Σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), η ανασφάλιστη εργασία «τρέχει» το πρώτο τρίμηνο του 2013 με 39,4%, καταγράφοντας αύξηση 4,3% σε σχέση με το α’ τρίμηνο 2012
→Το ασφαλιστικό σύστημα να χάνει έσοδα περίπου 6 δισ. ευρώ ετησίως, τα οποία αν τα διέθετε, δεν θα χρειαζόταν να περικοπούν οι μισθοί και οι συντάξεις!
Του Τζώρτζη Ρούσσου
Ασφυκτιά το ασφαλιστικό σύστημα υπό το βάρος της μαύρης εργασίας που διαρκώς κερδίζει έδαφος λόγω κυρίως της αδυναμίας ελέγχου των επιχειρήσεων, με την ευθύνη να βαραίνει τους εκάστοτε υπουργούς Εργασίας, που όποτε υπήρξε πρόβλημα απλώς υιοθέτησαν την εύκολη λύση της περικοπής συντάξεων και παροχών.
Ηδη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), η ανασφάλιστη εργασία «τρέχει» το πρώτο τρίμηνο του 2013 με 39,4%, καταγράφοντας αύξηση 4,3% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα!!!
Μαύρη τρύπα
Πρόκειται για τη μεγάλη μαύρη τρύπα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης που βέβαια φαλκιδεύει κάθε προσπάθεια διάσωσής του, με τις ελληνικές κυβερνήσεις να εξακολουθούν να αποτυγχάνουν να δαμάσουν το «τέρας» και το σύστημα να χάνει περίπου 6 δισ. ευρώ ετησίως, τα οποία αν τα διέθετε δεν θα χρειαζόταν να περικοπούν οι μισθοί και οι συντάξεις!!!
Βέβαια, θα πρέπει να επισημανθεί ότι το απογυμνωμένο ΣΕΠΕ (λειτουργεί με 33% λιγότερο προσωπικό από το προβλεπόμενο) κατάφερε φέτος να διεξαγάγει 918 λιγότερους ελέγχους σε σχέση με πέρυσι, αλλά παρόλα αυτά ελέγχθηκαν 5.309 επιχειρήσεις που ανήκουν σε κλάδους οικονομικής δραστηριότητας οι οποίοι με βάση όλες τις μέχρι σήμερα ενδείξεις παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά ανασφάλιστης εργασίας. Σ’ αυτές τις επιχειρήσεις ελέγχθηκαν συνολικά 17.189 εργαζόμενοι και ο αριθμός των ανασφάλιστων εργαζομένων που προκύπτει είναι 6.765.
Από τους 6.765, οι 2.600 είναι αλλοδαποί (το 51,3% του συνολικού αριθμού των αλλοδαπών εργαζομένων)! Αντίστοιχα οι ημεδαποί ανασφάλιστοι και μη καταχωρισμένοι στα ειδικά βιβλία νεοπροσλαμβανόμενου προσωπικού είναι 4.165 και συνιστούν το 34,4% των 12.117 συνολικά ημεδαπών εργαζόμενων στις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν.
Μειώσεις αποδοχών
Από την άλλη, η σύγκριση των μισθολογικών απολαβών σε σχέση με πέρυσι οδηγεί σε μεσοσταθμικές μειώσεις που κυμαίνονται από 14,69% έως 20,14%!!!
Αναλυτικότερα, στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2013, 110 επιχειρήσεις που απασχολούν συνολικά 8.875 εργαζομένους προέβησαν στη σύναψη επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας με μεσοσταθμικό ποσοστό μείωσης μισθών 14,69%. Αλλες 11.655 επιχειρήσεις προέβησαν σε ατομικές μειώσεις μισθών για 33.187 εργαζόμενους αυτών, με μεσοσταθμικό ποσοστό μείωσης 20,14%.
Μισές αλήθειες
Η επικοινωνιακή επίθεση της κυβέρνησης, με σαφή προσπάθεια να γίνει το άσπρο-μαύρο, συνεχίζεται και μέσα από την έκθεση του ειδικού γραμματέα.
Ετσι, γίνεται προσπάθεια να καταδειχθεί μία δήθεν μεταστροφή των ροών απασχόλησης αφού παρατίθενται στοιχεία που οδηγούν στο ψευδεπίγραφο συμπέρασμα της αύξησης της απασχόλησης.
Σύμφωνα με το ΣΕΠΕ λοιπόν, στις επιχειρήσεις που προχώρησαν σε νέες συμβάσεις εμφανίζεται μια αύξηση κατά 19,25% των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης, ενώ εντοπίζεται μείωση κατά 12% της εκ περιτροπής απασχόλησης και κατά 0,96% στις συμβάσεις μερικής απασχόλησης.
Το ποσοστό των συμβάσεων μερικής (35,04%) και εκ περιτροπής (9,8%) απασχόλησης στις νέες προσλήψεις αντιστοιχεί στο 44,84% του συνόλου των συμβάσεων, ενώ το 55,16% αντιστοιχεί σε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης.
Ωστόσο δεν δίνεται και ο αριθμός των απολύσεων και αποχωρήσεων προκειμένου να γίνει σύγκριση. Βέβαια, την εικόνα αυτή έχει προ πολλού διαψεύσει η ΕΛΣΤΑΤ, αφού η ανεργία κινείται για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο σε πάνω από 27%!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου