Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018

Χρέη στην Εφορία Τα κλειδιά για τη ρύθμιση των 120 δόσεων

Χρέη στην Εφορία

Τα κλειδιά για τη ρύθμιση των 120 δόσεων

Τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι οφειλέτες, ποια δικαιολογητικά και ποιες προϋποθέσεις απαιτούνται για να επωφεληθούν των ευεργετικών διατάξεων

  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ02/01/2018 08:00 |
Τα κλειδιά για τη ρύθμιση των 120 δόσεων
  127  0 Google +0  3

Την ευκαιρία να ρυθμίσουν υπό προϋποθέσεις τις οφειλές τους προς την Εφορία σε έως 120 δόσεις πετυχαίνοντας κούρεμα στους τόκους και στα πρόστιμα έχουν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις.
Η ρύθμιση θα ενεργοποιηθεί την 1η Φεβρουαρίου 2018. Οι οφειλέτες θα πρέπει να υποβάλουν την αίτησή τους αποκλειστικά ηλεκτρονικά. Η αίτηση θα συνοδεύεται με μια σειρά από δικαιολογητικά τα οποία θα καθορίσουν αν οι οφειλέτες πληρούν τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν στη ρύθμιση αλλά και τον αριθμό των μηνιαίων δόσεων εξόφλησης των οφειλών τους. 
Το μοντέλο της ρύθμισης προς το Δημόσιο είναι παρόμοιο με εκείνο για τα Ταμεία, με τη διαφορά ότι οι αιτήσεις γίνονται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αντί στο ΚΕΑΟ και το κούρεμα των οφειλών μπορεί να φτάσει στο 85% ή και στο 95% των τόκων και των προστίμων (όχι όμως στη βασική οφειλή).
Η ρύθμιση αφορά ελεύθερους επαγγελματίες και νομικά πρόσωπα που δεν εντάσσονται στον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Προϋπόθεση είναι να κριθούν «βιώσιμοι», δηλαδή να μπορούν να πληρώνουν μέχρι το τέλος τις δόσεις της ρύθμισης χωρίς να δημιουργούν νέα χρέη.

Ποιοι υπάγονται


Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν:

1 Φυσικά πρόσωπα με πτωχευτική ικανότητα ή νομικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, και
n έχουν φορολογική κατοικία στην Ελλάδα,
n εφόσον πληρούνται τα κριτήρια επιλεξιμότητας του άρθρου 3 του Ν. 4469/2017. Δηλαδή ο οφειλέτης που τηρεί απλογραφικό λογιστικό σύστημα έχει θετικό καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων σε μία τουλάχιστον από τις τελευταίες τρεις χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης και ο οφειλέτης με διπλογραφικό λογιστικό σύστημα, σε μία τουλάχιστον από τις τελευταίες τρεις χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης, έχει θετικά αποτελέσματα προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων ή έχει θετική καθαρή θέση,  και
n οι συνολικές οφειλές τους προς όλους τους πιστωτές τους δεν υπερβαίνουν το ποσό των 20.000 ευρώ ή/και
n οι οφειλές τους προς το Δημόσιο υπερβαίνουν το 85% των συνολικών οφειλών τους προς όλους τους πιστωτές, οι οποίες δεν υπερβαίνουν το ποσό των 50.000 ευρώ.

Φυσικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί), υπό την προϋπόθεση ότι έχουν κάνει έναρξη εργασιών και έχουν φορολογική κατοικία στην Ελλάδα, εφόσον πληρούνται τα κριτήρια επιλεξιμότητας του άρθρου 3 του Ν. 4469/2017.

Δόσεις . Πρακτικά εφαρμόζεται μοντέλο ρύθμισης τριών ταχυτήτων, όπως και για τα Ταμεία, ανάλογα με το ύψος της οφειλής. Βασική οφειλή έως 3.000 ευρώ δεν κουρεύεται και οι μηνιαίες δόσεις φτάνουν μέχρι τις 36 το πολύ. Αυτό αφορά τουλάχιστον τους 8 στους 10 οφειλέτες του Δημοσίου. Οι κανόνες αλλάζουν για οφειλές από 3.000 ευρώ μέχρι 20.000 ευρώ και από 20.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ, όπου θα προσφέρονται διαγραφή προσαυξήσεων και έως 120 δόσεις. Σε κάθε περίπτωση, η ελάχιστη δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 50 ευρώ τον μήνα.
Κρίσιμο είναι για τον οφειλέτη να αποδείξει ότι έχει μεν εισοδήματα που να μπορεί να πληρώνει (αντιθέτως αποκλείεται αυτομάτως εάν τα χρέη του ξεπερνάνε το 8πλάσιο των ετήσιων καθαρών εσόδων του) αλλά όχι και τόσα πολλά γιατί αντί να ενταχθεί στη ρύθμιση, η Εφορία θα τον πιέσει να ρευστοποιήσει περιουσιακά στοιχεία για να πληρώνει (αποκλείονται αυτομάτως όσοι θεωρηθούν πως έχουν περιουσία 25πλάσια από τα χρέη τους).

Πότε χάνεται η ρύθμιση.  Ακόμα και αν καταφέρει να ενταχθεί κάποιος στη ρύθμιση, το Δημόσιο μπορεί να κάνει συμψηφισμούς και να εγγράφει υποθήκες για  τη διασφάλιση της είσπραξης της οφειλής. Αν όμως αφήσει απλήρωτες τρεις δόσεις συνολικά ή δηλώσει ανακριβή στοιχεία ή παραλείψει κάποιες τρέχουσες υποχρεώσεις του (υποβολή δηλώσεων, πληρωμή φόρων κ.λπ.), τότε χάνει τα οφέλη της ρύθμισης, αναβιώνουν τα χρέη, ενώ επανέρχονται διώξεις και κατασχέσεις.

Τα πέντε βήματα για την αίτηση


Για να ενταχθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και τα νομικά πρόσωπα στη ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές προς το Δημόσιο θα πρέπει να ακολουθήσουν τα εξής βήματα: 

1.Υποβολή αίτησης: Η αίτηση  γίνεται ηλεκτρονικά στο Taxisnet (www.aade.gr). Οι αιτήσεις θα υποβληθούν μετά την 1η Φεβρουαρίου και μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2018. Η ρύθμιση χορηγείται μία φορά και μόνον για κάθε οφειλέτη.   

Εναρξη εργασιών. Για την  υποβολή αίτησης απαιτείται να έχει δηλωθεί έναρξη εργασιών στην Εφορία. 

Οφειλές που ρυθμίζονται: Στη ρύθμιση υπάγονται οφειλές προς το Δημόσιο (Εφορία, Τελωνεία), εφόσον είχαν βεβαιωθεί στην Εφορία μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2016. Από τη διατύπωση αυτή διαφαίνεται πως δεν είναι αναγκαίο να ήταν ήδη ληξιπρόθεσμες το 2016, αλλά απλά βεβαιωμένες, ακόμα αν κατέστησαν ληξιπρόθεσμες και μετά την ημερομηνία εκείνη ενδεχομένως, δηλαδή μέσα στο 2017. Δεν ρυθμίζονται οφειλές για τις οποίες εκδόθηκε οριστική δικαστική απόφαση ή υπήρξε δικαστικός συμβιβασμός, ούτε ποσά που καταλογίστηκαν κατά παράβαση κρατικών ενισχύσεων σαν ειδικά αφορολόγητα αποθεματικά. 
Δικαιολογητικά: Τα δικαιολογητικά που θα υποβληθούν θα καθορίσουν αν ο οφειλέτης ενταχθεί στη ρύθμιση και με ποιους όρους. Συγκεκριμένα απαιτούνται:
- Πλήρη στοιχεία του οφειλέτη και τυχόν συνοφειλετών που υποβάλλουν αίτηση από κοινού με τον οφειλέτη. 
- Πλήρη κατάλογο όλων των πιστωτών του οφειλέτη και των οφειλόμενων ποσών ανά πιστωτή. 
- Κατά περίπτωση, πιστοποιητικά από αρμόδια δικαστήρια από το αρμόδιο Πρωτοδικείο (περί μη πτώχευσης του οφειλέτη, μη υπαγωγής αυτού σε διαδικασία εξυγίανσης ή ειδικής εκκαθάρισης ή συμφωνίας ρύθμισης ή ειδικής διαχείρισης ή βεβαίωση ότι δεν εκκρεμεί αίτηση για υπαγωγή του οφειλέτη σε μία από τις παραπάνω διαδικασίες κ.λπ.) ή από το Ειρηνοδικείο Αθηνών (ότι δεν έχει εκδοθεί οριστική δικαστική απόφαση ρύθμισης οφειλών ή επικύρωσης δικαστικού συμβιβασμού) ή επικυρωμένο αντίγραφο αν έχει εκδοθεί δικαστική απόφαση κ.λπ. 
n Κατά περίπτωση, αντίγραφο της τελευταίας δήλωσης ΕΝΦΙΑ και της πράξης προσδιορισμού φόρου των τελευταίων 4 ετών εφόσον έχουν εκδοθεί. 
- Αν οφειλέτες (φυσικά πρόσωπα) έχουν στην κυριότητά τους ακίνητα και αγροτεμάχια εκτός σχεδίου πόλης και οικισμού, απαιτείται συμπληρωμένο έντυπο υπολογισμού αξίας του γηπέδου (Α ΓΗΣ) από την οικεία Εφορία. 
- Πιστοποιητικό από το ΓΕΜΗ για οφειλέτες νομικά πρόσωπα. 
- Αντίγραφο ποινικού μητρώου. 
- Για εταιρείες και στην περίπτωση που οι οφειλές προς το Δημόσιο υπερβαίνουν τις 20.000 ευρώ ζητούνται χρηματοοικονομικές καταστάσεις των τελευταίων πέντε περιόδων ή προσωρινό ισοζύγιο τελευταίου μηνός (εφόσον προβλέπονται), πρόσφατα πιστοποιητικά βαρών όλων των ακινήτων, αναλυτική λίστα ανεξόφλητων υποχρεώσεων για τις οποίες υπάρχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις κ.λπ.
Το Δημόσιο μπορεί να ζητήσει επιπλέον δικαιολογητικά (εκθέσεις εκτιμητών ακινήτων, ασφαλιστήρια συμβόλαια κ.λπ) ενώ, αν διαπιστωθούν ελλείψεις ή ανακρίβειες, δύναται να δοθεί προθεσμία μέχρι δέκα εργάσιμες ημέρες για τη συμπλήρωση ή διόρθωσή τους αλλιώς η αίτηση απορρίπτεται.

Ελεγχος αίτησης: Η αίτηση εξετάζεται από την ΑΑΔΕ που μπορεί να την εγκρίνει ή να την απορρίψει με βάση και δικά της στοιχεία πέραν όσων δηλώνει ο οφειλέτης. Μπορεί δηλαδή να κάνει από μόνη της μελέτη βιωσιμότητας του οφειλέτη ή να χρησιμοποιήσει άλλην που έχουν συντάξει το ΚΕΑΟ ή οι τράπεζες για τον ίδιο οφειλέτη. Αν πάνε όλα καλά, σταματάνε διώξεις και κατασχέσεις. Συμψηφισμοί και υποθήκες πάντως δεν παγώνουν.

Τα κριτήρια που ελέγχει και αξιολογεί το Δημόσιο


Για την υποβολή πρότασης ρύθμισης από το Δημόσιο λαμβάνονται υπόψη το διαθέσιμο εισόδημα και η αξία των περιουσιακών στοιχείων, κινητών και ακινήτων, των οφειλετών. Για την αξιολόγηση των περιουσιακών στοιχείων το Δημόσιο ελέγχει και λαμβάνει υπόψη τα εξής:
α) Ακίνητα. Για οφειλές που υπερβαίνουν τα 20.000 ευρώ, έκθεση εκτιμητή ακινήτων, η οποία έχει συνταχθεί σε χρόνο μικρότερο του έτους πριν από την υποβολή της αίτησης και, σε περίπτωση που προσκομίζονται από οφειλέτη ή συνοφειλέτη περισσότερες εκθέσεις εκτιμητών, την πιο πρόσφατη. Σε αντίθετη περίπτωση, το Δημόσιο υπολογίζει ως αξία ακινήτων τη φορολογητέα αξία για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ. 
β) Κινητά. Για τα κινητά που σχετίζονται με την άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας του οφειλέτη ή συνοφειλέτη, όπως ενσώματα και άυλα πάγια πλην ακινήτων, αποθέματα, χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία (π.χ. τίτλοι, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες καταθέσεις, μετρητά, μετοχές) λαμβάνεται υπόψη η αγοραία αξία όπως προκύπτει είτε από πρόσφατη έκθεση οικονομολόγου προκειμένου για οφειλέτη που τηρεί διπλογραφικά βιβλία με ετήσιο κύκλο εργασιών έως και 1.500.000 ευρώ ή απλογραφικά βιβλία ή από πρόσφατη έκθεση ορκωτού ελεγκτή προκειμένου για οφειλέτη που τηρεί διπλογραφικά βιβλία με ετήσιο κύκλο εργασιών μεγαλύτερο των 1.500.000 ευρώ.
Για την αξιολόγηση του εισοδήματος το Δημόσιο ελέγχει και λαμβάνει υπόψη τα εξής:
α) Για νομικά πρόσωπα, είτε πρόκειται για οφειλέτη είτε για συνοφειλέτη που υπέγραψε την αίτηση από κοινού με τον οφειλέτη, το μεγαλύτερο μεταξύ του μέσου όρου των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (θετικό EBITDA) της τελευταίας τριετίας και των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (θετικό EBITDA) του τελευταίου έτους πριν από την υποβολή της αίτησης του οφειλέτη.
β) Για φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, είτε πρόκειται για τον οφειλέτη είτε για συνοφειλέτη που υπέγραψε την αίτηση από κοινού με τον οφειλέτη, το μεγαλύτερο μεταξύ του μέσου όρου των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (θετικό EBITDA) της τελευταίας τριετίας και των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (θετικό EBITDA) του τελευταίου έτους πριν από την υποβολή της αίτησης του οφειλέτη, προσαυξημένο κατά τον μέσο όρο των εσόδων από άλλες πηγές της τελευταίας τριετίας. 
γ) Για συνοφειλέτες φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες, ο μέσος όρος του πραγματικού δηλωθέντος κατά τις τρεις τελευταίες φορολογικές περιόδους εισοδήματος, φορολογητέου ή μη.

Ομηροι των ρυθμίσεων οι μισοί φορολογούμενοι

Τέσσερα εκατομμύρια πολίτες και επιχειρήσεις ζουν με τον εφιάλτη μιας χαμένης δόσης προς την Εφορία ή τα ασφαλιστικά ταμεία, που θα τους θέσει αντιμέτωπους με το φάσμα της κατάσχεσης!

  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ03/01/2018 08:00 |
Ομηροι των ρυθμίσεων οι μισοί φορολογούμενοι
Μια χαμένη προθεσμία αρκεί για να τεθεί εκτός ρύθμισης ένας οφειλέτης της Εφορίας ή ασφαλιστικού ταμείου
  30  1 Google +0  0

Στον ρυθμό των ρυθμίσεων και των δόσεων θα ζει η μισή Ελλάδα το 2018. Περισσότεροι από 4 εκατομμύρια πολίτες και επιχειρήσεις φέτος εκτιμάται ότι θα βρεθούν εγκλωβισμένοι στις ρυθμίσεις της Εφορίας και των ασφαλιστικών ταμείων για την εξόφληση των οφειλών τους. Κάθε μήνα, ορισμένοι μάλιστα και για τα επόμενα 10 χρόνια, θα είναι αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της δόσης ή των δόσεων που θα πρέπει να πληρώνουν για να γλιτώσουν από κατασχέσεις καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων και πλειστηριασμούς ακινήτων. Μπροστά στο αδιέξοδο και χτυπημένοι από την καταιγίδα φόρων και εισφορών των τελευταίων ετών βλέπουν τον κλοιό γύρω τους να σφίγγει πλέον επικίνδυνα.
Οι επιλογές για τα εκατομμύρια των φορολογουμένων και των ασφαλισμένων είναι οι εξής δύο:
1. Να ρυθμίσουν - όσοι μπορούν - τα χρέη τους σε μηνιαίες δόσεις (12 έως 120). θα πρέπει, όμως, να είναι συνεπείς στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους, δηλαδή να υποβάλλουν στην ώρα τους τις δηλώσεις και να πληρώνουν τους φόρους για να μη βρεθούν αυτομάτως εκτός ρύθμισης και αναβιώσουν κατασχέσεις και διώξεις.  
2. Να μείνουν άπραγοι και να υποστούν τις συνέπειες με δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων κ.λπ. 

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα ειδικά για όσους έχουν ήδη ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία και τον ΕΦΚΑ και αναμένεται να δυσκολέψουν τους επόμενους μήνες.
Κάθε μήνα, φορολογούμενοι και ασφαλισμένοι θα ζουν την αγωνία της δόσης ή των δόσεων. Βρέξει - χιονίσει, στο τέλος κάθε μήνα θα πρέπει να έχουν βάλει στην άκρη και να έχουν εξασφαλίσει ένα ποσό που θα πηγαίνει κατευθείαν στα κρατικά ταμεία. Με το ποσό αυτό θα πληρώνονται ασφαλιστικές εισφορές, φόροι (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κ.ά.) και οι δόσεις των ρυθμίσεων. Ενα γαϊτανάκι δόσεων χωρίς τέλος.  
Οσο θα περνούν οι μήνες μέσα στο 2018, το νέο περιβάλλον θα γίνεται ακόμη πιο σκληρό καθώς προωθούνται αλλαγές στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και η ενοποίηση του συστήματος είσπραξης της Εφορίας με αυτό των ασφαλιστικών ταμείων αναμένεται να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα ρευστότητας στην αγορά. Οι επιχειρήσεις θα ζοριστούν προκειμένου να είναι συνεπείς απέναντι στο κράτος και για να μην κινδυνέψουν με μπλοκάρισμα οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί. Πολλές θα επιλέξουν να καταβάλλουν στην ώρα τους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές καθυστερώντας άλλες υποχρεώσεις τους (προμηθευτές, ενοίκιο, λογαριασμοί ΔΕΚΟ κ.λπ.). Οποιοι δεν καταφέρουν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους θα βρεθούν με την πλάτη στον τοίχο και πολλοί θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο. 

Στον αστερισμό των χρεών

Φορολογούμενοι και ασφαλισμένοι τους επόμενους μήνες θα πρέπει να πληρώνουν ή να ρυθμίζουν ακόμη και τέσσερις διαφορετικές υποχρεώσεις χωρίς να έχουν κανένα περιθώριο απόκλισης.

Ρύθμιση 120 δόσεων. Οι οφειλές προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία έως 50.000 ευρώ που έχουν συσσωρευτεί έως και 31 Δεκεμβρίου 2016 θα μπορούν να τακτοποιηθούν με τη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων. Ομως σε αυτήν τη ρύθμιση δεν μπορούν να υπαχθούν όλοι. Από την αρχή εξαιρέθηκαν οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες με οφειλές άνω των 50.000 ευρώ καθώς και οι επαγγελματίες που διέκοψαν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα υπό το βάρος των υποχρεώσεων. Προϋπόθεση για να υπαχθούν οι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι έμποροι στη ρύθμιση είναι να κριθούν βιώσιμοι, δηλαδή να μπορούν να πληρώνουν μέχρι το τέλος τις δόσεις της ρύθμισης. Για να μη βρεθούν αυτομάτως εκτός ρύθμισης θα πρέπει να μην παραλείπουν καμία τρέχουσα υποχρέωση (υποβολή δηλώσεων, πληρωμή φόρων κ.λπ.).

Ρύθμιση 12 δόσεων. Οι οφειλές που δημιουργήθηκαν μέσα στο 2017 είτε προς την Εφορία είτε προς τα Ταμεία μπορούν να ρυθμιστούν το πολύ σε 12 μηνιαίες δόσεις. Αν δεν τακτοποιηθούν οι υποχρεώσεις του 2017, δεν υπάρχει δυνατότητα ένταξης στη ρύθμιση των 120 δόσεων, οπότε μιλάμε για το απόλυτο αδιέξοδο. Οι φρέσκες οφειλές μόνο προς την Εφορία που γεννήθηκαν το περασμένο έτος υπερβαίνουν τα 10 δισ. ευρώ.

Ρύθμιση 100 δόσεων του 2015. Οσοι είχαν υπαχθεί θα πρέπει να συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά κάθε μήνα τις δόσεις που «τρέχουν». Για να μη βρεθούν εκτός ρύθμισης και επανέλθουν κατασχέσεις και διώξεις, θα πρέπει να πληρώνουν ή να ρυθμίσουν σε 12 δόσεις τις τρέχουσες βεβαιωμένες οφειλές τους.  

Τρέχουσες υποχρεώσεις. Πρέπει να πληρώνονται στην ώρα τους για να μη χάνουν φορολογούμενοι και ασφαλισμένοι αυτομάτως τις ρυθμίσεις. Ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες η κατάσταση θα είναι ασφυκτική. Εκτός από τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές έχουν να πληρώσουν και τα αναδρομικά που έχουν συσσωρευτεί από πέρυσι λόγω επικούρησης, εφάπαξ, διαφορετικού τρόπου υπολογισμού των εισφορών κ.λπ. Τα στοιχεία πάντως αποκαλύπτουν ότι οι φορολογούμενοι δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στις φορολογικές υποχρεώσεις καθώς δεν πληρώνουν στην Εφορία το 20% με 30% των φόρων που έχουν βεβαιωθεί. Δηλαδή, τουλάχιστον δύο στα δέκα ευρώ φόρων μένουν απλήρωτα.
Πάντως όποιοι αντέξουν σε αυτή την επίθεση θα είναι και αυτοί που θα επιβιώσουν. Είναι προφανές ότι δεν θα τα καταφέρουν όλοι. Οι περισσότεροι θα λυγίσουν είτε υπό το βάρος των τρεχουσών υποχρεώσεων είτε υπό το βάρος των πολλών και διαφορετικών ρυθμίσεων στις οποίες θα πρέπει να ανταποκριθούν.

Πρωτοχρονιάτικο πακέτο

Οι επιβαρύνσεις δεν έχουν τέλος για τους φορολογουμένους. Την Πρωτοχρονιά ενεργοποιήθηκε ακόμη ένα νέο πακέτο μέτρων που θα πλήξουν τους πολίτες εντός του 2018. Η αξιωματική αντιπολίτευση εξαπολύει επίθεση στην κυβέρνηση, με τον σύμβουλο Δημοσιονομικής Πολιτικής του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας  Στέλιο Πέτσα να δηλώνει χαρακτηριστικά πως η «αποτυχημένη κυβερνητική συνταγή της υπερφορολόγησης και των περικοπών συνεχίζεται». Οπως αναφέρει ο Στέλιος Πέτσας, «όλοι οι Ελληνες θα πληρώσουν επιπλέον φόρους και εισφορές 1 δισ. ευρώ και το μεγαλύτερο μάλιστα μέρος τους προέρχεται από τους έμμεσους φόρους που πλήττουν δυσανάλογα τους πιο αδύναμους». Ειδικότερα, σημειώνει πως εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι και νοικοκυριά βλέπουν ήδη περικοπές 900 εκατομμυρίων ευρώ. «Το ΕΚΑΣ και κοινωνικά επιδόματα εξαφανίζονται, ενώ το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης μειώθηκε στο ένα τέταρτο». Γι' αυτό, καταλήγει, οι παραπάνω επιλογές θα σταματήσουν «μόνο με τη μεγάλη πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη η πατρίδα μας».

Η ΑΑΔΕ για να εισπράξει τους βεβαιωμένους φόρους πραγματοποιεί τουλάχιστον 1.000 κατασχέσεις ανά εργάσιμη ημέρα

Εσπασαν το φράγμα των 100 δισ. ευρώ τα χρέη προς την Εφορία

  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ05/01/2018 17:44 | ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ05/01/2018 19:20 |
Εσπασαν το φράγμα των 100 δισ. ευρώ τα χρέη προς την Εφορία
  61  2 Google +0  0

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάνε οι φόροι που αφήνουν απλήρωτοι οι φορολογούμενοι. Τον Νοέμβριο οι απλήρωτες οφειλές προς την Εφορία άγγιξαν τα 1,2 δισ. ευρώ εκτινάσσοντας για πρώτη φορά στην ιστορία τις συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο πάνω από το φράγμα των 100 δισ. ευρώ. 

Τον ίδιο μήνα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων πάτησε ακόμη περισσότερο το γκάζι των κατασχέσεων βάζοντας χέρι σε τραπεζικές καταθέσεις και άλλα εισοδήματα σε περίπου 21.000 φορολογούμενους. 

Η ΑΑΔΕ για να εισπράξει τους βεβαιωμένους φόρους πραγματοποιεί τουλάχιστον 1.000 κατασχέσεις ανά εργάσιμη ημέρα. Τον εφιάλτη των κατασχέσεων έχουν ήδη ζήσει 1.035.296 φορολογούμενοι ενώ ανοιχτοί σε αναγκαστικά μέτρα βρίσκονται ακόμη 750.000 οφειλέτες. 

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά:
Τον Νοέμβριο οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων προς το δημόσιο διαμορφώθηκαν στα 100,739 δις ευρώ.

Οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων, δηλαδή αυτές που δημιουργήθηκαν από τις αρχές του 2017 διαμορφώθηκαν τον Νοέμβριο σε 11,631 δισ ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά περίπου 1,2 δισ ευρώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και σχεδόν όλο το ποσό αφορά φορολογικές υποχρεώσεις που έμειναν απλήρωτες από τους φορολογούμενους (πχ φόρος εισοδήματος, φορολογικά πρόστιμα, ΦΠΑ κλπ).

Σχεδόν ένας στους δυο φορολογούμενος ή 4.207.117 άτομα έχουν χρέη στην Εφορία. Τον Νοέμβριο ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά περίπου 37.000 άτομα. 

Η ΑΑΔΕ έχει ήδη επιβάλλει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε πάνω από ένα εκατομμύριο οφειλέτες της. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των φορολογούμενων στους οποίους έχουν επιβληθεί κατασχέσεις διαμορφώθηκε τον Νοέμβριο σε 1.035.296 παρουσιάζοντας μέσα σε έναν μόνο μήνα αύξηση κατά περίπου 21.000 οφειλέτες.

Κρατικά φέσια: Στα 3,917 δισ. ευρώ στο τέλος Νοεμβρίου

Στα 3,917 δις. ευρώ διαμορφώθηκαν οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τρίτους στο τέλος Νοεμβρίου. Τα κρατικά φέσια είναι μειωμένα κατά 375 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Οκτώβριο που είχαν διαμορφωθεί στα 4,292 δις. ευρώ.

Από τα 3,917 δις ευρώ τα 3,141δις. ευρώ αφορούν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ιδιώτες (από 3,460 δις. ευρώ που ήταν στο 10μηνο) ενώ 776 εκατ. ευρώ (από 832εκατ. ευρώ στο τέλος Οκτωβρίου ) είναι οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: