Πλαφόν στις επιβαρύνσεις των ελεύθερων επαγγελματιών - Τι σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο
Το σχέδιο που εξετάζουν τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, σε μία προσπάθεια να αυξήσουν τα δημόσια έσοδα
Πλαφόν στην ποσοστιαία μείωση του συνολικού εισοδήματος από φόρους και εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες εξετάζουν τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας σε μια προσπάθεια να αυξήσουν τα δημόσια έσοδα.
Οι επιβαρύνσεις από τις ασφαλιστικές εισφορές και την φορολογία που επιβλήθηκαν σε όσους έχουν για το 2016 εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα οδήγησε τελικά στο αντίθετο του αναμενόμενου αποτέλεσμα. Ειδικότερα με βάση τα πρώτα στοιχεία για τις δηλώσεις του 2017 όσοι έχουν το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματος τους από επιχειρηματική δραστηριότητα δήλωσαν κατά μέσο όρο 20% χαμηλότερα εισοδήματα από το 2016. Το αποτέλεσμα ήταν το δημόσιο αντί για περισσότερα να εισπράττει χαμηλότερα έσοδα από τον περασμένο χρόνο. Συγκεκριμένα, η συγκεκριμένη κατηγορία φορολογούμενων , δήλωσαν για το 2016 (στις φορολογικές δηλώσεις του 2017) συνολικό ποσό εισοδημάτων ύψους 3,8 δισ. ευρώ, έναντι 4,7 δισ. ευρώ για το 2015 (στις φορολογικές δηλώσεις του 2016). Η εξέλιξη αυτή είχε ως συνέπεια τη μείωση των εσόδων του φετινού κρατικού προϋπολογισμού από τους φόρους εισοδήματος των συγκεκριμένων κατηγοριών φορολογουμένων και τη δημιουργία κινδύνου για μείωση των μελλοντικών εισπράξεων του Ε.Φ.Κ.Α. από τις ασφαλιστικές εισφορές των αυτοαπασχολουμένων.
Σήμερα το κίνητρο της δήλωσης εισοδημάτων, χαμηλότερων έως πολύ χαμηλότερων από τα πραγματικά, είναι πολύ υψηλό αφού η συνολική επιβάρυνση για τα εισοδήματα πάνω από τα 45.000 ευρώ φτάνει σε κάποιες περιπτώσεις και το 70% του ετήσιου εισοδήματος του φορολογούμενου.
Εξετάζουν πλαφόν επιβαρύνσεων
Το αποτέλεσμα κινητοποίησε το οικονομικό επιτελείο το οποίο μεταξύ άλλων σεναρίων έχει επιλέξει το σενάριο του να τεθεί ένα πλαφόν στο ποσοστό του εισοδήματος που θα πληρώνουν συνολικά σε φόρο και ασφαλιστικές εισφορές οι ελεύθεροι επαγγελματίες . Το πλαφόν στο ποσοστό εισοδήματος που θα πηγαίνει για ασφαλιστικές εισφορές εξετάζεται να τεθεί στο 50-55% του ετήσιου εισοδήματος , ώστε να περιέχει στοιχεία δικαιοσύνης και παράλληλα να μειώσει το κίνητρο της φοροαποφυγής.
Αν για παράδειγμα το συνολικό άθροισμα των επιβαρύνσεων ενός ελεύθερου επαγγελματία από τον φόρο εισοδήματος και από τις εισφορές προς τον Ε.Φ.Κ.Α. υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο ποσοστό επί του συνολικού δηλωθέντος εισοδήματος τότε το υπερβάλλον ποσό επιβαρύνσεων θα διαγράφεται και το τελικό ύψος των επιβαρύνσεων θα περιορίζεται μέχρι το επίπεδο του ανώτατου αυτού ποσοστού. Το «κούρεμα» θα γίνεται από το «κομμάτι» των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ οι καταβλητέοι φόροι επί του εισοδήματος θα παραμένουν στο επίπεδο που θα έχουν διαμορφωθεί από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.
Σε αυτήν την φάση Κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται τν επεξεργασία ενός τέτοιου σεναρίου. Τόνιζαν όμως ότι η όποια κίνηση πρέπει να μελετηθεί προσεκτικά ώστε το μέτρο να έχει απόδοση που θα μπορεί να αποδειχθεί και στους εκπροσώπους των θεσμών οι οποίοι θα πρέπει να εγκρίνουν την σχετική ρύθμιση. Θα πρέπει δηλαδή να μπορεί να αποδειχθεί ότι με την δημιουργία ενός ταβανιού στις συνολική επιβάρυνση του εισοδήματος θα πρέπει να εισπραχθούν τα έσοδα που έχουν υπολογιστεί αν όχι περισσότερα.
Πάντως σε γενικές γραμμές το μέτρο ευθυγραμμίζεται με τις αντίληψη των θεσμών που θέλουν την μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων έχοντας ήδη επισημάνει ότι οι μεγάλες επιβαρύνσεις μπορούν να οδηγήσουν σε φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή.
(Φωτογραφία: Sooc.gr)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου