Το ΔΝΤ και όχι τα έσοδα (λένε) φοβίζει την Κυβέρνηση- "Ψηλά" οι επενδύσεις
Της Νίκης Ζορμπά
Τις απαιτήσεις που θα προβάλλει και επισήμως το ΔΝΤ για την ολοκλήρωση της γ΄ αξιολόγησης φοβούνται στην Κυβέρνηση και όχι (τόσο) την πορεία των εσόδων.
Σε ό,τι αφορά μάλιστα την "τρύπα" που αποκαλύφθηκε χθες, στο Μαξίμου σε μια συντονισμένη ( αυτή τη φορά) κίνηση με το Υπουργείο Οικονομικών, παρέπεμπαν στις διευκρινίσεις του ΥΠΟΙΚ, εκφράζοντας μάλιστα την πεποίθηση πως τελικώς, θα υπάρξει σημαντικός υπερσκελισμός των εσόδων.
Συγκεκριμένα, μετά το έλλειμμα του 1.7 δισ στα έσοδα που προέκυψε από τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ΥΠΟΙΚ και Μαξίμου, διευκρίνιζαν πως:
Η απόκλιση των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού στο διάστημα των μηνών Ιανουαρίου- Αυγούστου κατά 1,74 δις ευρώ, εξηγείται από τα εξής:
1) Τη μεταφορά της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ από το μήνα Αύγουστο στο μήνα Σεπτέμβριο (1,027 δις ευρώ) και
2) Την αύξηση των επιστροφών φόρων έναντι του στόχου (469 ευρώ)
Και οι δύο παραπάνω αιτίες της απόκλισης είναι προσωρινές και το Υπουργείο Οικονομικών έχει την απόλυτη πεποίθηση ότι στο τέλος του οικονομικού έτους θα επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος του 1,75%.
1) Τη μεταφορά της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ από το μήνα Αύγουστο στο μήνα Σεπτέμβριο (1,027 δις ευρώ) και
2) Την αύξηση των επιστροφών φόρων έναντι του στόχου (469 ευρώ)
Και οι δύο παραπάνω αιτίες της απόκλισης είναι προσωρινές και το Υπουργείο Οικονομικών έχει την απόλυτη πεποίθηση ότι στο τέλος του οικονομικού έτους θα επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος του 1,75%.
Γ΄αξιολόγηση και Ταμείο
Η επιμονή του Ταμείου ωστόσο για νέα τεστ αντοχής των Τραπεζών και νέο AQR, προκαλεί ανησυχία στην Κυβέρνηση σε συνδυασμό με τον ... άγνωστο Χ των γερμανικών εκλογών.
Το γεγονός πως - όπως προδιαγράφονται τα σενάρια για σχηματισμό κυβέρνησης στο Βερολίνο βάσει των δημοσκοπήσεων- ενδεχομένως και να χρειαστούν 1-2 μήνες για να ξεκαθαρίσει το νέο κυβερνητικό σχήμα, προοιωνίζονται καθυστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα της αξιολόγησης που κανείς στην Ηρώδου Αττικού -προς το παρόν, τουλάχιστον- δεν προτίθεται να "επεξεργαστεί" δημόσια.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, η ντιρεκτίβα που έχει δώσει η Κυβέρνηση σε εμπλεκόμενους υπουργούς είναι "τελειώνετε με τα προαπαιτούμενα άμεσα χωρίς κωλυσιεργίες", με ορίζοντα ολοκλήρωσής τους, τον Δεκέμβριο.
Σε κάθε περίπτωση, ο Οκτώβριος είναι μήνας εξόχως δύσκολος για το Μαξίμου: Οι Θεσμοί θα έχουν ανοίξει άπαντες τα χαρτιά τους και η Ελλάδα θα πρέπει - καταρχήν- να είναι έτοιμη να διεκδικήσει την υποδόση των 800 εκατ. Αν δεν εμφανιστεί με ...πλήρη φάκελο, τότε το χρήμα, απόλλυται.
Επενδύσεις
Μέσα στο κλίμα αυτό, το οποίο βρίθει μεταξύ άλλων και κυβερνητικών παραφωνιών ( κάθε μέρα πραγματοποιούνται απίθανες δηλώσεις ιθυνόντων για σειρά ζητημάτων της επικαιρότητας, όπως λ.χ του Παναγιώτη Κουρουμπλή και του Γιάννη Τσιρώνη), στο Μαξίμου δεν υποστέλουν τη σημαία του αφηγήματος περί προσέλκυσης επενδύσεων.
Κυβερνητικοί παράγοντες επεσήμαναν χθες πως με την ολοκλήρωση της πώλησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στη χώρα μπηκαν 500 εκατ ευρώ ενώ ευοίωνο ήταν και το μήνυμα του ιταλού πρωθυπουργού από την Κέρκυρα όπου πραγματοποιήθηκε η α΄διακυβερνητική σύνοδος Ελλάδας- Ιταλίας: Να στηρίξουμε επενδυτικά την Ελλάδα.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται να ενεργοποιήσει ξανά την περιβόητη Task Force για τις επενδύσεις, ενώ βάσει των ίδιων πληροφοριών, "κεντρικό" ρόλο στην προσπάθεια έχει αναλάβει ήδη ο Αλέκος Φλαμπουράρης.
Ο υπουργός Επικρατείας μάλιστα, φέρεται να "πιστώνεται" κινήσεις απεμπλοκής για το Ελληνικό, το οποίο αποτελεί "βαρόμετρο" των κυβερνητικών προθέσεων στην -εν τοις πράγμασι- φιλοεπενδυτική πορεία που έχει χαράξει το Μαξίμου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου