Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Προκλητικά κυνικοί! «Το ύψος των δαπανών για επιδόματα ανεργίας θα μειωθεί λόγω της αύξησης των μακροχρόνια ανέργων».

07/10/14ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προκλητικά κυνικοί!

«Το ύψος των δαπανών για επιδόματα ανεργίας θα μειωθεί λόγω της αύξησης των μακροχρόνια ανέργων».
        
 
Του Τζώρτζη Ρούσσου

Μπορεί να τρομάζει ο κυνισμός των συντακτών του προσχεδίου του προϋπολογισμού αναφορικά με τον δείκτη ανεργίας, αλλά μέσω αυτού αναδεικνύεται η κοροϊδία του κυβερνητικού success story στον χώρο της αγοράς εργασίας και των θέσεων απασχόλησης. «Το ύψος των δαπανών για επιδόματα ανεργίας θα μειωθεί λόγω της αύξησης των μακροχρόνια ανέργων», συμπεραίνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που εύκολα ερμηνεύεται ότι όσοι είναι άνεργοι δεν πρόκειται να βρουν εργασία στην Ελλάδα που βγαίνει σε λεωφόρους ανάπτυξης σύμφωνα με την κυβερνητική μαύρη προπαγάνδα.

Κάτω από αυτά τα δεδομένα, οι συντάκτες του προϋπολογισμού προβλέπουν ότι ο ΟΑΕΔ θα κινηθεί εντός των δημοσιονομικών στόχων, αφού όσοι παραμένουν άνεργοι δεν θα τον επιβαρύνουν! Στο καυτό μέτωπο των οικονομικών των ασφαλιστικών ταμείων τώρα προβλέπεται ότι το σύνολο των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές αναμένεται να παρουσιάσει ελαφρά υ-στέρηση έναντι των προβλέψεων του Μεσοπρόθεσμου 2015-2018, ωστόσο οι εισφορές προβλέπεται να είναι αυξημένες σε σχέση με τις εκτιμήσεις του 2014. Για να φτάσει σε αυτό το συμπέρασμα ο αισιόδοξος συντάκτης του προσχεδίου στηρίζεται στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και την ενίσχυση της συμμόρφωσης των εργοδοτών και των ασφαλισμένων στις ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους που θα έρθουν να προστεθούν στη δήθεν βελτίωση των μακροοικονομικών δεικτών. Βέβαια έτσι το υπουργείο Οικονομικών βγάζει ψεύτη τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση που διατείνεται ότι έχει πατάξει τη μαύρη ανασφάλιστη εργασία που πλέον κινείται σε νούμερα κάτω του 2%. Στο σκέλος των δαπανών εκτιμάται υπέρβαση στη συνταξιοδοτική δαπάνη έναντι του στόχου, γεγονός που οφείλεται, κυρίως, στον αυξημένο αριθμό των νέων συνταξιούχων, στην αυξημένη μέση σύνταξη που λαμβάνουν οι νέοι συνταξιούχοι έναντι των παλαιών και στα αυξημένα ποσά για την καταβολή αναδρομικών μετά την οριστική έκδοση των συντάξεων.

Στην κυβέρνηση ποντάρουν για να βελτιώσουν την εισπραξιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος αφενός στον φόβο των κατασχέσεων μέσω του ΚΕΑΟ και αφετέρου στην υλοποίηση της εφαρμογής του αυτόματου συμψηφισμού της επιστροφής φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ με ασφαλιστικές οφειλές, προκειμένου να εισπραχθούν οι καθυστερημένες εισφορές και να βελτιωθεί η εισπραξιμότητα των εισφορών των Ασφαλιστικών Ταμείων και ιδιαίτερα του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: