Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

«Ζήσε Μάη μου...» για την τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς

«Ζήσε Μάη μου...» για την τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς

Πότε θα επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα; Τα σενάρια, τα χρονοδιαγράμματα και τα βήματα που πρέπει να γίνουν για να ολοκληρωθεί η συμφωνία της Μάλτας.
zise-mai-mou-gia-tin-texniki-sumfwnia-me-tous-thesmous
 
Όποιος έχει λαμβάνειν από το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να περιμένει να… καλοκαιριάσει καθώς παρά το κλίμα… ευφορίας που δημιουργήθηκε την Παρασκευή λόγω της επίτευξης συμφωνίας στη Μάλτα, λεφτά στον τραπεζικό λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου πολύ δύσκολα θα εισρεύσουν νωρίτερα από τον Ιούνιο.
Το «κουαρτέτο» θα παραμείνει μακριά από την Αθήνα για να εορτάσει τις άγιες ημέρες του Πάσχα ενώ και μετά την Ανάσταση θα προτιμήσει να παραμείνει μακριά από την ελληνική πρωτεύουσα μέχρι να πραγματοποιηθεί και η εαρινή σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον. Αν αυτό το σενάριο επαληθευτεί, τότε θα φτάσουμε προς το τέλος Απριλίου για να δούμε… κουαρτέτο στο Hilton. Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της τεχνικής αξιολόγησης, να οριστικοποιηθεί η επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup να περάσει το μνημόνιο από το συμβούλιο του ΔΝΤ και να ψηφιστούν τα μέτρα και τα αντίμετρα από τη Βουλή, θα φτάσουμε στο β’ δεκαπενθήμερο του Μαίου ενώ για την εκταμίευση της δόσης… καλό Ιούνιο στην καλύτερη περίπτωση.
Τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το κλείσιμο της συμφωνίας, είναι τα εξής:
1. Αμέσως μετά την εβδομάδα του Πάσχα, η Ελληνική Στατιστική Αρχή και η Eurostat θα ανακοινώσουν το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2016 το οποίο και ο Έλληνας πρωθυπουργός το τοποθέτησε προ ημερών σε επίπεδο υψηλότερο του 3% λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο στόχος του 3,5% έχει ήδη επιτευχθεί από το 2016. Έτσι, η τεχνική συμφωνία και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για την περίοδο 2017-2021 θα συνταχθούν με «κλειδωμένα» τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2016.
2. Στην Ουάσινγκτον θα πραγματοποιηθούν οι συζητήσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος αλλά και για την πορεία που θα πρέπει να έχει το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018. Το ότι θα πρέπει να επιτύχουμε τον στόχο του 3,5% για τουλάχιστον μέχρι και το 2021, είναι δεδομένο ενώ θα φανεί αν η υποχρέωση θα είανι 3ετής ή πενταετής οπότε ο στόχος του 3,5% θα παραμείνει μέχρι και το 2023.
3.  Με την συμφωνία για το χρέος και την ολοκλήρωση της τεχνικής αξιολόγησης, θα ψηφιστούν τα καλά και τα κακά μέτρα στη Βουλή. Το περιεχόμενο των διατάξεων θα οριστικοποιηθεί κατά την τεχνική αξιολόγηση. Ουσιαστικά, αυτό που πρέπει να «κλειδώσει» είναι η συνταγή περικοπής των συντάξεων καθώς τα υπόλοιπα μέτρα –καλά και κακά- είναι λίγο πολύ γνωστά. Για τις συντάξεις, η κυβέρνηση θέλει να περάσει έναν ανώτατο κόφτη στην προσωπική διαφορά ώστε να μην υπάρχει συνταξιούχος που θα χάσει πάνω από το 22% των αποδοχών του από την 1/1/2019 και μετά.
4. Στη συνεδρίαση του Eurogroup θα πρέπει να κλειδώσει η συμφωνία και να δοθεί το πράσινο φως για την αποδέσμευση της δόσης το ύψος της οποίας θα είναι τουλάχιστον 7 δις. ευρώ εκ των οποίων τουλάχιστον τα 2 δις. ευρώ θα πρέπει να διοχετευτούν για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου. Προφανώς, μέχρι και τον Μάιο ουδείς θα πάρει χρήματα από το ελληνικό δημόσιο. Η έγκριση της εκταμίευσης θα δοθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης ενώ θα υπογραφεί η αναθεώρηση του 3ου μνημονίου. Αντίστοιχα, θα πρέπει να συγκλιθεί το Συμβούλιο του ΔΝΤ για να υπογραφεί ξεχωριστό μνημόνιο με το Ταμείομε ημερομηνία λήξης τον Αύγουστο του 2018.
5. Τελευταία συνεδρίαση, θα είναι αυτή του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να δοθεί το πράσινο φως συμμετοχής των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: