Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

ΑΠΟ «ΚΟΣΚΙΝΟ» 218 OFFSHORE ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ Επανέλεγχος για 200.000 εκκρεμείς υποθέσεις ακινήτων


ΑΠΟ «ΚΟΣΚΙΝΟ» 218 OFFSHORE ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Επανέλεγχος για 200.000 εκκρεμείς υποθέσεις ακινήτων

Επανέλεγχος για 200.000 εκκρεμείς υποθέσεις ακινήτων
Της Μαρίας Βουργάνα
Από τον έλεγχο της εφορίας με μεθόδους και κριτήρια ανάλυσης κινδύνου θα «περάσουν» χιλιάδες υποθέσεις φορολογίας ακινήτων που εκκρεμούν στα «συρτάρια» των ΔΟΥ, ενώ παράλληλα προχωρεί ο φορολογικός έλεγχος 218 offshore εταιρειών.
Στο πλαίσιο ενίσχυσης των φορολογικών εσόδων το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να ανοίξει τους φακέλλους χιλιάδων φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων με εκκρεμείς υποθέσεις ακινήτων και να επιβάλλει πρόσθετους φόρους.
Πρόκειται για υποθέσεις αγοράς ακινήτων, δωρεάς, κληρονομιάς, γονικής παροχής ακινήτων καθώς και φόρου ακίνητης περιουσίας και ειδικού φόρου επί των ακινήτων που παραμένουν ανέλεγκτες από το 2010.
Οι υποθέσεις θα επιλέγονται για έλεγχο με βάση αντικειμενικά κριτήρια επιλογής. Τα κριτήρια αυτά θα εκφράζουν τον βαθμό επικινδυνότητας των υποθέσεων, δηλαδή το κατά πόσο μεγάλες είναι οι πιθανότητες να κρύβονται αδικήματα φοροδιαφυγής πίσω από συγκεκριμένη οικονομική συμπεριφορά που έχει εντοπιστεί.
Πόρισμα
Με χθεσινή απόφαση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη συγκροτήθηκε ειδική επιτροπή, η οποία θα πρέπει να παραδώσει το πόρισμά της στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, έως τις 20 Ιουλίου, για τον τρόπο, τη διαδικασία και τα κριτήρια με βάση τα οποία θα επιλεγούν οι εκκρεμείς προς έλεγχο υποθέσεις κεφαλαίου. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι εκατοντάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, θα κληθούν μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους να κλείσουν οριστικά τις εκκρεμότητες που έχουν με την εφορία από υποθέσεις κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και φόρου ακίνητης περιουσίας καταβάλλοντας πρόσθετους φόρους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα έχουν συσσωρευτεί στις εφορίες περισσότερες από 200.000 εκκρεμείς υποθέσεις κεφαλαίου, που κινδυνεύουν να παραγραφούν στο τέλος του έτους και αν δεν κλείσουν το Δημόσιο θα χάσει σημαντικά έσοδα.
Στο «μικροσκόπιο» 218 off-shore Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται ο έλεγχος από το Διαπεριφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο Αθηνών (ΔΕΚ) 218 offshore εταιρειών όπως προκύπτει από έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, ύστερα από ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη, Ευγενίας Ουζουνίδου, Θανάση Πετράκου και Δημήτρη Στρατούλη.
Στο ΔΕΚ Αθηνών, έχει ανατεθεί από τον περασμένο Νοέμβριο η διενέργεια τακτικού φορολογικού ελέγχου όλων των ανέλεγκτων χρήσεων, των 24 εξωχώριων εταιρειών της ΔΟΥ Κύμης και των 161 εταιρειών της ΔΟΥ Κρανιδίου.
Η αρμόδια υπηρεσία, μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος ELENXIS, έχει δρομολογήσει όλες τις εν λόγω υποθέσεις για έλεγχο προς τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες. Ταυτόχρονα στο πλαίσιο του σχεδίου για τον φορολογικό έλεγχο των εξωχώριων εταιρειών τής χώρας, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, έχουν λάβει σειρά προτεραιότητας και αποσταλεί για έλεγχο άλλες 33 υποθέσεις στις αρμόδιες ΔΟΥ.
Επίσης όπως ανέφερε ο κ. Μαυραγάνης συγκροτείται ειδική αποκεντρωμένη υπηρεσία φορολογικού ελέγχου, το «Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ)» η οποία υπάγεται στη Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Στις αρμοδιότητες του ΚΕΦΟΜΕΠ περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, και ο έλεγχος των αλλοδαπών εταιρειών εκμετάλλευσης ακινήτων, για τις οποίες δεν προκύπτει το φυσικό πρόσωπο ή των ημεδαπών εταιρειών εκμετάλλευσης ακινήτων, στις οποίες συμμετέχει αλλοδαπή εταιρεία χωρίς να εμφανίζεται το φυσικό πρόσωπο.
Στη Βουλή Ο κ. Μαυραγάνης δεσμεύεται ότι τα αποτελέσματα των ελέγχων θα διαβιβαστούν στη Βουλή, με την επιφύλαξη όμως των διατάξεων περί φορολογικού απορρήτου. Παράλληλα, τα στοιχεία για εξωχώριες που φέρεται να έχουν σχέση με Έλληνες πολίτες, ερευνώνται από το γραφείο του εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος με παραγγελία του προς την Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής του ΣΔΟΕ.
Πρόκειται για τη νέα λίστα που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας ύστερα από έρευνα της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων, την ICIJ (International Consortium Investigative Journalists) με τη συνεργασία 160 δημοσιογράφων σε 60 χώρες του πλανήτη.
Όπως είπε ο κ. Μαυραγάνης στο πλαίσιο αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής μέσω των υπεράκτιων εταιρειών, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας ώστε οι offshore εταιρείες να φορολογούνται στη χώρα της πραγματικής διοίκησής τους και όχι στη χώρα που φαίνονται εγγεγραμμένες.
Επιτροπή
Με χθεσινή απόφαση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη συγκροτήθηκε ειδική επιτροπή, η οποία θα πρέπει να παραδώσει το πόρισμά της στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, έως τις 20 Ιουλίου, για τον τρόπο, τη διαδικασία και τα κριτήρια με βάση τα οποία θα επιλεγούν οι εκκρεμείς προς έλεγχο υποθέσεις κεφαλαίου.
Παραγραφή
Σήμερα έχουν συσσωρευτεί στις εφορίες περισσότερες από 200.000 εκκρεμείς υποθέσεις κεφαλαίου, που κινδυνεύουν να παραγραφούν στο τέλος του έτους και αν δεν κλείσουν το Δημόσιο θα χάσει σημαντικά έσοδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: