Στην Αθήνα η "σιδηρά" Ντέλια, ανοίγει τα χαρτιά του το ΔΝΤ
Τυπικά, οι διαπραγματεύσεις για την β’ αξιολόγηση ξεκίνησαν την Παρασκευή, όμως η «μάχη» ξεκινάει σήμερα, με την προσθήκη της Ντέλιας Βελκουλέσκου στο τραπέζι
| upd:
Θα υποχρεωθεί η ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει εδώ και τώρα το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα στη Βουλή; Και αν ναι ποια πρόβλεψη θα αναγράψει σε αυτό όσον αφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα για την περίοδο μετά το 2018; Θα υποχρεωθεί να κάνει περικοπές αποδοχών σε όσους αμείβονται με βάση τα ειδικά μισθολόγια όπως ζητούν οι δανειστές; Ποιες υποχωρήσεις θα χρειαστούν στα εργασιακά για να κλείσει και η συγκεκριμένη εκκρεμότητα; Θα μπουν στο τραπέζι πρόσθετα αιτήματα από την πλευρά των δανειστών –και ειδικά από το ΔΝΤ- ενόψει και της διαπραγμάτευσης για το χρέος;
Τυπικά, οι διαπραγματεύσεις για την β’ αξιολόγηση ξεκίνησαν την Παρασκευή. Ουσιαστικά όμως, η «μάχη» ξεκινάει σήμερα Κυριακή. Με την προσθήκη της Ντέλιας Βελκουλέσκου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, θα καταγραφούν οι προθέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου όχι μόνο στα εργασιακά –σε αυτό το επίπεδο η κυβέρνηση έχει προεξοφλήσει ότι η στάση του Ταμείου θα είναι σκληρή- αλλά και στα υπόλοιπα μέτωπα, κυρίως στα θέματα που αφορούν στο δημόσιο (ειδικά μισθολόγια, κινητικότητα κλπ).
Η μεγάλη αγωνία στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχει να κάνει με το αν από αυτή τη διαπραγμάτευση θα χρειαστούν συμβιβασμοί που θα φέρουν μειώσεις αποδοχών για πλατιές κοινωνικές ομάδες. Οι κίνδυνοι, εντοπίζονται σε εργασιακό και ειδικά μισθολόγια. Στο εργασιακό, θα μπουν στο τραπέζι το θέμα του κατώτατου μισθού. Η πρόταση για θέσπιση ενός «υποκατώτατου μισθού» -κάτω από τα όρια των 586 ευρώ- με τον οποίο θα αμείβονται όσοι έχουν ελάχιστη ή και καθόλου εργασιακή εμπειρία θα φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση αν προχωρήσει. Ακόμη μεγαλύτερο θα είναι το πολιτικό κόστος σε περίπτωση που θιγούν τα επιδόματα που συνοδεύουν τον κατώτατο μισθό όπως το επίδομα γάμου ή οι τριετίες. Όσον αφορά στα ειδικά μισθολόγια, θεωρείται δεδομένο ότι οι μελλοντικοί εργαζόμενοι των ειδικών κατηγοριών –τουλάχιστον σε αρκετές κατηγορίες καθώς επίκειται συγχώνευση ειδικών μισθολογίων- θα αμείβονται με βάση το ενιαίο μισθολόγιο και σαφώς χαμηλότερες αμοιβές. Η όλη προσπάθεια, επικεντρώνεται στο να μην θιγούν οι σημερινοί εργαζόμενοι, ειδικά στα σώματα ασφαλείας.
Το θέμα του μεσοπρόθεσμου είναι μείζον κυρίως σε πολιτικό επίπεδο. Στον κατάλογο με τα προαπαιτούμενα, υπάρχει ως ζήτημα ωστόσο η κατάθεση έχει μια παγίδα: η κυβέρνηση θέλει μέσα από τη διαπραγμάτευση, να εξασφαλίσει χαμηλότερα πλεονάσματα για την περίοδο μετά το 2018 καθώς το 3,5% ουσιαστικά ισοδυναμεί με ένα διαρκές μνημόνιο. Οι Ευρωπαίοι δεν δέχονται κάτι τέτοιο. Έτσι, τα ενδεχόμενα είναι τα εξής:
1. Να κατατεθεί μεσοπρόθεσμο με πρόβλεψη για πλεόνασμα 3,5% μέχρι και το 2020 κάτι που θα αποτελεί παραδοχή ήττας για την ελληνική πλευρά.
2. Να κατατεθεί μεσοπρόθεσμο με πλεόνασμα κάτω του 3,5% το οποίο όμως να θεωρηθεί μονομερής ενέργειας και προς το παρόν δεν φαίνεται κάτι τέτοιο.
3. Να κατατεθεί μεσοπρόθεσμο με δύο σενάρια που θα ικανοποιούν όλες τις πλευρές
4. Να μην κατατεθεί μεσοπρόθεσμο και να πάμε κατευθείαν για τον Απρίλιο του 2017 οπότε πλέον θα πρέπει να παρουσιαστεί μεσοπρόθεσμο για την περίοδο 2017-2021.
Το αναλυτικό πρόγραμμα της Κυριακής
1. Για τις 11:00 το πρωί είναι προγραμματισμένο το επίσημο «άνοιγμα» των διαπραγματεύσεων της β’ αξιολόγησης όπου και θα καθοριστεί το πρόγραμμα του πρώτου κύκλου επαφών το οποίο και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη το βράδυ εκτός απροόπτου
2. Θα ακολουθήσει η πρώτη συζήτηση για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων υπό τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας. Η λίστα με τα προαπαιτούμενα της β’ αξιολόγησης, περιλαμβάνει πολλά προαπαιτούμενα για το επιχειρηματικό περιβάλλον:
- Να συμφωνηθεί με τους θεσμούς ένας οδικός χάρτης για την απελευθέρωση των «προστατευμένων» δραστηριοτήτων των μηχανικών.
- Να υιοθετηθεί η προβλεπόμενη νομοθεσία με βάση τον οδικό χάρτη μεταρρύθμισης των επενδυτικών αδειών Την υιοθέτηση νομοθεσίας των one-stop shops για επιχειρήσεις.
- Την Υιοθέτηση των μέτρων που απομένουν και τα οποία κρίνονται αναγκαία για την ολοκληρωτική εφαρμογή των επιλεκτικών μεταρρυθμίσεων σε ανταγωνισμό, επενδυτικές άδειες και διοικητικά βάρη που εντοπίστηκαν στον πρώτο γύρο της εκ των υστέρων αξιολόγησης των επιπτώσεων.
3. Σε ευρύ κύκλο θα γίνει η διαπραγμάτευση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό των δανειοληπτών με ληξιπρόθεσμες οφειλές. Εκτός από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Σταθάκη, το παρόν αναμένεται να δώσουν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, εκπρόσωποι του ΤΧΣ αλλά και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής.
4. «Σφήνα» στη συζήτηση για τα φορολογικά θέματα –δεδομένου ότι δεν αποτελεί προαπαιτούμενο- αναμένεται να μπει αύριο και το θέμα της τόνωσης των ηλεκτρονικών πληρωμών χωρίς να αποκλείεται να ξαναπέσει στο τραπέζι και το θέμα του ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού των επιχειρήσεων. Η ατζέντα με τα φορολογικά, περιλαμβάνει το θέμα της λειτουργίας αλλά και της χρηματοδότησης της ανεξάρτητης αρχής εσόδων.
5. Στο σημερινό πρόγραμμα, κυριαρχεί και η διαπραγμάτευση για τη δημόσια διοίκηση με την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα να αποτελείται για το συγκεκριμένο θέμα από τους κ.κ Βερναρδάκη και Χουλιαράκη. Η ατζέντα με τα προαπαιτούμενα της δημόσιας διοίκησης περιλαμβάνει την έκδοση δευτερογενούς νομοθεσίας για την εφαρμογή της μεταρρυθμισμένης λειτουργίας του σχεδίου αξιολόγησης, την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του εξορθολογισμού των ειδικών μισθολογίων και την υιοθέτηση νομοθεσίας για εισαγωγή νέου μόνιμου σχεδίου κινητικότητας.
6. Τελευταίο θέμα στο σημερινό πρόγραμμα θα είναι τα εργασιακά υπό τον Γ. Κατρούγκαλο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου