Οκτώ στους δέκα Έλληνες: "Οι φόροι μας δεν πιάνουν τόπο"
Του Σπύρου Δημητρέλη
Αυτό που η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων συζητά μεταξύ της, ότι δηλαδή οι φόροι που πληρώνουν για να συντηρούν την ελληνική κρατική μηχανή δεν "πιάνουν τόπο" αναδεικνύεται ανάγλυφα σε έρευνα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) η οποία δόθηκε πριν από λίγο στη δημοσιότητα.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι στα μάτια των Ελλήνων φορολογούμενων η κρατική μηχανή και οι δημόσιες υπηρεσίες είναι ουσιαστικά απαξιωμένες και σε καμία περίπτωση δεν αντιστοιχούν στις προσδοκίες τους από το ύψος των φόρων που καταβάλλουν προκειμένου να τις συντηρήσουν.
Πρόκειται για την έρευνα "Κίνδυνοι που έχουν σημασία" (Risks that matter 2018) στην οποία καταγράφονται οι απόψεις των πολιτών από 21 χώρες μέλη του ΟΟΣΑ όπως αυτές συγκεντρώθηκαν και επεξεργάστηκαν με ειδικά ερωτηματολόγια την άνοιξη αλλά και το φθινόπωρο του περασμένου έτους.
Πρόκειται δηλαδή για μια έρευνα η οποία έχει ενσωματώσει πλήρως τις προσδοκίες των πολιτών και την αξιολόγησή τους για το ελληνικό δημόσιο και τις υπηρεσίες που αυτό τους παρέχει με τις όποιες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια (π.χ. μοίρασμα κοινωνικού μερίσματος, κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης κ.ά.).
Από τα στοιχεία της έρευνας για την Ελλάδα προκύπτουν τα εξής άκρως ενδιαφέροντα:
- Το 82,1% των Ελλήνων θεωρεί ότι για το ύψος των φόρων που πληρώνει δεν λαμβάνει δημόσιες υπηρεσίες που να το ικανοποιεί. Συγκεκριμένα, το 82,1% δηλώνει ότι δεν λαμβάνει ένα δίκαιο μερίδιο δημοσίων ωφελημάτων με δεδομένους τους φόρους και τις εισφορές που πληρώνουν. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στις 21 χώρες του ΟΟΣΑ που έγινε η έρευνα είναι 58,5%, δηλαδή πολύ χαμηλότερα. Η Ελλάδα είναι "πρωταθλήτρια" αρνητικών απόψεων των πολιτών της για τις δημόσιες υπηρεσίες που λαμβάνει και βρίσκεται σε χειρότερη θέση από χώρες όπως το Μεξικό, η Πολωνία, η Χιλή και η Εσθονία.
- Το 77,8% των Ελλήνων θεωρεί ότι λαμβάνουν τα κοινωνικά ωφελήματα πολίτες οι οποίοι δεν τα δικαιούνται, κάνοντας έτσι μια σαφέστατη κριτική, στη στόχευση και στην ποιότητα της κοινωνικής πολιτικής στην Ελλάδα. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στις 21 χώρες του ΟΟΣΑ είναι 66,6%. Σε αυτό το πεδίο προφανώς οι πολίτες αναδεικνύουν το σημαντικό πρόβλημα της παραοικονομίας το οποίο στρεβλώνει την κοινωνική πολιτική αφού εμφανίζονται να δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα κλάδοι στους οποίους ενδημεί η φοροδιαφυγή.
- Το 70% των Ελλήνων θεωρεί ότι η κυβέρνηση δεν τους λαμβάνει υπόψη όταν σχεδιάζει τα κοινωνικά ωφελήματα. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στις 21 χώρες του ΟΟΣΑ είναι 61,1%.
- Ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό, 79,4% (στη δεύτερη θέση της κατάταξης μετά την Πορτογαλία_ παρουσιάζεται στους πολίτες οι οποίοι τάσσονται υπέρ της φορολόγησης των πλουσίων προκειμένου να στηριχθούν οι φτωχοί. Ο μέσος όρος στις 21 χώρες του ΟΟΣΑ είναι 67,8%.
Σε γενικές γραμμές η έρευνα του ΟΟΣΑ δείχνει ότι στην πλειοψηφία τους οι πολίτες των χωρών που ρωτήθηκαν εμφανίζονται δυσαρεστημένοι για τις δημόσιες υπηρεσίες και τα κοινωνικά ωφελήματα που τους παρέχονται. Θεωρούν όχι μόνο ότι είναι ανεπαρκή, αλλά και ότι είναι δύσκολο να έχουν πρόσβαση σε αυτά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου