Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017

Ακτές της Αττικής στις οποίες δεν επιτρέπεται η κολύμβηση


Ακτές της Αττικής στις οποίες δεν επιτρέπεται η κολύμβηση


Ρύπανση μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ»
ΚΕΕΛΠΝΟΑποφυγή της κολύμβησης στις πληγείσες παραλίες
Αυτοψία στις παράκτιες περιοχές της Πειραϊκής, του Παλαιού Φαλήρου, της Γλυφάδας και της Βούλας πραγματοποίησε το ΚΕΕΛΠΝΟ για να διαπιστώσει την έκταση της ρύπανσης ώστε να διερευνήσει τις πιθανές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.
Μετά την αυτοψία το ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνει σε πρώτη φάση αποφυγή της κολύμβησης στις παραλίες που έχουν επηρεαστεί από τη ρύπανση λόγω της πετρελαιοκηλίδας που σχηματίστηκε μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ».
– – –
Τμήματα ακτών της Περιφέρειας Αττικής στα οποία δεν επιτρέπεται η κολύμβηση
Απαγορεύεται η κολύμβηση στα θαλάσσια νερά των περιοχών της Περιφέρειας Αττικής, στις οποίες δεν πληρούνται τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της κείμενης νομοθεσίας των νερών κολύμβησης
1. Σε όλα τα λιμάνια, μόνιμα αγκυροβόλια, ναυπηγεία και διαλυτήρια πλοίων .
2. Σε όλη τη περιοχή από το λιμάνι του Πειραιά μέχρι και το Πέραμα.
3. Σε όλη την περιοχή Σκαραμαγκά μέχρι και την παραλία Ασπροπύργου.
4. Δυτικά του Δήμου Ελευσίνας στη θέση «ΦΟΝΙΑΣ»
5. Στα Λιμάνια Σκαφάκι, Σταυρού της Ακτής Θεμιστοκλέους, στο λιμανάκι της Σχολής Δοκίμων και 100 μ. εκατέρωθεν του Κέντρου MIRAMARE
6. Στην περιοχή από το Β. άκρο Μικρολίμανου μέχρι και την ακτή Ξηροτάγαρου (όριο μαρίνας).
7. Σε ζώνη 50 μέτρων εκατέρωθεν των στομίων εκβολής όλων των αγωγών ομβρίων.

8. Σε ζώνη 200 μέτρων εκατέρωθεν των στομίων εκβολής των αγωγών εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού λυμάτων, και κάθε άλλης παρόμοιας εκβολής, σύμφωνα με τις νομαρχιακές αποφάσεις καθορισμού αποδέκτη, όπου τοποθετούνται τοπικές απαγορευτικές πινακίδες ή οι τοπικές υγειονομικές αρχές προτείνουν την τοποθέτηση σχετικών σημάνσεων.
9. Στην περιοχή των Ναυπηγείων και του λιμένος όρμου Λαυρίου μέχρι τη ΔΕΗ με εξαίρεση την περιοχή που αρχίζει από την ακτή Χέλμη και συνεχίζεται μέχρι την περιοχή Θωρικού (Ακτή Θεάτρου) .
10. Στην Ραφήνα σε όλο το μήκος της εξωτερικής πλευράς του προσήνεμου μώλου του λιμανιού.
11. Σε ζώνη 200 μέτρων από τα σημεία εκβολής των αγωγών των εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού, που βρίσκονται στις περιοχές Ν. Μάκρης και Μαραθώνα και ειδικότερα των κατασκηνώσεων ΘΑΛΑ, και των κατασκηνώσεων Αεροπορίας- ΘΑΑ .
12 . Στην περιοχή του Ασωπού ποταμού 200 μ. εκατέρωθεν της εκβολής του.
Η σχετική απόφαση της περιφέρειας

Απαγόρευση κολύμβησης σε παραλίες της Αττικής

Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου 2017 15:53
 
UPD:16:27
Δελτίο Τύπου/PARIS SARRIKOSTAS
Απαγόρευση της κολύμβησης στις πληγείσες από την πετρελαιοκηλίδα περιοχές της Αττικής προβλέπει απόφαση του υπουργού Υγείας, που τροποποιεί υπουργική απόφαση του 2017 για τις ακατάλληλες παραλίες στην Περιφέρεια Αττικής.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην τροποποίηση:
Απαγορεύεται η κολύμβηση στα θαλάσσια ύδατα των περιοχών της Περιφέρειας Αττικής, τα οποία έχουν υποστεί φαινόμενα βραχυπρόθεσμης ρύπανσης[1], και μέχρι την αποκατάσταση τους, όπως αυτές αναφέρονται ειδικότερα κατωτέρω:
  1. Από την ακτή κολύμβησης πλησίον της σχολής Ναυτικών Δοκίμων ( Ακτή Θεμιστοκλέους 334) μέχρι και την παραλία της Φρεατίδας
  2. Στις ακτές κολύμβησης της περιοχής «Βοτσαλάκια»
  3. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Αλίμου
  4. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Παλαιού Φαλήρου
  5. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης
  6. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Γλυφάδας
  7. Στον όρμο Λιμνιώνα, κατά μήκος της ακτής εκατέρωθεν του πέτρινου θεάτρου Σεληνίων, έμπροσθεν του ιστιοπλοϊκού ομίλου Σεληνίων και κατά μήκος της ακτογραμμής επί της οδού Ακτής Θεμιστοκλέους μέχρι την εκκλησία του Αγίου Νικολάου
Β.  Επισημαίνεται η ανάγκη σήμανσης από τους υπεύθυνους των πραναφερόμενων ακτών κολύμβησης με ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε αφού ενημερωθούν από τις αρμόδιες Δ/νσεις Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικών Ελέγχων να τοποθετήσουν απαγορευτικές πινακίδες στα σημεία που κρίθηκαν ακατάλληλα για κολύμβηση. Οι Λιμενικές Αρχές παρακαλούνται για την επιτήρηση των σημείων αυτών, ώστε οι πινακίδες να τοποθετούνται σε κατάλληλα  σημεία και να μη καταστρέφονται.
[1] Η δημιουργία πετρελαιοκηλίδων στην επιφάνεια της θάλασσας περιορίζει σε σημαντικό βαθμό τη ποσότητα του διαλελυμένου οξυγόνου στο νερό με επιπτώσεις στους ζώντες οργανισμούς, καθώς και τη διείσδυση των ακτίνων του ήλιου στη θάλασσα, με επιπτώσεις στη φωτοσυνθετική ικανότητα των υδρόβιων φυτών. Η διαδικασία βιοαποικοδόμησης του πετρελαίου είναι μακρόχρονη και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες (θερμοκρασία, διαθεσιμότητα θρεπτικών ουσιών και οξυγόνου, τύπος πετρελαίου). Από την καταβύθιση σταγονιδίων  στα θαλάσσια ιζήματα διαταράσσονται οι βενθικοί οργανισµοί που φιλτράρουν την τροφή τους (π.χ µύδια, στρείδια) συσσωρεύουν υδρογονάνθρακες µε γοργούς ρυθµούς. Αν και οι άµεσες επιπτώσεις του πετρελαίου στις τροφικές αλυσίδες και δίκτυα θεωρούνται συχνά µικρής κλίµακας, δεν αποκλείονται µακροχρόνιες επιπτώσεις και ενδεχόμενα φαινόµενα βιοσυσσώρευσης.
Ήδη, η τροποποιημένη υπουργική απόφαση έχει αποσταλεί ως επείγον έγγραφο σε όλους τους αρμόδιους φορείς.
Νωρίτερα, το ΚΕΕΛΠΝΟ είχε ανακοινώσει ότι κλιμάκιό του πραγματοποίησε αυτοψία στις παράκτιες περιοχές της Πειραϊκής, του Παλαιού Φαλήρου, της Γλυφάδας και της Βούλας για να διαπιστώσει την έκταση της ρύπανσης ώστε να διερευνήσει τις πιθανές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.
Είχε συστήσει «σε πρώτο χρόνο την αποφυγή της κολύμβησης και της έκθεσης σε περιοχές με ρύπανση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: