Δευτέρα, 06 Οκτωβρίου 2014 08:26
Δεν θέλουμε φοροελαφρύνσεις – Απλώς σταματήστε τα «βασανιστήρια»
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Υποσχέθηκαν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (με τζίρο έως 500.000 ευρώ) ότι θα μπορούν να πληρώνουν τον ΦΠΑ όχι όταν εκδίδουν το τιμολόγιο όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα αλλά όταν θα τον εισπράττουν από τον πελάτη τους. Και βγήκε η απόφαση που εξειδικεύει το μέτρο για να προκύψει ότι όποιος πληρωθεί με μεταχρονολογημένη επιταγή θα είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει τον ΦΠΑ από τη στιγμή που θα πάρει στα χέρια του την επιταγή. (το πιάσαμε όλοι το νόημα έτσι;). Αμ το άλλο: αν εισπράξεις προκαταβολή θα πρέπει να εκδίδεις και άλλο παραστατικό και να πληρώνεις τον ΦΠΑ αμέσως. Άλλη μια γραφειοκρατική υποχρέωση.
Αυτές τις τριμηνιαίες συγκεντρωτικές καταστάσεις τιμολογίων, όλο τις πάνε προς τα πίσω αντιλαμβανόμενοι ότι το μέτρο δεν μπορεί να εφαρμοστεί, αλλά δεν το ακυρώνουν. Φτάσαμε στον Ιανουάριο του 2015 (κανονικά το μέτρο έπρεπε να λειτουργήσει τον Μάιο) με τις παρατάσεις. Λογιστήρια επιχειρήσεων και λογιστικά γραφεία απασχολούν εδώ και μήνες υπαλλήλους και υποδομές για να ανταπεξέλθουν σε μια άκρως απαιτητική γραφειοκρατική υποχρέωση (μην ξεχνάμε, δηλώνουμε τα πάντα από το πρώτο ευρώ) η οποία είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα αποφέρει έστω και ένα ευρώ φόρο από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Ο σοβαρός φοροφυγάς, φροντίζει να καλυφθεί όταν πρόκειται να εκδώσει ένα εικονικό τιμολόγιο ενώ όποιος θέλει να αποκρύψει εισόδημα, απλώς δεν εκδίδει το παραστατικό.
Θέλετε να μιλήσουμε για το μέτρο της υποχρεωτικής εξόφλησης συναλλαγών άνω των 500 ευρώ μέσω τράπεζας; Έχει μετρήσει κανείς το διαχειριστικό κόστος του μέτρου για τις επιχειρήσεις; Έχει συνειδητοποιήσει ότι απαιτείται να απασχοληθεί για ώρες ολόκληρες ένας υπάλληλος μόνο και μόνο για να περάσει από το τραπεζικό σύστημα τις συναλλαγές που έγιναν Σαββατοκύριακο; Γνωρίζει τι σημαίνει για τον μικρομεσαίο ενός χωριού να κάνει χιλιόμετρα για να πληρώσει τον προμηθευτή του; Θα έχει ο εστιάτορας να διαλέξει ανάμεσα στο να «σπάει» τις παραγγελίες ώστε τα τιμολόγιά του να μην ξεπερνούν τα 500 ευρώ και στο να τρέχει κάθε δύο ημέρες στην τράπεζα μην τυχόν και χαθεί η προθεσμία;
Αφήσαμε για το τέλος το καλύτερο. Περιμένουμε την εγκύκλιο της κυρίας Σαββαίδου η οποία θα μας εξηγήσει πώς ακριβώς θα γίνει η φορολόγηση σε είδος. Θα πληρώσει φόρο όποιος έχει εταιρικό κινητό και κάνει λογαριασμούς άνω των 30 ευρώ; Θα επιβληθεί φόρος εισοδήματος με συντελεστή έως 42% (συν εισφορά μην ξεχνιόμαστε) για τα κουπόνια του supermarket; Και πώς θα γίνει αυτό; Και πότε; Διότι θέλουν να υποβάλλουμε τις δηλώσεις του 2015 μέχρι τον Απρίλιο.
Λοιπόν μήπως να το ξανασκεφτούμε; Μήπως αντί για φοροελαφρύνσεις να ζητήσουμε την κατάργηση όλων αυτών των μέτρων που μετατρέπουν την καθημερινότητα των επιχειρήσεων σε βασανιστήριο; Νομίζω ότι θα έρθει και φθηνότερα…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου