Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

Τα τρία σενάρια για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους


Τα τρία σενάρια για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Τρία είναι τα σενάρια για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που βρίσκονται αυτή την στιγμή στο τραπέζι των συζητήσεων και τέθηκαν επί τάπητος στο Euroworking Group της Δευτέρας. Και στα τρία σενάρια το πρωτογενές πλεόνασμα μετά την λήξη του προγράμματος και μέχρι και το 2022 θα πρέπει να βρίσκεται στο 3,5%, γεγονός που αποδεικνύει ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2022 είναι πλέον αδιαπραγμάτευτα.
Οι θεσμοί μεταξύ τους ακόμα και την περασμένη Δευτέρα δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν στις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και αυτό είναι από τα βασικά προβλήματα για την εξεύρεση συμφωνίας σχετικά με το ποια θα είναι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες τα τρία σενάρια είναι τα ακόλουθα:
Σενάριο Πρώτο. Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα θετικά νούμερα της Ε. Επιτροπής - 2.1% το 2017, 2.5% το 2018 κ.οκ. αντίστοιχη θετική ανάπτυξη μέχρι το 2060. Συγχρόνως στο σενάριο αυτό είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα θα πρέπει να τηρεί τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης μέχρι το 2060, ενώ τα πρωτογενή πλεονάσματα της χώρας θα κυμαίνονται από 2- 2,6% μέχρι το 2060. Το χρέος θα είναι βιώσιμο μόνο με την εφαρμογή των μέτρων που συμφωνήθηκαν τον Μάιο του 2016.
Σενάριο Δεύτερο. Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας υπολογίζεται με πολύ πιο συντηρητικά νούμερα, αυτά που προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όπου η ανάπτυξη δεν θα ξεπεράσει το 1% μακροπρόθεσμα. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, εξαιτίας της χαμηλής ανάπτυξης, το πρωτογενές πλεόνασμα της χώρας θα πρέπει από το 2023 να πέσει από το 3,5% του ΑΕΠ στο 1,5% του ΑΕΠ. Θα χρειαστούν περισσότερα μέτρα, πέρα των συμφωνηθέντων του Μαϊου του 2016 για να γίνει το χρέος βιώσιμο.
Σενάριο Τρίτο. Είναι ίδιο με το δεύτερο σενάριο μόνο που η πρόβλεψη για ανάπτυξη είναι λίγο μεγαλύτερη, στο 1,25% και όχι στο 1%.
Ενώ αυτή την στιγμή η απόσταση ανάμεσα στους θεσμούς φαίνεται να είναι μεγάλη, ευρωπαίος αξιωματούχος τόνιζε πως συνήθως η συμφωνία προκύπτει όταν συμφωνηθούν όλα μαζί. Την Δευτέρα πριν το προγραμματισμένο Eurogroup αναμένεται να προηγηθεί εκ νέου συνάντηση του Euroworking Group, έτσι ώστε να επιτευχθεί συμφωνία το ίδιο απόγευμα σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να γίνει και Washington group το πρωί της ίδιας ημέρας.

Σενάρια για χρέος μετά το πρόγραμμα και αν επιτευχθούν οι στόχοι

Eφικτός θεωρείται στις Βρυξέλλες ο στόχος για επίτευξη συνολικής απόφασης για την Ελλάδα συμπεριλαμβανομένου και του χρέους, στο Εurogroup της 22ας Μαΐου, υπό την προϋπόθεση ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα επιλυθούν και οι τελευταίες εκκρεμότητες. Ολα τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους συζητήθηκαν χθες για πρώτη φορά διεξοδικά στη συνεδρίαση του ΕWG.
Κοινοτική πηγή στη βελγική πρωτεύουσα έκανε λόγο για «ρεαλιστική αισιοδοξία» προς την κατεύθυνση της συμφωνίας στο Εurogroup της προσεχούς Δευτέρας.
Πάντως, ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ απέφυγε χθες να ανοίξει τα χαρτιά του. Στο ενημερωτικό έγγραφο που κοινοποίησε στην αρμόδια επιτροπή του ολλανδικού κοινοβουλίου, δεν κάνει καμία αναφορά στις προθέσεις του. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα είχε δεσμευθεί ενώπιον της Ευρωβουλής ότι στις 22 Μαΐου θα κάνει τα πάντα ώστε να υπάρξει μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα.
Η χθεσινή συνεδρίαση του ΕWG επικεντρώθηκε στο χρέος, όπου ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας παρουσίασε διάφορα σενάρια ελάφρυνσης, τα οποία θα εφαρμοστούν μετά τη λήξη του προγράμματος (καλοκαίρι 2018) και εφόσον η Ελλάδα πετύχει τους στόχους. Τα μέτρα κινούνται στο πλαίσιο της απόφασης του Εurogroup του Μαΐου 2016, ενώ ο επικεφαλής του ΕΜΣ, Κλάους Ρέγκλινγκ, έλαβε υπόψη και τις τελευταίες συζητήσεις, οι οποίες έγιναν σε πολιτικό επίπεδο στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου της G7 την Παρασκευή στο Μπάρι.
Μεταξύ των μέτρων ελάφρυνσης ήταν, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (δεύτερο μνημόνιο) για μια 20ετία, ενώ πιο πολύπλοκη είναι η μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά γιατί οι χώρες του βορρά, κυρίως η Γερμανία, δεν θέλουν να επωμιστούν το πρόσθετο κόστος και αναζητούνται λύσεις.

Πρόωρη αποπληρωμή δανείων ΔΝΤ

Αλλο μέτρο είναι η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, των οποίων το επιτόκιο είναι πολύ ψηλότερο από αυτό των δανείων των Ευρωπαίων (ΕΤΧΣ και ΕΜΣ).
Η εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ θα γίνει με τη διάθεση ενός μέρους από τα 21 δισ. ευρώ του τρίτου προγράμματος, που δεν χρησιμοποιήθηκαν στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και παραμένουν σε διαθεσιμότητα.
Εξετάστηκε επίσης το θέμα της επιστροφής των κερδών, που έχουν η ΕΚΤ και οι τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα που αγόρασαν το 2010 σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Το 2012 στο πλαίσιο του δευτέρου μνημονίου είχε αποφασιστεί τα κέρδη να επιστρέφουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Επιστράφηκαν 2,7 δισ. ευρώ από τα κέρδη του 2013, ενώ στις αρχές του 2015 και με την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ «πάγωσαν» τις επιστροφές γιατί δεν υπήρχε πρόγραμμα. Εκτοτε οι επιστροφές παραμένουν «παγωμένες» σε ειδικό λογαριασμό του ΕΜΣ και έχουν φτάσει τα 4,5 δισ. ευρώ. Συνολικά το όφελος για την Ελλάδα μπορεί να φτάσει τα 15 δισ. ευρώ μαζί με το ποσό των 2,7 δισ. ευρώ που έχει ήδη δοθεί.
Εάν επιλυθεί μέχρι τη Δευτέρα και το ζήτημα του χρέους, τότε οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα μπορέσουν να φτάσουν σε μια συνολική συμφωνία, η οποία θα περιλαμβάνει: την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, τον καθορισμό της διάρκειας κατά την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ και τη διευκρίνιση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Κοντά στα 7 δισ. η δόση

Η εκταμίευση της δόσης, η οποία σύμφωνα με αξιωματούχο των θεσμών θα κυμανθεί πλησίον των 7 δισ. ευρώ, θα αποφασιστεί από το διοικητικό συμβούλιο του ΕΣΜ, πιθανότατα στις 15 Ιουνίου. Η εκταμίευση θα γίνει υπό την προϋπόθεση της τήρησης από την κυβέρνηση όλων των προαπαιτουμένων.
Σε σχέση με τη διάρκεια των πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ, αυτή θα καθοριστεί τη Δευτέρα από τους υπουργούς Οικονομικών. Συγκλίνουσες πληροφορίες ανέφεραν χθες ότι η διάρκεια θα είναι τετραετής, δηλαδή μέχρι και το 2022.
Τέλος, από το πότε θα ληφθεί η απόφαση για το χρέος θα εξαρτηθεί και η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, με πιθανότερη ημερομηνία εκείνη της 20ής Ιουλίου.
Νίκος Μπέλλος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου


Δεν υπάρχουν σχόλια: