Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

"Εξασθενεί" το χαράτσι, "βρυχάται" ο νέος φόρος ακινήτων


"Εξασθενεί" το χαράτσι, "βρυχάται" ο νέος φόρος ακινήτων

 
Του Σπύρου Δημητρέλη

Μειώνονται χρόνο με το χρόνο τα έσοδα από το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων, το γνωστό χαράτσι. Όχι επειδή μειώνονται οι συντελεστές υπολογισμού του φόρου ή επειδή θεσπίζονται πρόσθετες απαλλαγές από αυτό, αλλά λόγω της «προσαρμογής» των φορολογούμενων σε αυτό αλλά και της αύξησης της ανεργίας.  Εξαιτίας αυτής της μείωσης ο νέος, υπό διαμόρφωση, ενιαίος φόρος ακινήτων θα είναι όσον αφορά τις προσδοκώμενες εισπράξεις πολύ πιο τσουχτερός σε σχέση με το χαράτσι.

Ας δούμε όμως τους λόγους για τους οποίους χρόνο με το χρόνο μειώνονται τα έσοδα από το χαράτσι. Το 2011, πρώτη χρονιά που επιβλήθηκε το χαράτσι, εισέρρευσαν στο δημόσιο ταμείο περίπου 2,6 δισ. ευρώ ξεπερνώντας τις αρχικές προβλέψεις όσον αφορά στην εισπραξιμότητα. Το 2012, χωρίς να γίνει κάποια αλλαγή στους συντελεστές και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του φόρου, οι εισπράξεις υπολογίζεται ότι είναι μειωμένες κατά περίπου 200 έως 300 εκατ. ευρώ. Η μείωση αυτή οφείλεται στους εξής δυο παράγοντες:

 - όλο και περισσότεροι φορολογούμενοι προχωρούν στη διακοπή ηλεκτροδότησης κυρίως δευτερευουσών κατοικιών, όπως είναι τα εξοχικά προκειμένου να γλιτώσουν το χαράτσι. Μάλιστα έχουν καταγραφεί περιστατικά παράτυπης ηλεκτροδότησης από γειτονικά ακίνητα ή ηλεκτροδότησης μικρών «οικογενειακών» πολυκατοικιών από ένα και μόνο μετρητή της ΔΕΗ προκειμένου να μην επιβαρύνονται όλα τα διαμερίσματα με χαράτσι. Επίσης πολλοί ήταν αυτοί που διέκοπταν την παροχή ρεύματος κάθε Σεπτέμβριο και το επανέφεραν τον Ιούνιο προκειμένου να έχει περάσει η ημερομηνία «βεβαίωσης» του χαρατσιού (η 31η Μαρτίου)  και να το αποφύγουν. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι γα να αντιμετωπισθεί το τελευταίο άλλαξε η διάταξη για τη βεβαίωση του χαρατσιού και πλέον όποιος συνδέσει ρεύμα σε ακίνητο μετά την 1η Μαίου (ημερομηνία βεβαίωσης του χαρατσιού) θα επιβαρυνθεί με αυτό.

- όλο και περισσότεροι φορολογούμενοι εμπίπτουν στην απαλλαγή από το χαράτσι που προβλέπεται για τους ανέργους. Άνεργοι με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 12.000 ευρώ (προσαυξανόμενο κατά 4.000 ευρώ για κάθε παιδί) απαλλάσσονται από το χαράτσι εφόσον και η ακίνητη περιουσία τους δεν ξεπερνά σε αξία τα 150.000 ευρώ. Η απαλλαγή αφορά μόνο στην κύρια και ιδιοκατοικούμενη κατοικία του ανέργου. Η αύξηση του αριθμού των απαλλασσόμενων από το χαράτσι οφείλεται στην εκρηκτική αύξηση της ανεργίας.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι ένας από τους λόγους που το χαράτσι πρόκειται να αντικατασταθεί από τον ενιαίο φόρο ακινήτων είναι και αυτή η φθίνουσα πορεία των εισπράξεων. Ο νέος φόρος ακινήτων που σχεδιάζεται να αρχίσει να εισπράττεται από το 2014 θα αποφέρει ετησίως τουλάχιστον 2,7 δισ. ευρώ ενώ το σύνολο της βεβαίωσης του φόρου θα ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ.  Ο νέος φόρος δεν θα εξαρτάται από την ηλεκτροδότηση του ακινήτου ενώ για τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα θα «φροντίζει» ο κλιμακωτός υπολογισμός του φόρου με αφορολόγητο όριο και χαμηλούς συντελεστές στη βάση της σχετικής φορολογικής κλίμακας.

spiros.dimitrelis@capital.gr



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: