Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Σύμφωνα με πληροφορίες το ΥΠΟΙΚ εξετάζει να δώσει παράταση μέχρι 30 Αυγούστου Χ. Θεοχάρης: "Δεν αποκλείουμε παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων"

Σύμφωνα με πληροφορίες το ΥΠΟΙΚ εξετάζει να δώσει παράταση μέχρι 30 Αυγούστου

Χ. Θεοχάρης: "Δεν αποκλείουμε παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων"

(UPD)
«Δεν αποκλείουμε παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, μετά τις 30 Ιουνίου, αλλά δεν πάμε να τη δώσουμε από την αρχή» , δήλωσε στο ΣΚΑΪ 100,3 ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης.
Όπως είπε χαρακτηριστικά «φέτος έχουμε πολλές αλλαγές και νέες εφαρμογές και μετά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής θα εξετάσουμε τις παραμέτρους με βάση τις αντικειμενικές δυσκολίες των φορολογουμένων».
Αναφερόμενος στις ουρές που σχημάτιζαν από το πρωί φορολογούμενοι στα τμήματα μητρώου των κατά τόπους εφοριών, για την προμήθεια κλειδάριθμου, είπε πως η ταλαιπωρία είναι για μία φορά, προκειμένου να σταματήσει η συνεχής παρουσία στις ΔΟΥ.
Ερωτηθείς γιατί δεν έγινε χορήγηση του κλειδάριθμου από τα ΚΕΠ, ο κ. Θεοχάρης είπε πως θεωρητικά θα μπορούσε να γίνει, προσθέτοντας πως πολλές φορές είναι δύσκολη η συνεννόηση μεταξύ υπηρεσιών.
Για τις ώρες που θα βγαίνει εκτός το σύστημα του ΤΑΞΙΣ ΝΕΤ, ήδη από σήμερα, πρώτη μέρα που άνοιξε για την υποβολή δηλώσεων, είπε πως πρόκειται για αναβάθμιση και μεταφορά του παλιού προγράμματος στο καινούργιο και τόνισε πως θα γίνει προσπάθεια να δουλεύει του χρόνου το σύστημα "ρολόι".
Σημειώνεται πως το βιβλίο οδηγιών για τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης αναρτήθηκε το μεσημέρι στην ιστοσελίδα του TaxisNet.
Ερωτηθείς για το να μην υποβάλουν από του χρόνου δήλωση μισθωτοί από μια πηγή, είπε, «κρατάω επιφύλαξη, θα κάνουμε κάθε προσπάθεια να έχουμε τις τεχνικές υποδομές για να υλοποιηθεί αυτό».
 
Τι πρέπει να κάνουν οι φορολογούμενοιi
Του Κωστή Πλάντζου
Κλειδάριθμους, ΑΜΚΑ, λογαριασμούς ΔΕΗ αλλά και βεβαιώσεις αποδοχών και τόκων πρέπει να συγκεντρώσουν εκατομμύρια φορολογούμενοι, πριν συμπληρώσουν τις φετινές φορολογικές δηλώσεις. Η ηλεκτρονική εφαρμογή στο taxisnet.gr άνοιξε, αλλά ελάχιστοι θα μπορέσουν να υποβάλλουν άμεσα τις δηλώσεις, λόγω των δικαιολογητικών που οι υπόχρεοι πρέπει να συγκεντρώσουν, αλλά ακόμη και τώρα δεν έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί. Για το λόγο αυτό οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών εξετάζουν από τώρα το ενδεχόμενο -μετά και από αιτήματα λογιστών- να δώσουν παράταση  μέχρι τα μέσα ή και το τέλος Αυγούστου, στη διορία υποβάλουν που τυπικά λήγει στις 30 Ιουνίου.
Τα «κλειδιά» που θα χρειαστούν οι φορολογούμενοι για να μπορέσουν να καταθέσουν φέτος το Ε1 είναι:
-          Οι κλειδάριθμοι: μόλις την Παρασκευή υπέγραψε ο υφυπουργός Οικονομικών κύριος Γιώργος Μαυραγάνης την απόφαση με την οποία υποχρεώνονται όλοι να υποβάλουν ηλεκτρονικά τη δήλωσή τους. Υπολογίζεται ότι είναι εκατοντάδες χιλιάδες ακόμη αυτοί που δεν έχουν ακόμη πάει στις ΔΟΥ για να παραλάβουν κωδικούς και θα πρέπει να σπεύσουν τις επόμενες ημέρες για το σκοπό αυτό στα εφορίες.
-          Βεβαιώσεις αποδοχών και δαπανών περίθαλψης: πολλά ασφαλιστικά Ταμεία δεν έχουν στείλει ούτε βεβαιώσεις στους δικαιούχους, ούτε τα σχετικά στοιχεία στο ΚΕΠΥΟ για να καταχωρηθούν αυτόματα στις δηλώσεις Ε1 των πολιτών. Σταδιακά κάποιων τα στοιχεία θα συμπληρώνονται, αλλά οι φορολογούμενοι είναι αναγκασμένοι πλέον να αναζητήσουν οι ίδιοι τις βεβαιώσεις τους μέσω ίντερνετ, στο ika.gr, nat.gr, oga.gr ενώ άγνωστο είναι τι θα καταφέρουν να πράξουν τα επικουρικά ταμεία.
-          Βεβαιώσεις τόκων καταθέσεων: το ΚΕΠΥΟ είχε ζητήσει τα στοιχεία αυτά απευθείας από τις ελληνικές τράπεζες, αλλά αυτές δεν τα έδωσαν λόγω των προβλημάτων από την απορρόφηση των κυπριακών τραπεζών. Έτσι θα πρέπει να δηλώσουν τους τόκους καταθέσεων οι ίδιοι οι φορολογούμενοι και σήμερα αναμένεται να εκδοθούν αναλυτικές οδηγίες για το πώς θα δηλωθούν. Οι τελευταίες πληροφορίες ανέφεραν πως η αναζήτηση βεβαιώσεων από τις τράπεζες θα γίνεται για ποσά τόκων από 250 ευρώ και άνω. Τις επόμενες μέρες οι πολίτες θα συρρέουν στις τράπεζες για να τις ζητήσουν και να δηλώσουν και το τελευταίο λεπτό του ευρώ, διότι στη συνέχεια οι τράπεζες θα δώσουν λίστες για διασταύρωση. Γίνεται πάντως μια ύστατη προσπάθεια, για να αποφευχθεί ο συνωστισμός στις τράπεζες, σε συνεννόηση με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών,  για να ταχυδρομηθούν οι βεβαιώσεις  από τα πιστωτικά ιδρύματα στους φορολογούμενους.
-          Λογαριασμοί ΔΕΗ: οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει υποχρεωτικά να αναγράψουν φέτος τον αριθμό παροχής και για την κύρια και για την δευτερεύουσα κατοικία τους. Θα τον αναζητήσουν σε παλιούς λογαριασμούς ΔΕΗ.
-          ΑΜΚΑ: το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής του Ε1 απαιτεί και τη συμπλήρωση του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης κάθε προστατευόμενου μέλους που δηλώνει ο υπόχρεος, διαφορετικά δεν θα μπορέσει να του δηλώσει.
Με τα δεδομένα αυτά, χιλιάδες φορολογούμενοι  θα αναγκαστούν είτε να καταφύγουν σε λογιστές, πληρώνοντας σαν αντίτιμο 40-50 ευρώ, είτε να προσέλθουν οι ίδιοι στα ΚΕΠ να υποβάλουν δηλώσεις, αν δεν έχουν συγγενικά ή φιλικά άτομα με πρόσβαση στο διαδίκτυο για να τους  εξυπηρετήσουν.
Οι φετινές παγίδες κρύβουν πολλές «παγίδες» οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντικά αυξημένους φόρους για εκατομμύρια φορολογούμενους. Οι υπόχρεοι θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στην αναγραφή των στοιχείων των προστατευόμενων μελών. Από φέτος είναι υποχρεωτικός ο ΑΦΜ για όλους όσους έχουν κλείσει το 18 έτος της ηλικίας τους.
Παρά τις ελλείψεις και τα προβλήματα, το ΚΕΠΥΟ εξέδωσε και έναν πρώτο οδηγό- «μπούσουλα» για να αποφύγουν οι φορολογούμενοι τα συνηθέστερα λάθη στα οποία μπορεί να υποπέσουν.
Εκεί μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι:
1. Θέλω να δηλώσω προστατευόμενα μέλη. Ποιον πίνακα συμπληρώνω;
Θα πρέπει να συμπληρώσετε τον πίνακα 9 με τα στοιχεία των προστατευόμενων μελών που σας βαρύνουν. Αυτόματα θα συμπληρωθεί ο πίνακας 3 με τον αριθμό των τέκνων. Συμπληρώστε υποχρεωτικά τον ΑΜΚΑ για όλα τα τέκνα σας και επιπλέον τον ΑΦΜ για όλα τα ενήλικα προστατευόμενα μέλη.
2. Έχω αλλάξει κύρια κατοικία μέσα στο 2012. Πώς το δηλώνω ;
Στον πίνακα 5.1, πρέπει να επιλέξετε το κίτρινο πλαίσιο, να εισάγετε τα στοιχεία της άλλης κατοικίας, να την χαρακτηρίσετε, να την καταχωρήσετε και να επιλέξετε μεταφορά στη δήλωση.
Τέλος, πρέπει να επιλέξετε την τελευταία κύρια κατοικία και ξανά μεταφορά στη δήλωση. Τα στοιχεία της τελευταίας κύριας κατοικίας θα εμφανισθούν στον πίνακα 5.1α, ενώ το ποσό της αντικειμενικής δαπάνης της άλλης κύριας κατοικίας, θα μεταφερθεί στον κωδικό 707 για τον υπόχρεο και 708 για την σύζυγο.
3. Πώς θα συμπληρώσω τη δήλωσή μου όταν είμαι φιλοξενούμενος;
Στον κωδικό 801 πρέπει να αναγράψετε τον ΑΦΜ του προσώπου που σας φιλοξενεί. Επίσης, πρέπει να συμπληρώσετε τους κωδικούς 092, 091 και 097.
4. Πώς δηλώνεται η δωρεάν παραχώρηση κατοικίας μέχρι 200 τ.μ. από γονέα σε παιδί και αντίστροφα;
α) Αυτός που παραχωρεί την κατοικία τη δηλώνει μόνο στο Ε2 σαν δωρεάν παραχώρηση.
β) Αυτός που την κατοικεί τη δηλώνει στον πίνακα 5.1α επιλέγοντας τον κωδικό 203 (δωρεάν παραχωρημένη κατοικία).
5. Πώς θα καταχωρήσω ένα νέο ακίνητο;
Πρέπει να επιλέξετε το κίτρινο πλαίσιο και στο παράθυρο που θα εμφανιστεί να επιλέξετε «εισαγωγή νέου ακινήτου». Κατόπιν, να πληκτρολογήσετε τα στοιχεία του νέου ακινήτου, να το χαρακτηρίσετε και να επιλέξετε «μεταφορά στη δήλωση».
6. Το αυτοκίνητό μου παρέμεινε σε ακινησία το 2012, αφού είχα καταθέσει τις πινακίδες στο αρμόδιο τμήμα της ΔΟΥ. Πρέπει να το διαγράψω από την κατάσταση των αυτοκινήτων που μού εμφανίζεται;
Πρώτα κάντε «διαγραφή της εγγραφής» και στη συνέχεια «εισαγωγή νέας εγγραφής», για να καταχωρήσετε τα στοιχεία του αυτοκινήτου. Στη λίστα που ανοίγει στη στήλη «Λόγος μη εφαρμογής αντικειμενικής δαπάνης» επιλέγετε «ακινησία». Αφού ολοκληρώσετε τις ενέργειες σας επιλέξτε «μεταφορά στη δήλωση».
7. Πώς θα συμπληρώσω τον πίνακα εργοδοτών όταν μέσα στο έτος εργάσθηκα σε περισσότερους του ενός εργοδότες;
Εφόσον είστε μισθωτός και οι εργοδότες σας κατά το προηγούμενο έτος ήταν περισσότεροι από 5, γράψτε στις πρώτες 4 γραμμές τους 4 εργοδότες που σας κατέβαλαν τα μεγαλύτερα ποσά εισοδήματος και στην πέμπτη γραμμή την ένδειξη «ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ» με ποσό το σύνολο του υπολειπόμενου εισοδήματός σας.
8. Φορολογείται η διατροφή;
Η διατροφή που καταβάλλεται στον σύζυγο ή στην σύζυγο φορολογείται. Αντίθετα η διατροφή που καταβάλλεται στα τέκνα είναι αφορολόγητη.
9. Σε ποιόν πίνακα της δήλωσης Ε1 θα δηλώσω την αποζημίωση απόλυσης;
Η αποζημίωση απόλυσης έχει φορολογηθεί ήδη αυτοτελώς, Πρέπει να δηλώνεται στον κωδ. 657 ή κωδ. 658 του πίνακα 6.
10. Σε ποιόν πίνακα της δήλωσης Ε1 θα δηλώσω το εφάπαξ ασφαλιστικού οργανισμού;
Στον πίνακα 6, στον κωδικό 657 ή 658 κατά περίπτωση.
11. Ο γιος μου συμπλήρωσε τα 18 έτη και είναι προστατευόμενο μέλος μου. Πρέπει να αποκτήσει δικό του ΑΦΜ;
Τα ενήλικα τέκνα θα πρέπει να διαθέτουν προσωπικό ΑΦΜ προκειμένου να τα συμπεριλάβετε ως προστατευόμενα μέλη στη δήλωση σας.


Πηγή: Χ. Θεοχάρης: "Δεν αποκλείουμε παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων" | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/12342/h-theoharis-den-apokleioyme-paratasi-ypovolis-ton-forologikon-diloseon#ixzz2UVVzjuuu

Δεν υπάρχουν σχόλια: