Των Μάριου Χριστοδούλου, Κώστα Τσάβαλου
Εκ των υστέρων αναγνωρίζει το υπουργείο Οικονομικών τον παραλογισμό με την επιβολή Τέλους Επιτηδεύματος ακόμα και στα ανενεργά «μπλοκάκια». Η νέα διοίκηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) προτίθεται να εισηγηθεί την κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος των 650 ευρώ για όσους φορολογούμενους έχουν πάψει να ασκούν εμπορική ή άλλη επιχειρηματική δραστηριότητα, καθώς επίσης και για όσους διατήρησαν ανενεργά τα «μπλοκάκια» παροχής υπηρεσιών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Χιλιάδες επιτηδευματίες υποχρεώνονται σήμερα να πληρώνουν το συγκεκριμένο «χαράτσι» ακόμη κι αν δεν αποκτούν καθόλου εισοδήματα από τις δραστηριότητές τους ή ακόμη και χωρίς να έχουν δραστηριότητα, καθώς το μοναδικό κριτήριο που λαμβάνεται υπόψη για την καταβολή του τέλους αυτού είναι το να μην έχει γίνει διακοπή δραστηριότητας στην αρμόδια εφορία.
Το μέτρο του Τ.Ε. ξεκίνησε ως έκτακτο το 2011 και στη συνέχεια έγινε μόνιμο, όπως άλλωστε κινδυνεύει να καταστεί και η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, η οποία θα επιβληθεί και το 2015 με… έκπτωση. Αλλαγές σχεδιάζονται και στο νομοθετικό πλαίσιο που ρυθμίζει την ηλεκτρονική υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων φορολογικών στοιχείων πελατών-προμηθευτών, καθώς, όπως όλα δείχνουν, εγκαταλείπεται οριστικά ο σχεδιασμός για μηνιαία υποβολή των συγκεκριμένων καταστάσεων και προκρίνεται η λύση της υποβολής ανά τρίμηνο. Σε κάθε περίπτωση, το νέο καθεστώς θα ισχύσει από το 2015, καθώς για το έτος 2014 υιοθετήθηκε τελικά η υποβολή των καταστάσεων άπαξ στο τέλος Ιανουαρίου 2015.
Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Οικονομικών:
● Η χρέωση που εμφανίστηκε στους προσωπικούς λογαριασμούς στο Taxisnet για όσους πλήρωσαν τον ΕΝΦΙΑ εμπρόθεσμα στις 30 Σεπτεμβρίου, και λόγω ΔΙΑΣ δεν εμφανίζεται η πληρωμή αλλά η προσαύξηση λόγω ληξιπρόθεσμου χρέους, είναι προσωρινή και θα διορθωθεί άμεσα.
● Με τις επόμενες μηνιαίες δόσεις του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) που λήγουν στα τέλη των μηνών Οκτωβρίου, Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου 2014, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2015 θα συμψηφίζονται πλέον οι επιστροφές φόρου εισοδήματος που δεν έχουν ακόμη εισπράξει εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι.
● Η ΓΓΔΕ βρίσκεται σε συζητήσεις με τις τράπεζες προκειμένου να αξιοποιηθεί κάθε πρόσφορο μέσο για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ αλλά και άλλων φόρων που εξοφλούνται με σχετική περιοδικότητα. Για παράδειγμα, εξετάζεται αν θα μπορούσαν να γίνουν πληρωμές μέσω ATM ή μέσω των ειδικών μηχανημάτων ταχυπληρωμών.
● Από το τέλος Οκτωβρίου, μετά την πλήρη στελέχωσή της με περίπου 350 ελεγκτές, ξεκινά η λειτουργία της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ), ενός «νέου ΣΔΟΕ» που θα λειτουργεί στο πλαίσιο της ΓΓΔΕ και θα αναλάβει το έργο της διενέργειας προληπτικών ελέγχων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.
Εντός της νέας αυτής υπηρεσίας θα δημιουργηθεί και μια μικρότερη ομάδα με εξειδίκευση στην καταπολέμηση της απάτης στον ΦΠΑ.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Εφορίες: αποκλείονται από θέσεις ευθύνης οι πτυχιούχοι ΤΕΙ
Σε πλήρη απονεύρωση και απαξίωση οδηγούνται οι εφορίες της χώρας, μετά το νέο χτύπημα που δέχεται η δομή και η στελέχωσή τους, σε μια δύσκολη συγκυρία για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Από την 1η Οκτωβρίου περισσότεροι από 1.500 υπάλληλοι Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Τ.Ε.) αποκλείονται από θέσεις ευθύνης (προϊστάμενοι μονάδων, διευθυντές, υποδιευθυντές κ.λπ.), με αποτέλεσμα εκατοντάδες έμπειρα στελέχη να μπαίνουν στο… ψυγείο, βάσει της νέας διάρθρωσης των οργανικών μονάδων των ΔΟΥ. Παλαιότερη απόφαση του τέως γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χ. Θεοχάρη, η οποία τίθεται πλέον σε εφαρμογή, ορίζει ότι στις οργανικές μονάδες της ΓΓΔΕ του υπουργείου Οικονομικών «προΐστανται υπάλληλοι κατηγορίας Π.Ε. όλων των κλάδων του υπουργείου». Την επίμαχη απόφαση δεν «διόρθωσε» ούτε το Προεδρικό Διάταγμα για το οργανόγραμμα του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο εν μέρει παρέχει το δικαίωμα σε πτυχιούχους ΤΕΙ να προΐστανται σε θέσεις ευθύνης (ανάλογα με το τμήμα της Εφορίας). Η προηγούμενη διοίκηση της ΓΓΔΕ, προκειμένου να προκαταλάβει τυχόν αρνητικές εξελίξεις κόντρα στα σχέδιά της, έσπευσε να εκδώσει την απόφαση πριν ολοκληρωθεί ο έλεγχος νομιμότητας του Π.Δ. στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Οπως έχουν καταγγείλει επανειλημμένα οι εκπρόσωποι των εφοριακών υπαλλήλων «η απόφαση είναι παράλογη και σε λάθος κατεύθυνση», καθώς δεν επιλύει το πρόβλημα της στελέχωσης, αλλά αντίθετα δημιουργεί κενά στον φορολογικό μηχανισμό, αφού αποκλείει ικανά στελέχη με φορολογική εμπειρία από την αποδεκατισμένη φορολογική διοίκηση. Οι πραγματικές ανάγκες του κλάδου -επισημαίνουν- απαιτούν να αποκρουστεί η προσπάθεια χειραγώγησης της Δημόσιας Διοίκησης με τον αποκλεισμό του επιστημονικού προσωπικού της Τ.Ε. κατηγορίας από τις θέσεις ευθύνης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το θεσμικό πλαίσιο για τη δομή και τη λειτουργία των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων ορίζει ότι τα ΑΕΙ είναι τα ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης, η οποία αποτελείται από δύο παράλληλους τομείς: τον πανεπιστημιακό τομέα, ο οποίος περιλαμβάνει τα Πανεπιστήμια, τα Πολυτεχνεία και την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, και τον τεχνολογικό τομέα, ο οποίος περιλαμβάνει τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΤΕΙ) και την Ανωτάτη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης. Το θέμα έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση και της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΤΕΙ, η οποία κατήγγειλε τον παράνομο διαχωρισμό μεταξύ υπαλλήλων κατηγορίας Π.Ε. και Τ.Ε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου