Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Το… 2016 οι φοροελαφρύνσεις που έταζε για το 2015 Οι μειώσεις στους συντελεστές φορολογίας για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις αναβάλλονται με εντολή τρόικας. Οι δανειστές επέτρεψαν μόνο τη μείωση -30% στον ΕΦΚ στα καύσιμα.

06/10/14

euro-xrimata-agora-thema
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το… 2016 οι φοροελαφρύνσεις που έταζε για το 2015

Οι μειώσεις στους συντελεστές φορολογίας για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις αναβάλλονται με εντολή τρόικας. Οι δανειστές επέτρεψαν μόνο τη μείωση -30% στον ΕΦΚ στα καύσιμα.
        
 
Του Μάριου Χριστοδούλου

MOTIONTEAM / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
MOTIONTEAM / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Στην «κατάψυξη», για έναν ακόμη χρόνο, βάζει η κυβέρνηση ύστερα από εντολή της τρόικας τις ελαφρύνσεις στους φόρους εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις, που είχε εξαγγείλει για το 2015 ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ. Ετσι οι μειώσεις στους συντελεστές φορολογίας με ρυθμό δύο μονάδες κατ’ έτος, αρχής γενομένης από το 2015, αναβάλλονται για το 2016 προκειμένου να μην απειληθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 2,9% που προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σχεδίαζε να χρηματοδοτήσει τις μειώσεις στον ανώτατο συντελεστή φορολογίας των φυσικών προσώπων από το 42% στο 40% (σ.σ. και των υπολοίπων της ίδιας κλίμακας από το 32% στο 30% και από το 22% στο 20%) αλλά και των επιχειρηματικών κερδών που σήμερα φτάνουν στο 26%, από το πρωτογενές πλεόνασμα.

Η πρόταση που είχε υποβάλει το οικονομικό επιτελείο στους δανειστές προέβλεπε «κούρεμα» στο 2,3% του στόχου για το πλεόνασμα του 2015 από 3% ή 5,6 δισ. ευρώ που προβλέπει το Μνημόνιο για το 2015. Αυτή δεν έγινε δεκτή από την τρόικα, η οποία διαφώνησε από την πρώτη κιόλας στιγμή με αυτό το σχέδιο που παρουσίασε η ελληνική πλευρά στο Παρίσι, περιορίζοντας το «πακέτο» των παροχών στη μείωση κατά 30% του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Ετσι οι συγκεκριμένες εξαγγελίες θα απουσιάζουν από το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή και η κυβέρνηση προσπαθεί να τον παρουσιάσει ως «χάρτη εξόδου από το Μνημόνιο και την οικονομική κρίση». Αυτό θα προβλέπει ανάπτυξη 2,9% με… περισσότερους φόρους από τα ακίνητα και την έμμεση φορολογία αλλά και νέες μειώσεις κατά 450 εκατ. ευρώ στο κονδύλι για τους μισθούς στο Δημόσιο.

Τα νέα μέτρα που ενσωματώνει το προσχέδιο και δεν θα λείπουν και από το τελικό κείμενο που θα κατατεθεί τον Νοέμβριο θα είναι τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ, δεδομένης της ασφυκτικής πίεσης που ασκεί η τρόικα για την κάλυψη του δημοσιονομικού «κενού» στο… μεταμνημονιακό, κατά τα άλλα, 2015.

Η εισφορά αλληλεγγύης

Μέρος αυτής της «τρύπας», ήτοι 700 εκατ. ευρώ, θα καλυφθεί από την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης που, ενώ κανονικά έληγε φέτος, θα διατηρηθεί για δύο ακόμη χρόνια με το «γλυκαντικό» της μείωσης κατά 30% των φορολογικών συντελεστών. Να σημειωθεί ότι η έκτακτη εισφορά επιβάλλεται σε όλα τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων πάνω από το όριο των 12.000 ευρώ.

Οι φόροι στην περιουσία

Βασικό «καύσιμο» του νέου προϋπολογισμού θα είναι και οι φόροι στην περιουσία, οι οποίοι εκτοξεύονται πάνω από τα 4 δισ. ευρώ το 2015 λόγω του νέου «χαρατσιού», του γνωστού ΕΝΦΙΑ που έχει προκαλέσει νευρικό κλονισμό σε 6,5 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων.

Αύξηση κατά 1,1 δισ. ευρώ θα σημειώσουν και οι εισπράξεις από την έμμεση φορολογία ως αποτέλεσμα της αύξησης του ΑΕΠ που το 2015 θα «φουσκώσει» για πρώτη φορά, έπειτα από επτά χρόνια ύφεσης, στα 188,4 δισ. ευρώ από 183,1 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί φέτος. Τα συνολικά έσοδα του προϋπολογισμού προβλέπεται να φτάσουν στα 57,053 δισ. ευρώ από 55,935 δισ. ευρώ φέτος, ενώ οι δαπάνες θα πρέπει να συγκρατηθούν στα 55,66 δισ. ευρώ το 2015 από 57,044 δισ. ευρώ το 2014. Πρόκειται για νούμερα που παρουσίασαν ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης και ο αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας στη συνάντηση που είχαν μέσα στο Σαββατοκύριακο με την τρόικα.

Περικοπές μισθών

Και ενώ οι εισπράξεις από τους φόρους αυξάνουν, οι μισθοί στο Δημόσιο θα συνεχίσουν να κόβονται στο όνομα της δημοσιονομικής εξυγίανσης και του στόχου για μηδενικό δημοσιονομικό έλλειμμα το 2015 (-0,2%) μετά την αφαίρεση των δαπανών για τους τόκους. Το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται να βάλει στο «κουρείο» το κονδύλι των μισθολογικών προκειμένου αυτό να μειωθεί στα 18 δισ. ευρώ για το 2015 από 18,450 δισ. ευρώ το 2014. Πρώτοι από το… κατάστημα θα περάσουν οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, για τους οποίους προωθείται από το 2015 να «σφαγιαστεί» και το υπόλοιπο κομμάτι του μισθού που δεν κόπηκε και «πάγωσε» λόγω της υπερβάλλουσας μείωσης που προηγήθηκε.

Σταδιακά θα περάσουν και οι άλλοι εργαζόμενοι στο Δημόσιο ένεκα της εφαρμογής του νέου ενιαίου μισθολογίου. Οι μόνοι κερδισμένοι από τον νέο προϋπολογισμό θα είναι οι ένστολοι με τη μερική αποκατάσταση των αποδοχών τους που θα κοστίσει περί τα 200 με 220 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: