Κρίσιμος δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων
για ασφαλιστικό, φορολογικό
Πρώτη καταχώρηση: 12/03/2016 - 08:52
Τελευταία δημοσίευση: 12/03/2016 08:52Οικονομία
Του Τάσου Δασόπουλου
Σε κρίσιμο στάδιο μπαίνει από σήμερα η διαπραγμάτευση με τους δανειστές για ασφαλιστικό καιφορολογικό, με τις δύο πλευρές να έχουν πλέον ανοίξει τα χαρτιά τους και πλέον να αναζητούν την συμφωνία.
Στο φορολογικό, μετά την επίσημη πρόταση των θεσμών για διατήρηση του αφορολόγητου για μισθωτούς και συνταξιούχους για τα ετήσια εισοδήματα μέχρι και 7.000 ευρώ ,δηλαδή μόνο σε όσους παίρνουν το βασικό μισθό και την μετατόπιση του συντελεστή του 32% από τα 25.001 ευρώ στα 22.001 ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει την αντιπρότασή του.
Θα προτείνει την κατάργηση του αφορολόγητου στα 25.000 ή τα 30.000 ευρώ.
Μέχρι αργά χθες το βράδυ εξετάζονταν μια πρόταση για ένα φόρο 5 της χιλίοις στις τραπεζικές συναλλαγές, ώστε τα επιπλέον έσοδα να φτάσουν τα 800 εκατ. ευρώ που ζητά η τρόικα από το νέο φορολογικό. Ο φόρος θα επιβάλλεται σε κάθε συναλλαγή, εκτός από την μεταφορά χρημάτων από τον ένα λογαριασμό σε ένα άλλο του ίδιου καταθέτη.
Με δεδομένο ότι ο φόρος αυτός θα είναι αναλογικός, θα δίνεται και μια αίσθηση κοινωνικής δικαιοσύνης, αφού όσοι κινούν μεγάλα ποσά θα πληρώνουν περισσότερο και όσοι κινούν λιγότερα θα πληρώνουν λιγότερο. Η ιδέα είχε πέσει στο τραπέζι και από τον προκάτοχο του κ. Τσακαλώτου, τον κ. Βαρουφάκη, αλλά δεν είχε συναντήσει τότε θερμή αποδοχή από τους δανειστές.
Στο ασφαλιστικό, το κουαρτέτο των δανειστών ζητά εθνική σύνταξη 180 ευρώ, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα «Αγορά, αντί 384 που προτείνει το υπουργείο Εργασίας και θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων για την απονομή της.
Ζητά επίσης μεγάλες μειώσεις στις επικουρικές , μείωση της προσωπικής διαφοράς για τις υφιστάμενες συντάξεις υπό προϋποθέσεις αυτό ισοδυναμεί με μείωση κύριων συντάξεων), χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης, ενώ επιμένει να μην υπάρξουν εξαιρέσεις με σταδιακή τριετή αύξηση των εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.
Δια στόματος του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου, η ελληνική πλευρά θέλει να προστατεύσει τις «μικτές» συντάξεις κάτω από τα 1.300 ευρώ και κρατάει στις εφεδρείες του μέτρα, όπως οι μειώσεις σε εφάπαξ και μερίσματα δημοσίου, όσο και στο ανώτατο πλαφόν των ήδη καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων.
Το απόγευμα οι δανειστές θα συναντηθούν και με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα για όλα τα θέματα που άπτονται της αρμοδιότητάς του. Με άλλα λόγια, θα συζητηθούν η σύσταση και λειτουργίας του κέντρου ενημέρωσης καταναλωτών για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και η ετοιμότητα των εμπορικών τραπεζών για την ίδρυση κακών τραπεζών (Bad banks ) που θα διαχειριστούν τα «κόκκινα» δάνεια σε συνεργασία με τις ειδικές εταιρίες που θα πάρουν άδεια από την ΤτΕ.
Θα συζητηθεί επίσης η κατάσταση των τραπεζών, αλλά και η πορεία της διαδικασίας αξιολόγησης των διοικήσεων των εμπορικών τραπεζών που προβλέπεται και από το μνημόνιο.
Πάντως, για το θέμα των «κόκκινων» δανείων και την αναθεώρηση του νόμου Δένδια που αφορά μια ολιστική διαχείριση των δανείων των επιχειρήσεων, η χθεσινή πρώτη συνάντηση των δανειστών με τον κ. Σταθάκη δεν προχώρησε και πολύ. Ο υπουργός Ανάπτυξης ανέλυσε την ελληνική πρόταση για τριετή εξαίρεση από την αγορά δανείων των στεγαστικών για πρώτη κατοικία των καταναλωτικών μέχρι και 20.000 ευρώ των δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέχρι 250.000 ευρώ . Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να έχουν νέα συνάντηση την ερχόμενη Τρίτη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου