Του Τζώρτζη Ρούσσου
Τρώει τα σπλάχνα του το ασφαλιστικό σύστημα, με αποτέλεσμα να έχουν μειωθεί τα αποθεματικά του σε σχέση με το 2013 κατά 1,4 δισ. ευρώ! Είναι το τίμημα που έρχεται να πληρώσει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης για να μπορεί η συγκυβέρνηση των Σαμαρά-Βενιζέλου και ο υπουργός Γ. Βρούτσης να κοροϊδεύουν (τρόικα, ασφαλισμένους και συνταξιούχους) μιλώντας για δήθεν νοικοκύρεμα του ασφαλιστικού συστήματος. Μάλιστα, τα μαύρα χαμπέρια για τους ασφαλισμένους θα έρθουν αργότερα όταν θα αποφανθεί η τρόικα, έπειτα από την ενημέρωση που έλαβε από τον υπουργό Γ. Βρούτση στις δύο συναντήσεις που έγιναν την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή.
Οπως προκύπτει από το Μηνιαίο Δελτίο της Γενικής Κυβέρνησης για τον Αύγουστο 2014 τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων μειώθηκαν μέσα στο πρώτο οκτάμηνο του τρέχοντος έτους κατά 86,8% σε σχέση με πέρυσι. Σε απόλυτους αριθμούς, όπως αναγράφεται στο Μηνιαίο Δελτίο, το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2014 τα αποθεματικά των ασφαλιστικών οργανισμών ήταν 218 εκατομμύρια ευρώ, όταν το ίδιο χρονικό διάστημα του έτους 2013 κατεγράφησαν στο 1,6 δισ. ευρώ (1.649 εκατ. ευρώ για την ακρίβεια)!
Ούτε λίγο ούτε πολύ, αυτό σημαίνει ότι οι διορισμένοι διοικητές που με την αμέριστη συμπαράσταση του κ. Βρούτση αρνούνται να εφαρμόσουν τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα από 1-1-2015 (ήδη ο υπουργός έδωσε παράταση ώστε να κλείσουν τις προηγούμενες χρήσεις που δεν έχουν κλείσει μέχρι τον Νοέμβριο 2015) και να ρίξουν φως έτσι στις δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων (αφήνοντας ως μονόδρομο την περικοπή των συντάξεων και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων)… τρέφονται από τις ίδιες τις σάρκες του ασφαλιστικού συστήματος. Αυτό συμβαίνει, αφού για να καλύψουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις μηδενίζουν τα αποθεματικά του συστήματος υποθηκεύοντας το μέλλον του.
Ολα ανοιχτά
Κάπως έτσι πάντως και επειδή ο κ. Βρούτσης εδώ και δύο χρόνια με τον ίδιο τρόπο (κοροϊδεύοντας δηλαδή και αποκρύπτοντας στοιχεία) προσπαθεί να υπερκεράσει την καταστροφική λογική των μνημονίων που επιβάλλουν οι δανειστές μας, και στις δύο συναντήσεις που έγιναν την περασμένη Πέμπτη και την Παρασκευή οι εκπρόσωποι των δανειστών μας δεν έλαβαν θέση και απλώς άκουσαν τον υπουργό περιμένοντας να μελετήσουν μόνοι τους και εις βάθος όσα στοιχεία έχουν μαζέψει.
Ετσι και δεδομένου ότι στη δεύτερη συνάντηση, που έληξε αργά το βράδυ της Παρασκευής, την ενημέρωση των δανειστών μας μονοπώλησαν τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων, δεν υπάρχει καμία αίσθηση τι θα ζητήσει η τρόικα σε Ασφαλιστικό και εργασιακά.
Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι επιτελείς του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εξέφραζαν αισιοδοξία το βράδυ της Παρασκευής μόνο για τα εργασιακά θέματα (ομαδικές απολύσεις και συνδικαλιστικός νόμος), επισημαίνοντας ότι ελπίζουν να γίνουν δεκτές οι ελληνικές θέσεις για ομαδικές απολύσεις και συνδικαλιστικό νόμο.
Για το Ασφαλιστικό (αύξηση ορίου από τα 15 στα 20 έτη ασφάλισης, κατάργηση κατοχυρωμένων δικαιωμάτων, αύξηση των ηλικιακών ορίων για πρόωρη συνταξιοδότηση στα 62 έτη), που καίει εκατομμύρια ασφαλισμένους και συνταξιούχους, ουδεμία αισιοδοξία δεν εξέφραζαν κύκλοι που πρόσκεινται στον κ. Βρούτση.
Αγοράζουν χρόνο
Στο μόνο που φαίνεται να ελπίζει η ελληνική κυβέρνηση είναι να αγοράσει χρόνο μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου που θα δοθούν καθ’ ολοκληρία οι αναλογιστικές μελέτες. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εργασίας εξαναγκάστηκε να παρουσιάσει στην τρόικα τα πρώτα αποτελέσματα (δεν είναι οριστικά), ενώ κύκλοι προσπαθούσαν να πείσουν ότι «τα πρώτα νούμερα είναι ενθαρρυντικά».
Ουσιαστικά ο κ. Βρούτσης προσπαθεί να μεταθέσει τις αλλαγές μετά τον Απρίλιο του 2015 ζητώντας από την τρόικα να περιμένει ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος 3863/2010 για τη βασική και αναλογική σύνταξη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου