Τρίτη 11 Απριλίου 2017

ΠΡΩΤΑ ΟΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ, ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ Αυστηρές εγγυήσεις από την Αθήνα απαιτεί το Βερολίνο

ΠΡΩΤΑ ΟΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ, ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ

Αυστηρές εγγυήσεις από την Αθήνα απαιτεί το Βερολίνο

Αυστηρές εγγυήσεις από την Αθήνα απαιτεί το Βερολίνο
Σε κλίμα πολυεπίπεδων εντάσεων, κινείται ήδη το ντιμπέιτ για την πρόσθετη αναδιάρθρωση χρέους, με τη Γερμανία, λίγο μετά το Eurogroup της Μάλτας, να ξεκαθαρίζει, για ακόμη μια φορά, πως απαιτεί «εγγυήσεις» προτού εξεταστεί η ανάγκη πρόσθετης ελάφρυνσης.
Χθες και ενώ στο Βερολίνο η Αγκ. Μέρκελ και η Κρ. Λαγκάρντ είχαν σημαντική -και για τα ελληνικά ζητήματα- συνάντηση στο πλαίσιο των επαφών της Γερμανίδας καγκελάριου με διεθνείς οργανισμούς, ο Β. Σόιμπλε έστειλε νέο ξεκάθαρο μήνυμα: Θέλουμε πρώτα να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις που συμφωνήσαμε, σχετικά με τα νέα μέτρα στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό, πριν εξεταστεί το θέμα του χρέους, δήλωσε η εκπρόσωπός του.
Οι δηλώσεις ήλθαν μετά την τοποθέτηση του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, που είπε την Κυριακή, ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τα επιπλέον μέτρα λιτότητας που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές υπό τον όρο ότι θα υπάρξει ελάφρυνση χρέους. Μετά την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, τον Σεπτέμβριο του 2018, τον Ιανουαρίο του 2019 θα εφαρμοστεί το πακέτο των μέτρων ? αντίμετρων που προβλέπει η συμφωνία της Μάλτας, σχολίαζαν χθες κυβερνητικές πηγές, τονίζοντας πως ο οδικός χάρτης της συμφωνίας της Μάλτας δεν αμφισβητείται από κανέναν, ούτε από τον κ. Σόιμπλε.
Οδικός χάρτης 
Με τα δεδομένα έως τώρα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο οδικός χάρτης που συμφωνήθηκε στη Μάλτα προβλέπει τα εξής:
[1] Ολοκληρώνεται η τεχνική συμφωνία, με τα θετικά και τα αρνητικά μέτρα για τη διετία 2019 ? 2020
[2] Σε προσεχές Eurogroup συγκεκριμενοποιούνται τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος με εφαρμογή μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος που ολοκληρώνεται το καλοκαίρι του 2018
[3] Η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων τώρα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, καθώς αυτά τα μέτρα πρέπει να ληφθούν υπόψη ώστε να υπάρξει θετική μελέτη βιωσιμότητας από το ΔΝΤ και να μπορέσει το δ.σ. του Ταμείου να εγκρίνει συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα. «Αυτός είναι ο οδικός χάρτης και δεν αμφισβητείται από κανέναν, ούτε και από τον κ. Σόιμπλε ο οποίος αυτήν ακριβώς τη συμφωνία περιέγραψε στις δηλώσεις του».
Εν τω μεταξύ χθες ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών Μ. Σουλτς, επιβεβαίωσε έμμεσα ότι υπάρχουν διαξιφισμοί στη γερμανική κυβέρνηση για το ελληνικό ζήτημα. Ξεκαθάρισε όμως πως η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη εξαρτάται από τον βαθμό με τον οποίο εφαρμόζονται οι μεταρρυθμίσεις, εκτιμώντας ωστόσο πως τα πλεονάσματα και οι τεράστιες προσπάθειες που έχουν καταβληθεί προς αυτή την κατεύθυνση δείχνουν πως η Ελλάδα είναι έτοιμη για αυτό που είναι αναγκαίο. Πάντως χαρακτήρισε τη συμφωνία της Μάλτα, συμφωνία της λογικής και εκτίμησε πως θα πρέπει να έχουμε μεγάλο ενδιαφέρον να κρατήσουμε ενωμένη την ΕΕ και να τη διαμορφώσουμε σε ένα ισχυρό μπλοκ, εν μέσω Brexit, προεδρίας Τραμπ και εμπόλεμων καταστάσεων στην ευρύτερη περιοχή.
Εστία διενέξεων
Ξένοι αξιωματούχοι προεξοφλούν ήδη μια δύσκολη συζήτηση για το ελληνικό χρέος, η οποία εδώ και μήνες αποτελεί εστία διενέξεων και μεταξύ ευρωζώνης και ΔΝΤ, σε περιβάλλον έντασης ενόψει των γερμανικών εκλογών τον Σεπτέμβριο. Στο επίκεντρο παραμένει η συγκεκριμενοποίηση της δέσμης των νέων μέτρων, η εφαρμογή των οποίων, από το 2018, συμπίπτει χρονικά με τη μεγάλη συζήτηση για την επόμενη μέρα στην Ελλάδα, μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος τον Ιούλιο του 2018. Στόχος παραμένει η εξεύρεση μοντέλου που θα μπορέσει να παρουσιαστεί ως μια πολιτική νίκη για όλους. Σε ένα τέτοιο σενάριο, εάν δεν απαιτηθεί νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης από τον ESM μετά το 2018, τα μέτρα ελάφρυνσης θα μπορούσαν να υλοποιούνται στη βάση μιας σειράς προαπαιτούμενων επί δημοσιονομικών και διαρθρωτικών στόχων για μια περίοδο τριών έως πέντε ετών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ







ΕΝΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ

Μετά το Πάσχα η επιστροφή της τρόικας

Μετά το Πάσχα η επιστροφή της τρόικας
Της Ελευθερίας Αρλαπάνου
Μετά το Πάσχα και πιθανότατα, μετά και τις συνομιλίες στην Ουάσιγκτον, στην ετήσια Σύνοδο ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας που τελειώνουν στις 23 Απριλίου, ίσως επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα. Πηγές με γνώση των διαβουλεύσεων δεν αποκλείουν η επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών να γίνει στο τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου, για παράδειγμα κοντά στις 24 - 25 του τρέχοντος μήνα. Στόχος παραμένει η οριστικοποίηση της τεχνικής συμφωνίας (Staff Level Agreement - SLA), με τη νομοθέτηση των μέτρων που συμφωνήθηκαν στη Μάλτα, το συντομότερο δυνατό, αφού το σημαντικό ορόσημο για την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας (SLA, χρέος, πλεονάσματα και εμπλοκή ΔΝΤ) είναι πια το Eurogroup στις 22 Μαΐου.
Στο διάστημα των περίπου 15 ημερών που απομένουν, εκτός απροόπτου, έως την επιστροφή των επικεφαλής της τρόικα στην Αθήνα, οι συνομιλίες εξ αποστάσεως αναμένεται να συνεχιστούν σε τεχνικό επίπεδο. Στόχος είναι να προχωρήσει με ταχύ ρυθμό η σύνταξη του Επικαιροποιημένου Μνημονίου, που θα αποτελέσει τη βάση της τεχνικής συμφωνίας (Staff Level Agreement).
Μετά το Πάσχα η επιστροφή της τρόικας
Στην πορεία έως την οριστικοποίηση του SLA, οι λεπτομέρειες που πρέπει να καθοριστούν παραμένουν πολλές, ενώ και η αποτύπωση σε κείμενο συμφωνίας του προσυμφώνου που έκλεισε στη Μάλτα για τα μέτρα και τα αντίμετρα, στην πράξη μπορεί να αποδειχθεί όχι και τόσο απλή διαδικασία. Στο τραπέζι παραμένουν σημαντικά ζητήματα, όπως το πώς θα εφαρμοστούν τα σχέδια για τις περικοπές σε αφορολόγητο και σε συντάξεις, οι μηχανισμοί εποπτείας και ελέγχου της επίτευξης των στόχων και να προετοιμαστούν τα νομοσχέδια που θα πρέπει να κατατεθούν και να ψηφιστούν στη Βουλή, όπως όλα δείχνουν, πριν από το ορόσημο του Μαΐου.
Δύσκολη η συζήτηση για το χρέος 
Σε δημοσίευμά του το Reuters, επικαλείται αξιωματούχους και αναφέρει πως οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα προς το τέλος Απριλίου, σύμφωνα με μία πηγή, ή μετά την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ που διεξάγεται στην Ουάσιγκτον. Η Σύνοδος ξεκινά στις 17, αλλά οι εργασίες κορυφώνονται στο διάστημα 21 - 23 Απριλίου. «Οι συζητήσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών τον Μάιο», εκτίμησε μια από τις πηγές που επικαλείται το Reuters, ενώ μια άλλη πηγή που μίλησε στο πρακτορείο προεξόφλησε πως οι συζητήσεις για το χρέος δεν θα είναι εύκολες.
Θετική η JP Morgan 
Η απόφαση του Eurogroup φαίνεται να ξεκαθαρίζει τα περισσότερα από τα εμπόδια, που καθυστέρησαν τις συζητήσεις για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και παραπέμπει σε μία επιταχυνόμενη θετική λύση του αδιεξόδου, εκτίμησε ο αμερικανικός χρηματοπιστωτικός οίκος JP Morgan.
Το κεντρικό του σενάριο προβλέπει επιστροφή της τρόικας, για να κλείσει το SLA, ψήφιση των μέτρων και, τελικά,την ολοκλήρωση της αξιολόγησης με διασφάλιση των μελλοντικών εκταμιεύσεων και περισσότερες λεπτομέρειες για την ελάφρυνση του χρέους.
Στο σενάριο αυτό, προσθέτει η JP Morgan, αναμένεται ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE το καλοκαίρι.
«Δίνουμε πιθανότητα 85% σε αυτή την εξέλιξη. Αυτή είναι το πιο θετικό αποτέλεσμα για την αγορά των ελληνικών ομολόγων και αναμένουμε ότι τα 10ετή ελληνικά ομόλογα θα έχουν επίπεδα τιμών/απόδοσης περί τα 85 ευρώ/5,5%-6% με το σενάριο αυτό», σημειώνεται.
15 ημέρες προθεσμία
• Στο διάστημα των περίπου 15 ημερών που απομένουν, εκτός απροόπτου, έως την επιστροφή των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα, οι συνομιλίες εξ αποστάσεως αναμένεται να συνεχιστούν σε τεχνικό επίπεδο. Στόχος είναι να προχωρήσει με ταχύ ρυθμό η σύνταξη του Επικαιροποιημένου Μνημονίου, που θα αποτελέσει τη βάση της τεχνικής συμφωνίας (Staff Level Agreement).
• Η αποτύπωση σε κείμενο συμφωνίας του προσυμφώνου που έκλεισε στη Μάλτα για τα μέτρα και τα αντίμετρα, στην πράξη μπορεί να αποδειχθεί όχι και τόσο απλή διαδικασία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

  • Αυστηρές εγγυήσεις από την Αθήνα απαιτεί το Βερολίνο

    Hans Eichel: Να δοθεί λύση για το ελληνικό χρέος

    Ειδική αναφορά στην ανάγκη να δοθεί λύση στο ζήτημα του ελληνικού χρέους έκανε χθες ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας H. Eichel, που ήταν ο προσκεκλημένος κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Eurobank.
    Ο κ. Eichel τοποθετήθηκε υπέρ μίας περισσότερο υπεύθυνης στάσης της γερμανικής κυβέρνησης απέναντι στην Ελλάδα, όσον αφορά την κρίση χρέους. Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας και θα πρέπει να συνεχίσει να ακολουθεί τον δρόμο των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, όμως από την άλλη θα πρέπει οι υπόλοιπες χώρες να δώσουν τη δυνατότητα στη χώρα για κάτι τέτοιο και να δείξουν υπομονή, τόνισε, και σημείωσε πως όλες οι χώρες του ευρώ, κυρίως η Γερμανία, πρέπει να βοηθήσουν την Ελλάδα.
    Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φ. Καραβίας χαρακτήρισε τον κ. Eichel μεγάλο Ευρωπαίο μεταρρυθμιστή, υπογραμμίζοντας τη συμβολή του στη συμμετοχή της Ελλάδας στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, καθώς κατά τη θητεία του ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες και αποφασίστηκε η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
    Τόνισε, δε πως η σταθερή προσήλωση στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια αποδείχθηκε πως είναι ο μόνος δρόμος της επιτυχίας για τα κράτη αλλά απαιτεί μακροπρόθεσμη οπτική, πολιτικές συναινέσεις και πολιτικούς που να αναλαμβάνουν το κόστος πολιτικών επιλογών.
    Πρόσθεσε πως η Ελλάδα μέσα από την οδυνηρή εμπειρία της κρίσης έχει καταλήξει σε αποφάσεις που διασφαλίζουν την παραμονή της στην Ευρωζώνη και στην πρώτη ταχύτητα της Ευρώπης. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο πρεσβευτής της Γερμανίας στην Αθήνα P. Schoof, ενώ εκπροσωπήθηκαν κορυφαίοι θεσμικοί φορείς.
    Εκτός από το Ν. Καραμούζη, πρόεδρο της ΕΕΤ και πρόεδρο του Δ.Σ. της Eurobank, παρόντες ήταν ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θ. Φέσσας, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Α. Ανδρεάδης, καθώς και ο πρόεδρος και ο γραμματέας του Ελληνογερμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Μ. Μαϊλλης και Αθ. Κελέμης.




Δεν υπάρχουν σχόλια: