Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017

Πετρόπουλος: Επιστροφή σε περίπου 1 εκατ. συνταξιούχους, χρημάτων που δεν έπρεπε να παρακρατηθούν

Πετρόπουλος: Επιστροφή σε περίπου 1 εκατ. συνταξιούχους, χρημάτων που δεν έπρεπε να παρακρατηθούν

Για τη σταδιακή επιστροφή σε περίπου 1 εκατομμύριο συνταξιούχους, χρημάτων που δεν έπρεπε να παρακρατηθούν από τις κύριες συντάξεις για τον κλάδο της ασθένειας την περίοδο 2012 – 2016, δεσμεύτηκε ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης, Τάσος Πετρόπουλος
Adtech Ad
Είμαστε σε διαδικασία αλλαγής όλων των βλαπτικών διατάξεων είπε στο ραδιόφωνο 24/7 ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης, Τάσος Πετρόπουλος, για το θέμα της σταδιακής επιστροφής χρημάτων σε συνταξιούχους που δεν έπρεπε να παρακρατηθούν την περίοδο 2012 – 2015.


Οι υπηρεσίες θα δουν το κόστος και θα δούμε σε πόσο χρονικό διάστημα θα επιστρέψουμε τα χρήματα στους συνταξιούχους είπε και μίλησε για λάθη του παρελθόντος που έγιναν είτε για εισπρακτικούς λόγους, είτε από προχειρότητα.
Υπενθυμίζεται ότι για την επίμαχη περίοδο οι παρακρατήσεις για τον κλάδο ασθένειας δεν γίνονταν στα πραγματικά ποσά που ελάμβαναν οι συνταξιούχοι, δηλαδή πριν αφαιρεθούν οι διάφορες περικοπές των μνημονιακών νόμων αλλά στα πλασματικά ποσά που αντιστοιχούσαν στις συντάξεις πριν τις μνημονιακές περικοπές.
Ο κ. Πετρόπουλος σημείωσε πως δεν είναι μόνο η επιστροφή των συντάξεων, αλλά και οι συντάξεις φυλακισμένων, τις οποίες δεν έπαιρναν καθώς και αναπηρικές συντάξεις.
Πρόσθεσε ότι ότι από τον Ιανουάριο του 2015 έχουν δοθεί πάνω από 270 χιλιάδες συντάξεις, ενώ εκκρεμούσαν 164 χιλιάδες.
Για τον ΕΦΚΑ, είπε ότι τον Αύγουστο το οικονομικό αποτέλεσμα ήταν 360 εκατ. Ευρώ και το έλλειμμα ήταν 500 εκατ. Ευρώ.
Όπως εξήγησε έγιναν διευκολύνσεις με αποτέλεσμα να μπαίνουν χρήματα στο ταμείο.

Πηγές ΥΠΟΙΚ: Επανεξέταση φόρων - εισφορών για επαγγελματίες, ίσως και μέτρα το 2018

Μέρισμα για το 2017 αλλά ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων για το 2018 άφησε κυβερνητική πηγή που δήλωνε αισιόδοξη για την φετινή ανάπτυξη και την ταχεία ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης
Adtech Ad
Αλλαγές στην φορολογία και τις εισφορές ελευθέρων επαγγελματιών από το 2018 εξετάζει το οικονομικό επιτελείο, ώστε να μειωθεί η φοροαποφυγή μέσω της δήλωσης των χαμηλότερων από τα πραγματικά εισοδημάτων που έχουν δημιουργήσει μέρος από την τρύπα των 700 εκ ευρώ που εμφανίστηκε τον Ιούλιο.
Αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος παραδέχονταν σε δηλώσεις του πριν από λίγη ώρα, ότι η υψηλή φορολόγηση και οι ασφαλιστικές εισφορές οδήγησαν τους ελευθέρους επαγγελματίες να δηλώσουν 20% χαμηλότερα εισοδήματα για το 2016.
Ξεκαθάρισε πάντως ότι αυτή η φοροαποφυγή δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στα έσοδα του 2017 αλλά θα μπει στην συζήτηση για τα έσοδα του 2018.
Η ίδια πηγή τόνιζε ότι μέσα σε αυτά που εξετάζονται εν όψει της 3ης αξιολόγησης είναι ακόμη και η μείωση των συντελεστών. Στην γενικότερη εικόνα εν όψει της τρίτης αξιολόγησης είπε ότι θα συζητηθούν όλες οι απόψεις. Αν και εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξουν μεγάλες αποκλίσεις σε έσοδα και δαπάνες έσπευσε να προσθέσει ότι το υπουργείο οικονομικών είναι δεσμευμένο στο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του 2018.
Τόνισε επίσης ότι στην συζήτηση για την Τρίτη αξιολόγηση θα μπει και το θέμα της δέσμευσης για αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου από 1/1/2018 μετά την αναβολή για ένα χρόνο της εφαρμογής το μέτρου που συμφωνήθηκε με τους θεσμούς στο τέλος του 2016. Διευκρίνισε πάντως ότι η ελληνική θέση είναι ότι θα πρέπει να συνεχιστεί το καθεστώς χαμηλού ΦΠΑ αφού τα νησιά αυτά συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα, λόγω του προσφυγικού.
Η ίδια πηγή δήλωσε αισιόδοξη ότι ο στόχος για ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας στο 1,8% του ΑΕΠ θα επιτευχθεί καθώς το τρίτο τρίμηνο θα είναι "σούπερ", αν και για το τέταρτο τρίμηνο εξέφρασε χαμηλότερες προσδοκίες.
Σε ότι αφορά το κοινωνικό μέρισμα που προανήγγειλε από την Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός για το 2017, αν έχουμε ξανά υπερπλεόνασμα, η ίδια πηγή τόνισε ότι η εκτίμηση για το ύψος του θα γίνει τον Νοέμβριο. Με βάση το ύψος του πλεονάσματος, το ποσό με βάση την συμφωνία που έγινε από τον Δεκέμβριο του 2016 με τους θεσμούς, θα μοιραστεί σε ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς ιδιώτες, αναπτυξιακές δράσεις, και ενίσχυση του κονδυλίου για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης .

Η τρίτη αξιολόγηση

Δύο είναι οι μεγάλες ανησυχίες του οικονομικού επιτελείου για την Τρίτη αξιολόγηση:
Το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών και ο νέος Κυβερνητικός συνασπισμός και η στάση του ΔΝΤ.
Ειδικά για την στάση του Ταμείου θεωρείται αναμενόμενη μια σκληρή στάση σε ότι αφορά τα κοινωνικά επιδόματα και την ανάγκη για νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Σε ότι αφορά τα κοινωνικά επιδόματα, τόνιζε πηγή του ΥΠΟΙΚ ότι το Ταμείο ζητάει υψηλότερη ενίσχυση σε οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά αντί της υψηλής ενίσχυσης που δίνεται σήμερα στις τρίτεκνες οικογένειες.
Σε ό,τι αφορά την ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και την αξιολόγηση του ενεργητικού τους ( Asset Quality Review), η ίδια πηγή άφηνε να εννοηθεί ότι δεν θα υπάρξει τέτοια ανάγκη, αφού θα έχουμε συμμάχους και την ΕΚΤ και τον SSM που θεωρούν ότι οι ελληνικές εμπορικές τράπεζες είναι επαρκώς ανακεφαλαιοποιημένες.
Τόνισε πάντως ότι η Ελλάδα θέλει να ολοκληρώσει την Τρίτη αξιολόγηση, αν όχι τον Δεκέμβριο, μέχρι και τον Ιανουάριο, με στόχο να μην είναι "μέρος του προβλήματος" την επόμενη μέρα του ελληνικού προγράμματος.
Όπως είπε, μεγάλο μέρος της συζήτησης αυτής θα είναι το ελληνικό χρέος και η αναδιάρθρωσή του, θέμα στο οποίο πιέζει ιδιαίτερα το ΔΝΤ. Στην κατεύθυνση αυτή άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, ακόμη και πλήρους αποχώρησης του ΔΝΤ από το πρόγραμμα, κατά το review που θα κάνει για τον ερχόμενο Ιανουάριο για το ελληνικό πρόγραμμα.
Σε ό,τι αφορά την επόμενη μέρα του ελληνικού προγράμματος τόνισε ότι παρά τις δηλώσεις για συνέχεια με κάποια πιστωτική γραμμή απλή ή ενισχυμένη (ECCL PCCL). ΟΙ Ευρωπαίοι δείχνουν να προκρίνουν την καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα καθώς έχουν ήδη σχεδιάσει να δημιουργήσουν για την Ελλάδα ένα απόθεμα ρευστότητας 9 δις μέχρι και το τέλος του προγράμματος.
Τέλος, σε ότι αφορά την έξοδο από τις αγορές ή ίδια πηγή τόνισε ότι σχεδιάζονται και νέες εκδόσεις τους επόμενους έξι επτά μήνες μαζί με κάποιες διαχειριστικές πράξεις σε ομόλογα με στόχο την συγκράτηση ή την μείωση του δημοσίου χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: