Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

Έρχονται 50.000 εξώδικα για «κόκκινα» δάνεια με απαίτηση ολικής εξόφλησης εντός 3 ημερών!

Έρχονται 50.000 εξώδικα για «κόκκινα» δάνεια με απαίτηση ολικής εξόφλησης εντός 3 ημερών!

Έρχονται 50.000 εξώδικα για «κόκκινα» δάνεια με απαίτηση ολικής εξόφλησης εντός 3 ημερών!

«Σαφάρι» για τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών έχουν ξεκινήσει οι τράπεζες και παράλληλα έχουν σταλεί τα πρώτα εξώδικα με τα οποία ζητούν το σύνολο της οφειλής, ιδίως σε δανειολήπτες που δεν έχουν πληρώσει δόσεις για διάστημα μεγαλύτερο των 720 ημερών.
Το επόμενο διάστημα εκτιμάται ότι περισσότεροι από 50.000 δανειολήπτες θα λάβουν –σε πρώτη φάση- ανάλογα ραβασάκια από τις τράπεζες.
Οι εξώδικες καταγγελίες είναι πάνω-κάτω ίδιες, απευθύνονται στον δανειολήπτη και μεταξύ άλλων αναφέρουν: «Επειδή πατά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας δεν έχετε προβεί στην εξόφληση της ως άνω καθυστερημένης οφειλής, όπως υποχρεούστε από τη μεταξύ μας σύμβαση, σας δηλώνουμε ότι ρητά καταγγέλλουμε τη σύμβαση και σας καλούμε να εξοφλήσετε εντός τριών ημερών από την κοινοποίηση της παρούσας το ποσό των…» και αναφέρεται το σύνολο της οφειλής.
Βέβαια ακόμη και με αυτά τα εξώδικα αφήνουν ένα «παράθυρο» ώστε ακόμη και στο και πέντε ο δανειολήπτης να προχωρήσει σε κάποιου είδους ρύθμιση καθώς σημειώνεται: «Για οποιαδήποτε διευκρίνιση σχετικά με την οφειλή σας ή και τον τρόπο εξόφλησης αυτής καλέστε στον τάδε αριθμό εργάσιμες μέρες και ώρες».
Ταυτόχρονα οι τράπεζες απευθύνονται σε όλους τους δανειολήπτες με «κόκκινες» οφειλές καλώντας τους να ρυθμίσουν τα δάνειά τους.
Προσφέρουν δε λύσεις περισσότερο ελαστικές απ’ ότι στο πρόσφατο παρελθόν αφού το ζητούμενο πλέον είναι να γυρίσουν στην «πράσινη» περιοχή όσο τον δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό από τα καθυστερούμενα δάνεια και μέσα στις προθεσμίες που έχουν συμφωνήσει με το SSM. Δηλαδή να περιορίσουν κατά 40,2 δις. ευρώ τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα μέχρι το τέλος του 2019, ώστε να διαμορφωθούν στα 66,7 δις. ευρώ.

Πηγή: Έθνος

#κόκκινα δάνεια #εξώδικα #τράπεζες

PLAN B ΓΙΑ ΤΙΤΛΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΔΑΝΕΙΩΝ

Συναγερμός στις τράπεζες για τα... «κόκκινα» ενέχυρα

Συναγερμός στις τράπεζες για τα... «κόκκινα» ενέχυρα
Ως ασύμμετρη απειλή χαρακτηρίζεται η μείωση της αξίας των ενεχύρων για τις τράπεζες, οι οποίες αναζητούν τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος, καθώς οι διαπραγματεύσεις τραβούν σε μάκρος και η εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου δεν εκτιμάται πως θα είναι εύκολη υπόθεση.
Το μη κλείσιμο της αξιολόγησης, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, πιέζει ασφυκτικά τα πιστωτικά ιδρύματα για άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος, καθώς σε αντίθετη περίπτωση οι τράπεζες θα πρέπει να λάβουν περαιτέρω προβλέψεις απομειώνοντας τα ίδια κεφάλαιά τους.
Τα ενέχυρα είτε αποτελούν χρηματοοικονομικές αξίες (μετοχές) είτε πρόκειται για ακίνητα αντιμετωπίζουν το φάσμα της καθημερινής απομείωσης ενώ οι κατ' αρχήν εκτιμήσεις των τραπεζικών στελεχών πως το έγκαιρο κλείσιμο της αξιολόγησης θα οδηγήσει σε αύξηση της τιμής των μετοχών αλλά και σε άνοδο της αγοράς ακινήτων, μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν φαίνεται να επαληθεύεται. Ετσι οι τράπεζες επεξεργάζονται διάφορα σενάρια για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα πριν αυτό φτάσει να αλλάξει τα κεφαλαιακά τους μεγέθη, με τα οποία στο τέλος του 2017 θα περάσουν κρίσιμα καινούργια stress tests.
Συναγερμός στις τράπεζες για τα... «κόκκινα» ενέχυρα
Υιοθετώντας πρακτικές Ιταλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας, τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας μελετούν τις δυνατότητες που υπάρχουν προκειμένου να τιτλοποιήσουν τα δάνειά τους, τα οποία έτσι βγαίνουν εκτός ισολογισμού και τελικώς δι΄αυτού του τρόπου δεν χρειάζονται μεγαλύτερες προβλέψεις προκειμένου να καλυφθεί η πτώση των ενεχύρων. Τραπεζικοί παράγοντες σημειώνουν πως σε αρκετές περιπτώσεις -ιδιαίτερα σε δάνεια επιχειρηματικά- η υποχώρηση των ενεχύρων ξεπερνά το 90%, κάτι που σημαίνει πως για να φθάσουν οι τιμές των ενεχύρων στις ίδιες αξίες που ήταν όταν εκταμιεύτηκε ο δανεισμός θα πρέπει να πραγματοποιηθεί αύξηση της αξίας των ενεχύρων, της τάξης του 180%, κάτι που πρακτικά θεωρείται περίπου αδύνατον.
Τι είναι η τιτλοποίηση 
Το δάνειο τιτλοποιείται και το ομόλογο που προκύπτει από την τιτλοποίηση χωρίζεται σε δύο τμήματα το senior που είναι και αυτό που οπωσδήποτε θα αποπληρωθεί εις το ακέραιο και το junior. Mε την πώληση του senior ομολόγου, ο αγοραστής έχει την ευκαιρία να μοχλεύσει το ενέχυρο αλλά και τον τίτλο. Εφόσον αυτό παράξει ένα ικανοποιητικό κέρδος, τότε καλείται ο αγοραστής να επιστρέψει ικανό κομμάτι από αυτό το κέρδος στην τράπεζα ώστε η τελευταία να μειώσει τη ζημιά που θα έχει από το junior ομόλογο που έχει ενσωματώσει το κομμάτι τη απομείωσης του ενεχύρου.
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τα στοιχεία Δεκεμβρίου 2016, τα NPEs αγγίζουν τα 104,8 δισ. ευρώ ή 1 δισ. ευρώ χαμηλότερα από το ποσό - στόχο. Σε παρόμοια πορεία, τα NPLs έφτασαν τα 75,9 δισ. ευρώ ή περίπου 0,5 δισ. ευρώ χαμηλότερα από το στόχο.
Όπως σημειώνει η Τράπεζα της Ελλάδος οι επιδόσεις αναφορικά με τους δύο δείκτες παρακολούθησης (δείκτες NPEs και NPLs) ξεπέρασαν τους στόχους, με το δείκτη NPEs να βρίσκεται στο 50% συγκριτικά με το στόχο του 50,5% και το δείκτη NPLs στο 36,2% συγκριτικά με το στόχο του 36,4%. Αυτό ωστόσο που συνέβη το 2016 ανατρέπεται μέσα στο 2017 και θα καταγραφεί το καλοκαίρι του τρέχοντος έτους.
Συγχρόνως, οι στόχοι των τραπεζών μέχρι το 2019 παραμένουν εξαιρετικά φιλόδοξοι και απαιτητικοί.Για να επιτευχθούν απαιτείται να κλείσει η αξιολόγηση και να αρχίσει η ενεργητικότερη διαχείριση των κόκκινων δανείων. Οπως σημείωναν οι τραπεζίτες κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τους στο τέλος του 2016- τα οποία οι ίδιοι αποκάλεσαν παρελθόν- τα κόκκινα δάνεια παρουσιάζουν αυξητικές διαθέσεις το 2017. Οι στόχοι πάντως μπορούν να επιτευχθούν αρκεί να μη χαθεί το α εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Ν. Καραμούζης: Να ανέβει έως 50.000 ευρώ το όριο για ένταξη στη ρύθμιση

Το εκρηκτικό πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων που αντιμετωπίζουν οι συστημικές τράπεζες επισήμανε ο κ. Νίκος Καραμούζης εκφράζοντας παράλληλα ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα που θα έχει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών που κατατέθηκε στη Βουλή. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ), μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή που επεξεργάζεται το σχέδιο νόμου προειδοποίησε, λέγοντας: «Θα ήθελα για λογαριασμό της ΕΕΤ να σας πω ότι μας δίνεται η ευκαιρία να ανακουφίσουμε την οικονομία και χιλιάδες δανειολήπτες που θέλουν δεύτερη ευκαιρία. Οι ελληνικές συστημικές τράπεζες έχουν δεσμευτεί ότι μέχρι την 31.12.2019 θα έχουν μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά 40 δισ. ευρώ. Είναι ένας δύσκολος στόχος. Μπορεί να επιτευχθεί υπό προϋποθέσεις». Αναφορικά δε με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο είπε ότι η ΕΕΤ «έχει μια σειρά από ενστάσεις και επιφυλάξεις για το αν θα μπορέσει να βοηθήσει τις τράπεζες». Ζήτησε να ανέβει στις 50.000 ευρώ το ελάχιστο όριο για την ένταξη στον μηχανισμό ρύθμισης, από 20.000 ευρώ που προβλέπει το νομοσχέδιο. Επίσης ζήτησε να καταργηθεί η δικαστική διαδικασία επικύρωσης στο τέλος για να μη χρονοτριβήσει η διαδικασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: