Κυριακή 15 Απριλίου 2018

Εντονο παρασκήνιο Παζαρεύουν λύση στο Σκοπιανό με αντάλλαγμα τις συντάξεις

Εντονο παρασκήνιο

Παζαρεύουν λύση στο Σκοπιανό με αντάλλαγμα τις συντάξεις

Σε τρία επίπεδα το παζάρι της κυβέρνησης - Εντονο παρασκήνιο στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Αθήνα και Βερολίνο n Οι μεγάλοι παίκτες ανοίγουν τα χαρτιά τους και παίρνουν θέση για το ελληνικό ζήτημα

  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ14/04/2018 08:00 | ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ14/04/2018 18:27 |
Παζαρεύουν λύση στο Σκοπιανό με αντάλλαγμα τις συντάξεις
  62  2 Google +0  0  
Την παράταση για έξι μήνες των περικοπών στις συντάξεις που έχουν ψηφιστεί για να ισχύσουν την 1η Ιανουαρίου 2019 θα λάβει ως δώρο η ελληνική κυβέρνηση εάν κλείσει το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.
Εγκυρες ευρωπαϊκές πηγές, μεταφέροντας στα «ΝΕΑ» συζητήσεις που γίνονται στο παρασκήνιο μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου, εμφανίζουν τους Γερμανούς να έχουν υποσχεθεί στον Αλέξη Τσίπρα ένα αντάλλαγμα με ισχυρά πολιτικά οφέλη για τον ίδιο και τον ΣΥΡΙΖΑ, στην περίπτωση που καταλήξει σε συμφωνία για το όνομα των Σκοπίων με τον ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ. Πρόκειται για τη μετάθεση κατά έξι μήνες του μέτρου των περικοπών στις συντάξεις, γεγονός που εκτιμάται ότι θα δώσει βαθιά ανάσα στο κυβερνητικό στρατόπεδο και θα ανοίξει στον Αλέξη Τσίπρα τον δρόμο για τη διεξαγωγή εκλογών τον Μάιο του 2019.
Το μαχαίρι στις συντάξεις αποτελεί αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο αγκάθι που έχει μπροστά της η κυβέρνηση τροφοδοτώντας τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ακόμη και εντός του 2018. Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι πηγαίνοντας στις κάλπες με τους συνταξιούχους να έχουν ήδη γευτεί το νέο πικρό ποτήρι των κομμένων έως 25% αποδοχών τους η εκλογική φθορά θα είναι ακόμη μεγαλύτερη. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο, άλλωστε, η κυβέρνηση ήδη έχει ζητήσει από τους δανειστές να ρίξουν νερό στο κρασί τους και να δώσουν το πράσινο φως για την εξάμηνη αναβολή των μειώσεων στις συντάξεις, επικαλούμενη το υπερπλεόνασμα του προϋπολογισμού. 
Στο Μαξίμου θεωρούν ότι στην περίπτωση αυτή θα κερδίσουν πολιτικό χρόνο για να περιορίσουν τις απώλειες που καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις και για τον λόγο αυτόν η κυβέρνηση έχει ρίξει όλο το βάρος στις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό. Την πορεία των διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, εξάλλου, συζήτησε χθες ο Αλέξης Τσίπρας και κατά την τηλεφωνική επικοινωνία του με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Ολα ανοικτά

Πάντως προς το παρόν όλα είναι ανοιχτά. Το διαπραγματευτικό παιχνίδι για την Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και στα δύο κρίσιμα μέτωπα (Σκοπιανό και αξιολόγηση) και πλέον πλησιάζει η ώρα των πολιτικών αποφάσεων.
Σε ό,τι αφορά την τέταρτη αξιολόγηση και τις διαπραγματεύσεις για την επόμενη μέρα, Βερολίνο, Ουάσιγκτον, Σόφια είναι οι τρεις πρωτεύουσες - σταθμοί όπου παίζεται ένα σκληρό πόκερ για χρέος, μέτρα, εποπτεία, δεσμεύσεις και μεταρρυθμίσεις.
Οι μεγάλοι παίκτες αρχίζουν να ανοίγουν τα χαρτιά τους και να παίρνουν θέση για το ελληνικό ζήτημα. Στις προθέσεις όλων είναι τα βασικά ζητήματα να κλειδώσουν στη Σόφια. Στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας πραγματοποιείται στις 27 Απριλίου ένα ακόμη κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα, όπου αναμένονται σημαντικές αποφάσεις. Στόχος είναι στη συγκεκριμένη συνεδρίαση να οριστικοποιηθεί και να ανακοινωθεί η επιβίβαση του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Την επόμενη εβδομάδα στην Εαρινή Σύνοδο του Ταμείου στην Ουάσιγκτον θα φανούν οι προθέσεις του σχετικά με τις απαιτήσεις που θα θέσει για τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα συνοδεύουν την όποια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.  Ολα παίζονται στα πολλαπλά παράλληλα παζάρια που διεξάγονται αυτές τις ημέρες.

1. Ελάφρυνση ελληνικού χρέους υπό όρους (conditionality). Το θέμα κατάφερε να διχάσει τους ευρωπαίους εταίρους και να δημιουργήσει δύο στρατόπεδα στην προχθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Washington Group στις Βρυξέλλες, το οποίο απαρτίζουν οι πιο σημαντικοί παίκτες της ευρωπαϊκής οικονομίας και οι εκπρόσωποι των δανειστών. Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία, Φινλανδία και ορισμένες πρωτεύουσες της Ανατολικής Ευρώπης βρίσκονται σε ενιαία γραμμή υποστηρίζοντας ότι ελάφρυνση του ελληνικού χρέους χωρίς ανταλλάγματα, νέους όρους και δεσμεύσεις είναι αδύνατο να υπάρξει. 
Απέναντί τους στέκονται οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και κυρίως η Γαλλία που υπερασπίζεται τον δικό της μηχανισμό απομείωσης του ελληνικού χρέους, ο οποίος συνδέεται με την πορεία ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Η πρόταση των Γάλλων προβλέπει μείωση των δαπανών για το χρέος, αν η μέση ανάπτυξη την τελευταία πενταετία είναι χαμηλότερη από το 3,4% (σε ονομαστικούς όρους) και πλήρη απαλλαγή από την αποπληρωμή τοκοχρεολυσίων εφόσον αυτή είναι κατώτερη από το 2,8% του ΑΕΠ. Από την άλλη, αν ο ρυθμός μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας είναι υψηλότερος του 3,4% του ΑΕΠ (επίσης σε ονομαστικούς όρους), τότε θα απαιτείται κανονική αποπληρωμή των δανείων. Η κλεψύδρα των αποφάσεων για το χρέος έχει γυρίσει ανάποδα και μάλλον το ζήτημα θα οδηγηθεί σε ανώτερο επίπεδο από τη στιγμή που είναι αδύνατο να λυθεί σε τεχνικό επίπεδο.

2. Τέταρτη αξιολόγηση. Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, στη συνεδρίαση του EuroWorking Group, o Γιώργος Χουλιαράκης προσπαθούσε να καθησυχάσει τους εκπροσώπους των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ότι οι εκκρεμότητες για 75 από τα 88 προαπαιτούμενα είναι «τεχνικής φύσεως» και η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να τα λύσει. Πήρε το μήνυμα ότι χρόνος δεν υπάρχει και η κυβέρνηση πρέπει να τελειώνει, γιατί χωρίς «τεχνική συμφωνία» με τους θεσμούς τον Μάιο θα χαθεί και το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, οπότε η τελευταία ευκαιρία για να επικυρωθεί το τέλος της τέταρτης αξιολόγησης θα είναι η 12η Ιουλίου.

3. Αναπτυξιακό σχέδιο. Εχει ήδη προκαλέσει γκρίνιες και αντιδράσεις από τους δανειστές με επίκεντρο την αύξηση του κατώτατου μισθού και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τις προσλήψεις στο Δημόσιο και τις φορολογικές ελαφρύνσεις. Το «ράβε - ξήλωνε» πρέπει να έχει τελειώσει μέσα στις επόμενες μέρες για να παρουσιαστεί επισήμως στο Eurogroup της Σόφιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: