Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Πανευρωπαϊκή αγωνία για την ανεργία - Τι θα ζητήσει ο Αντ. Σαμαράς - Γιατί οι Ευρωπαίοι ηγέτες αδυνατούν να πάρουν αποφάσεις

ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΙΛΑΝΟ

Πανευρωπαϊκή αγωνία για την ανεργία - Τι θα ζητήσει ο Αντ. Σαμαράς - Γιατί οι Ευρωπαίοι ηγέτες αδυνατούν να πάρουν αποφάσεις

Ξεκινά το απόγευμα στο Μιλάνο η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για την απασχόληση, με τη συμμετοχή 15 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναμένεται στην ιταλική συμπρωτεύουσα για να πάρει μέρος στις εργασίες της διάσκεψης, η οργάνωση της οποίας οφείλεται σε πρωτοβουλία του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι. Η Ιταλία ασκεί, το εξάμηνο αυτό, την εκ περιτροπής Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης είχε αναφερθεί, από τον περασμένο Ιούνιο, στην ανάγκη να διεξαχθεί μια τέτοια συνάντηση, με την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή.
Κύριο θέμα συζήτησης θα είναι ο καταλληλότερος τρόπος για την τόνωση της εργασίας και της ανάπτυξης, δεδομένων των ιδιαίτερα υψηλών ποσοστών ανεργίας που μαστίζουν, κυρίως, τον ευρωπαϊκό νότο.
Πανευρωπαϊκή αγωνία για την ανεργία - Τι θα ζητήσει ο Αντ. Σαμαράς - Γιατί οι Ευρωπαίοι ηγέτες αδυνατούν να πάρουν αποφάσεις
Σύμφωνα με τους παρατηρητές, Γαλλία και Ιταλία πρόκειται να εστιάσουν τις παρεμβάσεις τους στην ανάγκη ενίσχυσης της ευελιξίας και στο ότι οι μεταρρυθμίσεις και η οικονομική εξυγίανση απαιτούν και δυναμικότερη οικονομική στήριξη για να αντιμετωπιστεί ο βασικής σημασίας κοινωνικός παράγοντας.
Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, αναμένεται να αναφερθεί, επίσης, στην ανάγκη να θεωρηθεί απόλυτη προτεραιότητα η καταπολέμηση της ανεργίας και η δημιουργία θέσεων εργασίας, ιδίως για τις μεσογειακές χώρες της Ένωσης.
Πανευρωπαϊκή αγωνία για την ανεργία - Τι θα ζητήσει ο Αντ. Σαμαράς - Γιατί οι Ευρωπαίοι ηγέτες αδυνατούν να πάρουν αποφάσεις
Η σημερινή διάσκεψη, παράλληλα, πραγματοποιείται στον απόηχο των επίσημων δηλώσεων της γαλλικής κυβέρνησης ότι αναβάλλει τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού για το 2017, όπως και η Ιταλία.
Χθες όμως, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης θέλησε να στείλει μήνυμα διαλλακτικότητας, τονίζοντας ότι σε ό,τι αφορά την ανάγκη στήριξης της ανάπτυξης, δεν υπάρχουν βασικές διαφωνίες ανάμεσα στη Γερμανία και τους υπόλοιπους μεγάλους εταίρους της Ένωσης.
Αυτό που μένει να διαπιστωθεί είναι αν θα εγκριθούν νέα κονδύλια και έκτακτες πρωτοβουλίες χρηματοδότησης ή αν θα χρησιμοποιηθούν μόνον οι πόροι που έχουν ήδη εγκριθεί, όπως ζητά η Γερμανία. Σύμφωνα με παρατηρητές, πάντως, δύσκολα θα μπορέσουν να ληφθούν οριστικές αποφάσεις στη διάσκεψη, η οποία ξεκινά σε λίγο στο Μιλάνο.
Το ιταλικό συνδικάτο Fiom- Cgil, φοιτητές και άνεργοι, τέλος, διαδηλώνουν αυτή την ώρα έξω από το μέγαρο της Έκθεσης του Μιλάνου, με αίτημα «συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την απασχόληση και τον άμεσο τερματισμό της λιτότητας».
Ανεργία
Σύμφωνα με στοιχεία του Μαίου η ανεργία στην ευρωζώνη έχει φτάσει το 11,6% καθώς οι οικονομίες αδυνατούν να εκμεταλλευτούν την ελαφρά ανάκαμψη δημιουργώντας θέσεις εργασίας για τους 18,5 εκατομμύρια ανέργους. Το ποσοστό ανεργίας στο σύνολο της Ε.Ε. υποχώρησε στο 10,3% (από 10,4%), οριακή υποχώρηση κατέγραψε το ποσοστό ανεργίας των νέων τόσο στην Ευρωζώνη (23,3% από 23,4%) όσο και συνολικά στην Ε.Ε. (22,2% από 22,3%), ενώ σταθερά παρέμειναν τα ποσοστά ανεργίας των γυναικών (11,7% στην Ευρωζώνη και 10,4% στην Ε.Ε.).
Το υψηλότερο ποσοστό για ακόμα μια φορά καταγράφηκε στην Ελλάδα (26,8% τον Μάρτιο), που διατηρεί και τα... πρωτεία στην ανεργία των νέων (57,7%). Το χαμηλότερο ποσοστό καταγράφηκε στην Αυστρία (4,7%) και ακολουθούν Γερμανία (5,1%) και Μάλτα (5,7%). Σημαντική βελτίωση καταγράφεται στην Πορτογαλία, όπου η ανεργία υποχώρησε στο 14,3%, ενώ προ δωδεκαμήνου «άγγιζε» το 17%. Άκρως ανησυχητικά, αντίθετα, είναι τα στοιχεία για την Ιταλία, όπου η ανεργία ενισχύθηκε τον Μάιο στο 12,6%. Αντίστοιχο προβληματισμό δημιούργησαν και τα στοιχεία για το κλίμα στον κλάδο της μεταποίησης στην Ιταλία, με τον δείκτη ΡΜΙ να υποχωρεί τον Ιούνιο σε χαμηλό τριμήνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: