Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

"Μπερδεμένο κουβάρι" τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια

"Μπερδεμένο κουβάρι" τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια

4
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
"Μπερδεμένο κουβάρι" τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια
Της Νένας Μαλλιάρα
Υστέρηση στις μελέτες βιωσιμότητας από πλευράς τραπεζών και έλλειψη συντονισμού των κοινών πιστούχων, διαπιστώνεται στις επιδόσεις των τραπεζών αναφορικά με τους στόχους μείωσης των "κόκκινων" επιχειρηματικών δανείων.
Πρόκειται για δύο ποιοτικούς στόχους που έχουν τεθεί από τον SSM για τη μέτρηση των επιδόσεων στη μείωση των επιχειρηματικών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, στους οποίους θα δοθεί μεγάλη έμφαση το προσεχές διάστημα. Και αυτό διότι σύντομα πρόκειται να ανοίξει το κεφάλαιο δραστικής αντιμετώπισης των "κόκκινων" επιχειρηματικών δανείων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με πλειστηριασμούς και πωλήσεις δανείων.
Μέχρι στιγμής, ο SSM διαπιστώνει αρνητικές αποκλίσεις στον στόχο που εξετάζει το υπόλοιπο Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων βιώσιμων επιχειρήσεων μικρού και μεσαίου μεγέθους (προς το σύνολο των ΜΕΑ στη συγκεκριμένη κατηγορία επιχειρήσεων) για τις οποίες έχει διενεργηθεί ανάλυση βιωσιμότητας από τις τράπεζες το τελευταίο δωδεκάμηνο. Παράλληλα, αρνητικές αποκλίσεις διαπιστώνει στο υπόλοιπο μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κοινών πιστούχων (ένας πιστούχος θεωρείται κοινός όταν έχει ανοίγματα σε πολλαπλές τράπεζες) για μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια και δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για τους οποίους έχει εφαρμοστεί κοινή λύση αναδιάρθρωσης από τις εμπλεκόμενες τράπεζες.
Το εγχείρημα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων παρουσιάζει μεγάλες δυσκολίες και προκλήσεις, καθώς όπως αναφέρουν θεσμικές πηγές στο Capital.gr, αφορά 410.000 επιχειρήσεις, οι οποίες κατά μέσο όρο έχουν κοινές 2,7 τράπεζες. 
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα επιχειρηματικά δάνεια σε καθυστέρηση θα πρέπει να μειωθούν κατά περίπου 22,6 δισ. ευρώ την προσεχή διετία, συνεισφέροντας σχεδόν τα 2/3 της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Συνολικά, τον Ιούνιο του 2017 τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια ανέρχονταν σε 61,2 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 26,3 δισ. ευρώ αφορούσαν δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, 16,6 δισ. ευρώ δάνεια προς πολύ μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, 15,3 δισ. ευρώ δάνεια προς μεγάλες επιχειρήσεις και 2,9 δισ. ευρώ δάνεια προς ναυτιλιακές επιχειρήσεις. 
Όπως εκτιμάται, πέραν της συντονισμένης διαχείρισης των κοινών πιστούχων από την πλευρά των τραπεζών σε συνδυασμό με τη διενέργεια μελετών βιωσιμότητας, στην επίτευξη του στόχου για τη μείωση των επιχειρηματικών NPEs αναμένεται να συμβάλουν:
α) Ο μηχανισμός εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών. Σημειώνεται ότι την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινούν οι συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των "θεσμών" για την οριστικοποίηση της απλοποιημένης διαδικασίας ρύθμισης των οφειλών ύψους 20.000 – 50.000 ευρώ.
β) Η απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών του πτωχευτικού δικαίου με διττό στόχο: τη ρευστοποίηση των μη βιώσιμων επιχειρήσεων και τη μείωση των στρατηγικών κακοπληρωτών, και 
γ) Η βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος και των προοπτικών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: