Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Τι ζητούν οι τροϊκανοί για την ολική λύση Πού κολλάνε οι διαπραγματεύσεις για τα "κόκκινα" δάνεια με την τρόικα

Τι ζητούν οι τροϊκανοί για την ολική λύση

Πού κολλάνε οι διαπραγματεύσεις για τα "κόκκινα" δάνεια με την τρόικα

Του Παναγιώτη Μπουσμπουρέλη
Παρά το  γεγονός ότι η τρόικα έφυγε χωρίς να υπάρξει συμφωνία για τα «κόκκινα» δάνεια, πηγές του ΥΠΟΙΚ εξέφραζαν την αισιοδοξία τους ότι η διαδικασία είναι σε πολύ καλό δρόμο και η διαπραγμάτευση θα στεφθεί με επιτυχία.
Προς το παρόν, η λύση δεν ήταν δυνατόν να επιτευχθεί, καθώς πρόκειται για μία σύνθετη διαδικασία, της οποίας οι ελληνικές προτάσεις αναμορφώνονται συνέχεια από την ομάδα συμβούλων του υπουργείου Ανάπτυξης.
Οπως αναφέρεται μάλιστα, από την πλευρά της τρόικας ζητούμενο είναι στη συνολική ρύθμιση να ενσωματωθεί και το νέο πτωχευτικό δίκαιο για τα φυσικά πρόσωπα. Παράλληλα, οι άνθρωποι της τρόικας θέλουν να γνωρίζουν τα αποτελέσματα των stress tests των ελληνικών τραπεζών ώστε είναι σε θέση να αξιολογήσουν τις διαγραφές και τα κουρέματα των χρεών που θα περιλαμβάνονται στο νομοθέτημα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Ανάπτυξης, πρόκειται για δάνεια ύψους 4 δισ. ευρώ, τα οποία αφορούν 200.000 επιχειρήσεις με κύκλο εργασίων μέχρι 2,5 εκατ. ευρώ, που θα πάνε προς διαγραφή, μερική ή ολική.
Κατά πληροφορίες αναφέρεται ότι υπάρχουν τριβές μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης και του υπουργείου Οικονομικών όσον αφορά στην ευελιξία των ρυθμίσεων για τη φορολογία.
Την εξέλιξη παρακολουθεί από πολύ κοντά και το ΕΒΕΑ που έχει πρωτοστατήσει με προτάσεις για το νέο νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις για τις επιχειρήσεις σε τράπεζες, εφορία και ταμεία. Το ΕΒΕΑ μάλιστα έχει προτείνει να υπάρξει ειδικός διαμεσολαβητής από την πλευρά του για έγκαιρη και εξωδικαστική λύση που θα περιλαμβάνει ταχύτητα και αμεσότητα.
Οι ισορροπίες είναι λεπτές, καθώς το ΥΠΟΙΚ φαίνεται ότι εξετάζει με πολλή προσοχή τα θέματα που αφορούν το ίδιο, δηλαδή τις απαιτήσεις από φόρους που έχει από τις επιχειρήσεις. Ενα άλλο κρίσιμο ζήτημα αφορά στα κίνητρα που θα δοθούν στις τράπεζες για τις διαγραφές των δανείων των ΜμΕ που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν.



Πηγή: Πού κολλάνε οι διαπραγματεύσεις για τα "κόκκινα" δάνεια με την τρόικα | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/68730/poy-kollane-oi-diapragmateyseis-gia-ta-kokkina-daneia-me-tin-troika#ixzz3FTAfEZjY

Δεν υπάρχουν σχόλια: