Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ Δεν θα φορολογηθούν τα αγροτεμάχια που καλλιεργούνται

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

Δεν θα φορολογηθούν τα αγροτεμάχια που καλλιεργούνται

Δεν θα φορολογηθούν τα αγροτεμάχια που καλλιεργούνται
Κοινή πρόταση για απαλλαγή από το φόρο ακινήτων των αγροτεμαχίων που χρησιμοποιούνται για αγροτική εκμετάλλευση από τους κατ' επάγγελμα αγρότες, κατέθεσαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων στη διακομματική επιτροπή κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στο υπουργείο Οικονομικών.
Αν περάσει τελικά αυτή η πρόταση δημιουργείται ένα κενό εσόδων και θα πρέπει να αναζητηθούν εναλλακτικοί τρόποι για την κάλυψή του.
Για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό περίπου 300 εκατ. ευρώ, που προκύπτει από την απαλλαγή των αγροτικών εκτάσεων γης το βάρος θα πέσει στους ιδιοκτήτες των υπόλοιπων εκτός σχεδίου ακινήτων (αγροτεμάχια, οικόπεδα, δασικές εκτάσεις) με την επιβολή υψηλότερου φόρου για το 2014. Στην περίπτωση αυτή, ο φόρος για τα υπόλοιπα εκτός σχεδίου ακίνητα ενδεχομένως να φθάσει κατά μέσο όρο τα 15 ευρώ ανά στρέμμα ενώ για ακίνητα – «φιλέτα» που βρίσκονται σε νησιά και παραθαλάσσιες περιοχές δεν αποκλείεται να ξεπεράσει τα 20 ευρώ ανά στρέμμα. Στο τραπέζι έχει πέσει και η πρόταση ένα μέρος του «κενού» να καλυφθεί από την φορολόγηση των αυθαιρέτων που δεν έχουν δηλωθεί.Δηλαδή να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες τους έως τώρα δεν έχουν επιβαρυνθεί φορολογικά.
Σημειώνεται ότι ο στόχος είναι από το νέο φόρο ακίνητης περιουσίας να συγκεντρωθούν έσοδα ύψους 3,1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση εκ των οποίων τα 800 εκατ. ευρώ από τα αγροτεμάχια.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν σήμερα, το υπουργείο Οικονομικών έως τη Δευτέρα θα παρουσιάσει στους εκπροσώπους των κομμάτων την πρότασή του με τα εναλλακτικά σενάρια όπως και τα στοιχεία για όλες τις εκτάσεις που κατέχονται από μη αγρότες.
Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την επόμενη Τρίτη σε νέα συνάντηση της διακομματικής επιτροπής με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: