Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Mε ταλαιπωρία και προβλήματα η υποβολή των δηλώσεων - Δηλώνονται και οι τόκοι άνω των 250 ευρώ


Mε ταλαιπωρία και προβλήματα η υποβολή των δηλώσεων - Δηλώνονται και οι τόκοι άνω των 250 ευρώ

Με προβλήματα, ελλείψεις και ταλαιπωρία αναμένεται να αρχίσει η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, η οποία από φέτος για πρώτη φορά, θα γίνεται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω υπολογιστών.
Σε κάθε περίπτωση, η υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων από όλους τους φορολογούμενους – μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, εισοδηματίες, βιοτέχνες, εμπόρους κλπ. αναμένεται να δοκιμάσει τις αντοχές του TAXISNET. Πέραν αυτής της δυσκολίας, προβλήματα έχουν ανακύψει και από τις ουρές συνταξιούχων και νέων ηλικίας 18 ετών που έχουν σχηματιστεί στις Εφορίες για να πάρουν τον κλειδάριθμο για το TAXIS, αλλά και να λάβουν ΑΦΜ.
Οι δυσχέρειες συνεχίζονται εξαιτίας του μεγάλου αριθμού δικαιολογητικών που θα πρέπει να συγκεντρώσει και να καταθέσει ο υπόχρεος μαζί με τη δήλωση, την ώρα, μάλιστα, που τα ασφαλιστικά ταμεία δεν έχουν στείλει ακόμα βεβαιώσεις αποδοχών για τα εισοδήματα που έλαβαν οι ασφαλισμένοι το 2012 ώστε να τα περάσουν οι τελευταίοι στη φορολογική δήλωσή τους. Η σύγχυση επιτείνεται, καθώς άλλα ταμεία θα στείλουν τις βεβαιώσεις με το ταχυδρομείο (Δημόσιο, ΟΑΕΕ), ενώ σε άλλα, όπως το ΙΚΑ και ο ΟΓΑ, θα πρέπει οι συνταξιούχοι να μπουν στο Ιντερνετ και τυπώσουν μόνοι τους τη βεβαίωση αποδοχών. Το ΝΑΤ αποφασίζει εντός της ημέρας για το αν θα αποστείλει ταχυδρομικά τις βεβαιώσεις ή αν θα ενεργοποιηθεί ηλεκτρονική υποδομή.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, στις εφετινές δηλώσεις θα δηλωθούν ετήσιοι τόκοι άνω των 250 ευρώ, αντί πρότερης απόφασης για δήλωση τόκων ακόμη και του ενός λεπτού. Μάλιστα οι καταθέτες θα πρέπει να προσέλθουν οι ίδιοι στις τράπεζες και να λάβουν βεβαίωση στην οποία θα αναγράφεται το ποσό των τόκων που καταβλήθηκαν στον φορολογούμενο το 2012.
Από εφέτος είναι υποχρεωτική η αναγραφή των τόκων καταθέσεων στον κωδικό 659-660 της φορολογικής δήλωσης. Ο κωδικός αυτός δεν είναι καινούργιος, αλλά φέτος η συμπλήρωση του γίνεται υποχρεωτική. Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών θα προσμετρήσει  και τους τόκους από καταθέσεις προκειμένου να υπολογίσει την  ειδική εισφορά αλληλεγγύης  με συντελεστές από 1% έως και 4%. Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει και άλλες πηγές εισοδήματος  (μισθούς, συντάξεις, ενοίκια κ.α) τα ποσά θα αθροίζονται και επί του συνόλου θα υπολογισθεί η εδική εισφορά αλληλεγγύης.
Σήμερα εκτός απροόπτου αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα και το γνωστό βιβλιαράκι της εφορίας με τις οδηγίες συμπλήρωσης της φορολογικής δήλωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες στο βιβλιαράκι  θα αναφέρεται ότι:
-είναι υποχρεωτική η υποβολή της φορολογικής δήλωσης μέσω ίντερνετ για όλους τους φορολογούμενους, ακόνη δηλαδή και τους συνταξιούχους που πέρυσι είχαν εξαιρεθεί. Οι φορολογούμενοι που δεν διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση στο www.gsis.gr και στη συνέχεια να επισκεφθούν το τμήμα Μητρώου μιας εφορίας με την ταυτότητά τους προκειμένου να προμηθευτούν τον ειδικό κλειδάριθμο.
-είναι υποχρεωτική η αναγραφή του αριθμού παροχής της ΔΕΗ για την κύρια και τη δευτερεύουσα κατοικία του φορολογούμενου. Η αναγραφή πέρυσι ήταν προαιρετική. Η αναγραφή γίνεται προκειμένου η εφορία να βεβαιώνει ευκολότερα το χαράτσι σε όσους δε το καταβάλλουν.
Σε ό,τι αφορά τις αποδείξεις που πρέπει να έχουν συγκεντρώσει οι φορολογούμενοι αυτές ανέρχονται στο 25% του ετήσιου εισοδήματος με ανώτερο ποσό 15.000 €.
Από την άλλη, για να λάβουν το οικογενειακό επίδομα, περίπου 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι με προστατευόμενα τέκνα θα πρέπει να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά και το έντυπο Α21 με τα στοιχεία των παιδιών τους όπως είναι η ηλικία, ο ΑΜΚΑ, ο ΑΦΜ, οι σπουδές τους κτλ. Ωστόσο, το ΥΠΟΙΚ δεν έχει ακόμα διευκρινίσει εάν το Ε21 θα υποβληθεί μαζί με το Ε1 ή ξεχωριστά.


Πηγή: Mε ταλαιπωρία και προβλήματα η υποβολή των δηλώσεων - Δηλώνονται και οι τόκοι άνω των 250 ευρώ | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/12200/me-talaiporia-kai-provlimata-i-ypovoli-ton-diloseon-dilonontai-kai-oi-tokoi-ano-ton#ixzz2UCRokgqk

Δεν υπάρχουν σχόλια: