Δευτέρα 8 Απριλίου 2019

ΜΕ ΤΙΣ «ΠΑΡΑΤΑΣΕΙΣ» ΠΟΥ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ (ΓΙΑ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ, ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ Κ.ΛΠ.) ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΕΜΦΑΝΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΟ ΜΠΑΧΑΛΟ. Βάζει αυτογκόλ στην … παράταση το ελληνικό δημόσιο Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης


ΜΕ ΤΙΣ «ΠΑΡΑΤΑΣΕΙΣ» ΠΟΥ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ (ΓΙΑ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ, ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ Κ.ΛΠ.) ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΕΜΦΑΝΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΟ ΜΠΑΧΑΛΟ.

Βάζει αυτογκόλ στην … παράταση το ελληνικό δημόσιο

Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης

Η χώρα μας έχει καταντήσει η χώρα της παράτασης. Όλοι περιμένουν μια παράταση για το οτιδήποτε, καθώς μονίμως τρέχουμε χωρίς να προλαβαίνουμε κυνηγώντας την ουρά μας.
Παράταση στο Κτηματολόγιο , στο ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ , στις ΜΥΦ (συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών προμηθευτών) , στην υποβολή των παρακρατούμενων φόρων (Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, και Φόρου για  αμοιβές διοίκησης, αμοιβές για συμβουλευτικές ή παρόμοιες υπηρεσίες, αμοιβές δικηγόρων και μερίσματα δικηγόρων, φόρου εργολάβων κλπ.)

Παράταση για την έκδοση των ειδοποιητηρίων του ΕΦΚΑ του Μαρτίου και την πληρωμή των εισφορών Φεβρουαρίου.

Μια ολόκληρη κατηγορία επαγγελματιών  σε παράκρουση, και η γνωστή  πλέον καραμέλα:   «Οι λογιστές δεν μπορούν να είναι συνεπείς και ζητάνε μόνο παρατάσεις….»

Οι ευθύνες

Κανείς όμως δεν εξετάζει ή καλύτερα κανείς δεν θέλει να εξετάσει την αιτία αυτής της κατάστασης και να μερίσει τις ευθύνες σε όλους τους εμπλεκόμενους.

Ναι οι λογιστές οι άμμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν προλαβαίνουν να διεκπεραιώσουν όλες τις εργασίες που τους επιβάλλονται από όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου. Το ίδιο συμβαίνει και με τους μηχανικούς τοπογράφους , αλλά και τους πολίτες που πρέπει να δηλώσουν τα ακίνητα τους στο κτηματολόγιο.

Το ίδιο συμβαίνει και με τους υπόχρεους που πρέπει να συμπληρώσουν στην σχετική πλατφόρμα του υπουργείου δικαιοσύνης το ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ.

Μήπως λοιπόν δεν φταίνε μόνο οι έξω αλλά ευθύνες έχουν και οι μέσα;

Μια μόνιμη κατάσταση

Αυτή όμως η κατάσταση δεν είναι τωρινή..

Θα το γράψουμε για μια ακόμη φορά. Η χώρα μας έχει δώσει , αναλογικά, τα περισσότερα χρήματα για την δημιουργία της κοινωνίας της πληροφορίας, αλλά ούτε πληροφορίες έχει ούτε μηχανοργάνωση.

Γιατί η λογική της μηχανογράφησης που ακολουθεί το ελληνικό δημόσιο είναι λάθος, καθώς προσπαθεί  να εκσυγχρονιστεί μεταφέροντας  στην μηχανογράφηση  την λειτουργία του χειρόγραφου συστήματος .Τρανταχτό  και τελευταίο παράδειγμα αποτελεί η «μηχανογράφηση» των παρακρατούμενων φόρων.

Πριν από δεκατρία χρόνια είχαμε καταθέσει πρόταση στο υπουργείο για μια  και μόνη υποβολή δήλωσης  «ΑΠΔ» στο ΙΚΑ που θα περιλαμβάνει  και  τους παρακρατούμενους φόρους. Αναλυτικά στοιχεία των φορολογουμένων, και κωδικούς για το είδος του φόρου ώστε να μην χρειάζεται να στέλνουμε πολλές δηλώσεις, με αποτέλεσμα να υπερφορτώνεται το σύστημα , που δεν είναι και στα καλύτερα του, αλλά και να μην υπάρχει περίπτωση κάποιος φορολογούμενος να ξεχάσει ένα φόρο.
(1) για το Φόρο Μισθωτών, (2) για τον Φόρο Ελευθέρων Επαγγελματιών τότε, (3) για το φόρο εργολάβων …. κλπ.

Σήμερα ύστερα από 13 χρόνια ,έγινε πράξη η μηχανογράφηση των παρακρατούμενων φόρων, θετικό μεν, αλλά με την λογική της γραφειοκρατικής πρακτικής μία δήλωση για κάθε φόρο!!!

Δεν είναι μόνο αυτό. Η εφαρμογή δόθηκε σε «παραγωγική λειτουργία» στις 27 Μαρτίου 2019. Μέχρι πότε όμως έπρεπε  να υποβληθούν οι δηλώσεις, και να εξοφληθούν;. Μέχρι 1 Απριλίου 2019 , λόγω της αργίας του σαββατοκύριακου . 

Πότε ενημερώθηκαν οι εταιρίες λογισμικού για τις τεχνικές προδιαγραφές και να προσαρμοστούν  στα νέα έντυπα; Από την έκδοση της απόφασης μέχρι το άνοιγμα της εφαρμογής πέρασαν , δυο με τρεις μέρες .

Τόση βιασύνη όμως γιατί; Γιατί το υπουργείο έχει μείνει στην λογική του 1950 και 1960. Δηλαδή ότι ένα εργοστάσιο με 250 εργαζόμενους , βγάζει την μισθοδοσία χειρόγραφα και καταχωρεί  τα στοιχεία μία μια εγγραφή.

Κτηματολόγιο: Μια από τα ίδια.

Η ίδια λογική ισχύει και για το Κτηματολόγιο. Υπήρχαν περιοχές που η κτηματογράφιση τελείωνε 12 Φεβρουαρίου. Όμως η ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε. αποφάσισε να αλλάξει τον τρόπο ηλεκτρονικής υποβολής και έδωσε την νέα εφαρμογή, που απαιτεί κωδικούς  taxisnet στις 4 Φεβρουαρίου.

Όταν δόθηκε η πρώτη παράταση , στην πιάτσα κυκλοφόρησε σαν ανέκδοτο « Τώρα δίνουν παράταση από μόνοι τους , χωρίς να το ζητήσουμε».

Μετά ήλθε η νέα παράταση, αφού  για να συμπληρώσει ο πολίτης το κτηματολόγιο, πρέπει να έχει πτυχίο τοπογράφου ή να αποταθεί σε γραφείο πληρώνοντας  το σχετικό αντίτιμο. Άσε που πρέπει να μετατρέψεις και τα σχετικά έγγραφα σε pdf να τα σκανάρεις και να τα ανεβάσεις.

Πως είπατε; Κοινωνία της πληροφορίας;

Φορτώσαμε στους πολίτες, την υποχρέωση που είχε το κράτος να μηχανογραφήσει τα υποθηκοφυλακεία της χώρας και τους ζητάμε και παράβολο από πάνω!

Άσε που αν το συμβόλαιο είναι παλιό πρέπει να κάνεις και τοπογραφικό, να το δηλώσεις στο Κτηματολόγιο αλλά να κάνεις , με πρόστιμο παρακαλώ, και αλλαγές στο Ε9. Αλλαγές που σίγουρα θα επηρεάσουν και τον ΕΝΦΙΑ, μιας και τα περισσότερα παλιά συμβόλαια είναι γραμμένα «πλέον του ενός στρέμματος» αλλά στην πραγματικότητα έχουμε βρει ότι αυτό το «πλέον του ενός στρέμματος» μπορεί να είναι και δεκαπέντε στρέμματα, ίσως και παραπάνω.

Τι πρέπει να γίνει

  Δύσκολα τα πράγματα γι’ αυτή την απάντηση.

Η σωστή απάντηση είναι να αλλάξει το κράτος, αλλά αυτό είναι μάλλον δύσκολο, μιας και η νοοτροπία που υπάρχει δαιμονίζεται , άσχετα από το ποιος κυβερνά.

Προτάσεις υπάρχουν πολλές . Αυτιά να τις ακούσουν δεν υπάρχουν!

Για την ιστορία και μόνο.
Παράταση στο Κτηματολόγιο και την κτηματογράφιση
Ανάλογα με την περιοχή .Πληροφορίες http://www.ktimatologio.gr/
Παράταση στο ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ.
Έως Τρίτη 30 Απριλίου 2019
Παράταση στις ΜΥΦ ή συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών.
Έως 22 Απριλίου 2019 (Μεγάλη Δευτέρα)
Παράταση στην υποβολή των παρακρατούμενων φόρων (Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, Φόρου για  αμοιβές διοίκησης, αμοιβές για συμβουλευτικές ή παρόμοιες υπηρεσίες, αμοιβές δικηγόρων και μερίσματα δικηγόρων, φόρου εργολάβων κλπ.)
Έως 22 Απριλίου 2019 (Μεγάλη Δευτέρα)
Παράταση για την έκδοση των ειδοποιητηρίων του ΕΦΚΑ του Μαρτίου και την πληρωμή των εισφορών Φεβρουαρίου.
Έως Δευτέρα  8 Απριλίου 2019
Απόστολός Αλωνιάτης
Οικονομολόγος - φοροτεχνικός, Α' Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Σύμβουλος Διοίκησης της PROSVASIS AEBE και συγγραφέας.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Finance & Markets Voice, την  Πέμπτη 4 Απριλίου 2019.

  



Δεν υπάρχουν σχόλια: