταση του υπουργείου Οικονομικού στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε
Του Γιώργου Λαμπίρη
Προς παράταση οδηγείται η απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος για την ωφέλεια νομικού προσώπου, νομικής οντότητας αλλά και κάθε φυσικού προσώπου, που αποκτούν εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, ως αποτέλσμα διαγραφής ή του συνόλου του χρέους προς κάποιο πιστωτικό ή χρηματοδοτικό ίδρυμα, δεδομένου ότι δεν θεωρείται δωρεά.
Ποιες περιπτώσεις αφορά η απαλλαγή
Αυτό ορίζει το άρθρο 125, το οποίο εντάσσεται στο νομοσχέδιο περί ενσωμάτωσης στην ελληνική νομοθεσία, της ευρωπαϊκής οδηγίας 2015/2366/ΕΕ. Σε αυτό προβλέπεται ότι για διαγραφές χρέους των περιπτώσεων που προαναφέραμε, ο χρόνος υλοποίησης της απαλλαγής από το φόρο εισοδήματος αφορά σε οφειλές, οι οποίες έως και τις 31 Δεκεμβρίου βρίσκονταν σε καθυτέρηση, ήταν επίδικες, ρυθμισμένες ή υπάγονται στις διατάξεις του νόμου 4469 του 2017, για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών.
Επιπλέον, η απαλλαγή αφορά και σε περιπτώσεις ένταξης στη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού, οι οποίες έχουν συναφθεί απο 1η Ιανουαρίου του 2016 έως και 31 Δεκεμβρίου του 2018 ή συνάπτονται με βάση τις διατάξεις του νόμου 4469 του 2017, περί ρύθμισης οφειλών στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού.
Τι ισχύει για περιπτώσεις διαγραφής μέρους ή όλου του χρέους με δικαστική απόφαση
Σε ό,τι αφορά περιπτώσεις διαγραφής μέρους ή του συνόλου του χρέους προς πιστωτικο ή χρηματοδοτικό ίδρυμα σε εκτέλεση δικαστικής απόφασης, οι διατάξεις περί απαλλαγής της ωφέλειας από τη φορολόγηση αφορούν αποκλειστικά περιπτώσεις, οι οποίες έως και τις 31 Δεκεμβρίου του 2017, τελούσαν ακόμα υπό την κρίση του δικαστηρίου ή οφειλές, οι οποίες στο ίδιο χρονικό διάστημα είχαν ρυθμιστεί με απόφαση δικαστηρίου από την 1η Ιανουαρίου και ύστερα. Επίσης η απαλλαγή ισχύει και για οφειλές, οι οποίες έως και τις 31 Δεκεμβρίου του 2017 βρίσκονταν σε καθυστέρηση και οι σχετικές αιτήσεις στα δικαστήρια υποβάλλονται έως και τις 31 Δεκεμβρίου του 2018.
Τέλος, η ωφέλεια που αποκτά φυσικό πρόσωπο, και η οποία προκύπτει από τη διαγραφή μέρους ή του συνόλου του χρέους προς πιστωτικό ή χρηματοδοτικό ίδρυμα, προς υπό ειδική εκκαθάριση πιστωτικό ή χρηματοδοτικό ίδρυμα ή προς εταιρεία του ν. 4354/2015 στο πλαίσιο εξωδικαστικού συμβιβασμού, δεν θεωρείται εισόδημα και απαλλάσσεται του φόρου δωρεάς. Η συγκεκριμένη διάταξη ισχύει μόνο για οφειλές, οι οποίες βρίσκονταν σε καθυστέρηση έως και τις 31 Δεκεμβρίου του 2017, καθώς και για όσες συμφωνίες εξωδικαστικού συμβιβασμού θα συναφθούν έως και τις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου