ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Ποιες φοροελαφρύνσεις θα γίνουν το 2015 - Τι θα γίνει με μισθούς-συντάξεις
Της Μαρίας Βουργάνα και της Ελευθερίας Αρλαπάνου
Ανάπτυξη 2,9%, πρωτογενές πλεόνασμα 2,9% του ΑΕΠ, πολύ κοντά στο στόχο του Μνημονίου για 3%, χωρίς νέα μέτρα, όπως έγραψε η «Η», και σχεδόν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, με περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείματος στο 0,2% του ΑΕΠ προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2015.
Έτσι ανοίγει ο δρόμος για το πρώτο πακέτο φοροελαφρύνσεων (μείωση 30% στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης, διατήρηση στο 13% του ΦΠΑ στην εστίαση, μείωση 30% του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης) και μερική αποκατάσταση αποδοχών και πληρωμή αναδρομικών σε ενστόλους και δικαστικούς.
Παράλληλα όπως δήλωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, ενσωματώνεται η νέα βελτιωμένη ρύθμιση για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ανοικτός παραμένει ο χρόνος έναρξης σταδιακής μείωσης φορολογικών συντελεστών καθώς οι συζητήσεις με τους πιστωτές συνεχίζονται εν αναμονή του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού.
ΔΝΤ Κεντρικός στόχος είναι η αυξημένη προσφυγή στις αγορές για δανεισμό περίπου 9 δισ. ευρώ το 2015, βασικής παραμέτρου για την έξοδο από το Μνημόνιο και την πρόωρη αποχώρηση του ΔΝΤ, με μεγάλο στοίχημα την αποκατάσταση της ρευστότητας για την παγίωση ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης, από το 2015. Οξύ πάντως παραμένει το πρόβλημα της ανεργίας που αναμένεται να αποκλιμακωθεί με βραδείς ρυθμούς. Αβεβαιότητες εντοπίζονται στο εξωτερικό περιβάλλον, που συνδέεται άμεσα με τη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων από τις αγορές με ανεκτό κόστος αλλά και στο εσωτερικό μέτωπο. Κυρίως στα οικονομικά των Ταμείων και των ΟΤΑ και στα ενδεόμενα, υπέρβασης της συνταξιοδοτικής δαπάνης λόγω αυξημένου αριθμού συνταξιοδοτήσεων και ενδεχόμενες υπερβάσεις στις δαπάνες υγείας.
Το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού προβλέπει:
[1] Πρωτογενές πλεόνασμα 2,9% του ΑΕΠ ή 5,4 δισ. ευρώ φέτος, χωρίς νέα μέτρα, από πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ που εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί φέτος, έναντι στόχου για 1,5%.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών περιορίζει αισθητά την πρόβλεψη για το δημοσιονομικό κενό του 2015 μόλις στο 0,1% του ΑΕΠ ή 225 εκατ. ευρώ έναντι αρχικών εκτιμήσεων της τρόικα για 2 δισ.
[2] Σχεδόν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό με περιορισμό του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης στο 0,2% του ΑΕΠ το 2015, από 0,8% του ΑΕΠ φέτος και έναντι του 15,8% που είχε καταγραφεί το 2009, φέρνοντας τη χώρα στο Μηχανισμό Στήριξης.
[3] Ανάπτυξη 2,9% από 0,6% φέτος με την κυβέρνηση να προσδοκά θετικό πρόσημο στο ΑΕΠ ήδη από το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο φέτος, εξαιτίας της ανάκαμψης σε κατανάλωση, επενδύσεις και εξαγωγές.
[4] Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος του 2015 θα επιτευχθεί χωρίς νέα μέτρα, αλλά με περισσότερα έσοδα από άμεσους και έμμεσους φόρους 1,7 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το 2014. Το σύνολο των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού θα διαμορφωθούν στα 50,673 δισ., από 49,738 δισ. φέτος ενώ οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού εκτιμώνται στα 49,224 δισ. ευρώ από 50,545 δισ. φέτος.
[5] Από το 1,7 δισ. των επιπλέον εσόδων από άμεσους και έμμεσους φόρους τα μισά οφείλονται στις δύο τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ που θα πληρωθούν στο πρώτο δίμηνο του 2015, αλλά θα εγγραφούν ως έσοδα του 2014. Η κυβέρνηση ποντάρει πολλά, στην προβλεπόμενη άνοδο του ΑΕΠ, τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, στην αύξηση του φορολογητέου εισοδήματος λόγω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, την πλήρη εφαρμογή του νέου συστήματος παρακράτησης στις συντάξεις αλλά και στην επικείμενη νέα βελτιωμένη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ειδικά για το τελευταίο, ενώ γίνεται αναφορά, δεν δίνονται λεπτομέρειες καθώς το θέμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει με το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού.
[6] Από άμεσους φόρους στο εισόδημα φυσικών και νομικών προσώπων αλλά και τους φόρους στην περιουσία αναμένονται εισπράξεις 22,114 δισ., δηλαδή 775 εκατ. περισσότερα από φέτος, κυρίως εξαιτίας της πληρωμής του φετινού ΕΝΦΙΑ στο πρώτο δίμηνο του έτους.
[7] Τα έσοδα από του έμμεσους φόρους (ΦΠΑ, Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης καυσίμων, τσιγάρων, ποτών) θα διαμορφωθούν στα 25,242 δισεκατομμύρια, έναντι 24,3 δισ. φέτος, αύξηση που το υπουργείο αποδίδει κυρίως στην ενίσχυση της κατανάλωσης.
[8] Μειωμένες θα είναι οι επιστροφές φόρων κατά 259 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2014.
[9] «Παγωμένο», στα 18,6 δισ. αναμένεται να είναι το κονδύλι για μισθούς και συντάξεις το 2015 ενώ οι πρωτογενείς δαπάνες εκτιμώνται στα 41,8 δισ. από 42,5 δισ. φέτος.
[10] Οι δαπάνες κοινωνική ασφάλισης και περίθαλψης προβλέπονται στα 13,9 δισ. το 2015, έναντι 14,39 δισ. φέτος
[11] Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αναμένεται «ψαλιδισμένο» στα 6,4 δισεκατομμύρια από 6,8 δισεκατομμύρια φέτος.
Μισθοί - συντάξεις
Μικρές αυξήσεις στις μηνιαίες αποδοχές τους θα διαπιστώσουν από τον Ιανουάριο του 2015 οι μισθωτοί και συνταξιούχοι μετά τη μείωση κατά 30% της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία παραμένει τουλάχιστον και το 2015, όπως προβλέπει το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού.
Τα οφέλη που θα έχουν οι φορολογούμενοι μετά τη μείωση κατά 30% της εισφοράς αλληλεγγύης σε ετήσια βάση θα κυμανθούν:
- από 39 έως 60 ευρώ, για όσους εμφανίζουν εισοδήματα από 13.000 έως και 20.000 ευρώ
- από 138 έως και 300 ευρώ για όσους εμφανίζουν εισοδήματα πάνω από 20.000 και μέχρι 50.000 ευρώ
- από 495 έως και 900 ευρώ για όσους έχουν εισοδήματα πάνω από 50.000 και μέχρι 100.000 ευρώ
- από 1.440 ευρώ και πάνω για όσους έχουν εισοδήματα μεγαλύτερα των 100.000 ευρώ.
Για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, οι ελαφρύνσεις αυτές θα γίνουν αισθητές τμηματικά, σε 12 μηνιαίες δόσεις εντός του 2015, μέσω μειώσεων στις μηνιαίες προκαταβολές ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, οι οποίες πραγματοποιούνται μέσω παρακρατήσεων.
Για τους υπόλοιπους φορολογούμενους τα οφέλη αυτά θα γίνουν αισθητά από το 2016, όταν θα γίνει ο τελικός υπολογισμός των φορολογικών επιβαρύνσεων για τα εισοδήματα του 2015.
Συνάντηση
Ραντεβού με την Κριστίν Λαγκάρντ έχει ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης το μεσημέρι της Κυριακής στην Ουάσιγκτον που λαμβάνει ιδιαίτερη βαρύτητα εν μέσω των συζητήσεων για τη μετα?τρόικα εποχή και τα σχέδια περί πρόωρης εξόδου του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα. Ο υπουργός αναχωρεί το πρωί του Σαββάτου για τις ΗΠΑ στο πλαίσιο των εργασιών της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ, ενώ στις 13 Οκτωβρίου θα έχει κρίσιμες συνομιλίες στο Eurogroup, αποτιμώντας τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των συνομιλιών με την τρόικα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου