ΣΕ ΝΑΥΑΓΙΟ ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ Η ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΩΝ, ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ Ν.Δ. ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ
Μονιμοποιείται το χαράτσι της ΔΕΗ
Το υπ. Οικονομικών προς το παρόν δεν παίρνει θέση, ενώ η Κομισιόν στηρίζει το ειδικό τέλος στα ακίνητα μέσω ΔΕΗ
Μονιμοποίηση του χαρατσιού μέσω της ΔΕΗ «μυρίζει» η κωλυσιεργία της κυβέρνησης στο θέμα της θέσπισης του νέου ενιαίου φόρου στα ακίνητα.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει την απαλλαγή των καλλιεργήσιμων αγροτεμαχίων από τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα, ώστε να ικανοποιήσει κομματική πελατεία από την περιφέρεια. Μάλιστα, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές στην «Ε», μετά τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών από την περιφέρεια της Ν.Δ., στο άρμα της «υπεράσπισης» των αγροτών μπήκε και το ΠΑΣΟΚ, προσπαθώντας να κερδίσει πόντους στους ψηφοφόρους της περιφέρειας.
Το πρόβλημα που δημιουργείται από τη σχεδιαζόμενη «απαλλαγή» των καλλιεργήσιμων εκτάσεων είναι ότι θα συμπαρασύρει εκτός φορολογίας και τα μη καλλιεργήσιμα αγροτεμάχια, καθιστώντας έτσι ως μόνη λύση για να εισπραχθούν τα αναμενόμενα έσοδα από τα ακίνητα τη διατήρηση του χαρατσιού μέσω της ΔΕΗ και το 2014.
Τα ελληνικά παράλογα όμως δεν σταματούν εδώ. Εάν διατηρηθεί το «μειωμένο» κατά 15% χαράτσι και το 2014, στα ταμεία θα φέρει 2 δισ. ευρώ, έσοδα όμως που δεν ικανοποιούν τους μνημονιακούς στόχους που προβλέπουν έσοδα 2,6 δισ. ευρώ από την ακίνητη περιουσία. Αυτό σημαίνει ότι το χαράτσι πρέπει να επιβληθεί με την αρχική του μορφή (δηλαδή χωρίς τη μείωση του 15%), ώστε να καλυφθεί η απόκλιση από τους στόχους.
Καθόλου τυχαία, το υπουργείο Οικονομικών σε όλο αυτό το θέατρο του παραλόγου που εξελίσσεται εδώ και τόσους μήνες, δεν έχει πάρει θέση. Φέρεται μάλιστα να μην έχει καταθέσει καμία πρόταση, παρότι έχει παραλάβει εδώ και μήνες τις προτάσεις της επιτροπής, φέρνοντας έτσι πιο κοντά τη διατήρηση του χαρατσιού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην έκθεση της Κομισιόν για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, αναφέρεται ότι το δημοσιονομικό κενό που δημιουργείται, για τη διετία 2015-2016, μπορεί να καλυφθεί με τη διατήρηση των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί στα τρία χρόνια του Μνημονίου. Μεταξύ αυτών των μέτρων είναι και το έκτακτο ειδικό τέλος στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ (ΕΕΤΗΔΕ).
Λύση τώρα
Ηδη όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, η όλη συζήτηση έχει τραβήξει πάρα πολύ καιρό, ενώ η τρόικα έχει διαμηνύσει ότι θέλει με την επάνοδό της στην Αθήνα, σε λίγες μέρες, να δει τις τελικές προτάσεις για το νέο νόμο, ο οποίος πρέπει να ψηφιστεί μέσα στον Ιούνιο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα αποτελεί δέσμευση των τριών πολιτικών αρχηγών. Παρ'όλα αυτά, όμως, οι ίδιοι δείχνουν να μην μπορούν να υποστηρίξουν τη δέσμευσή τους και -όπως αναμένεται- θα συναντηθούν εκ νέου ώστε να πάρουν τις τελικές αποφάσεις.
Από την άλλη πλευρά, αρκετοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια εξαίρεση από το νέο φόρο των αγροτικών εκτάσεων, γεγονός όμως που θα φέρει ακόμα μεγαλύτερες επιβαρύνσεις στα αστικά ακίνητα.
Ανοιχτό παραμένει και το θέμα της εισπραξιμότητας του φόρου, καθώς η τρόικα επιμένει ότι για να φέρει ο φόρος τα απαιτούμενα 2,6 δισ. ευρώ, πρέπει να σχεδιαστεί με εκτιμώμενα έσοδα 3,2 δισ. ευρώ και όχι 3 δισ. ευρώ που προτείνει η ελληνική πλευρά. Ως εκ τούτου, ο συνδυασμός της εξαίρεσης των καλλιεργήσιμων αγροτεμαχίων με το σχεδιασμό του νέου φόρου με έσοδα 3,2 δισ. ευρώ θα κάνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων να σηκώσουν ακόμα μεγαλύτερα φορολογικά βάρη για το 2014.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου