Προς επανεξέταση των συντάξεων διαδοχικής ασφάλισης που βγήκαν μετά τον Mάιο 2016
Η εφαρμογή της εγκυκλίου του ΕΦΚΑ θα έχει αναδρομική ισχύ.
Αναδρομικά από τις 13 Μαΐου 2016, όταν και τέθηκε σε ισχύ ο ασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου, εφαρμόζεται η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας για τη διαδοχική και παράλληλη ασφάλιση.
Αυτό διευκρινίζει έγγραφο του ΕΦΚΑ που εκδόθηκε χθες, ανοίγοντας στην πράξη τον δρόμο για επανεξέταση όλων των συντάξεων που εκδόθηκαν από τη συγκεκριμένη ημερομηνία και μετά, και περιλαμβάνουν διαδοχικό ή παράλληλο χρόνο ασφάλισης. Και αυτό, γιατί όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο νομικός Δ. Μπούρλος, ο υπολογισμός του ποσού της σύνταξης δεν έχει γίνει με τον τρόπο που ορίζει η νέα εγκύκλιος.
Σύμφωνα με τον κ. Μπούρλο, με την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας την οποία υιοθετεί ο ΕΦΚΑ, εισάγεται μια νέα κοινωνικοασφαλιστική λογική στην αντιμετώπιση των περιπτώσεων που ο ασφαλισμένος κατά τη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου είχε μεταβολές ασφαλιστικού ταμείου (διαδοχική ασφάλιση), αλλά και ασφάλιση σε δύο Ταμεία κατά την ίδια χρονική περίοδο (παράλληλη ασφάλιση). Και πράγματι, η εγκύκλιος ορίζει ότι κανένας χρόνος ασφάλισης και καμία καταβληθείσα εισφορά δεν χάνονται. Οι χρόνοι ασφάλισης, παράλληλοι και μη παράλληλοι, που δεν λαμβάνονται υπόψη στη θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης, προσαυξάνουν το ποσό της σύνταξης. Στις περιπτώσεις που έχει διανυθεί παράλληλα χρόνος ασφάλισης σε περισσότερους του ενός ενταχθέντες στον ΕΦΚΑ φορείς πριν από την ένταξή τους στον φορέα, ο ασφαλισμένος έχει τη δυνατότητα να επιλέξει, για το παράλληλο αυτό διάστημα, τον χρόνο ασφάλισης που επιθυμεί να συνυπολογίσει, σύμφωνα με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης.
Για τον διαδοχικά ασφαλισμένο, που κατά τη λήξη της υποχρεωτικής ασφάλισής του, μετά την 1/1/2017, προκύπτει πολλαπλή δραστηριότητα, δίνεται η δυνατότητα να επιλέξει τις προϋποθέσεις του ενταχθέντος φορέα με τις οποίες επιθυμεί να συνταξιοδοτηθεί. Οι χρόνοι ασφάλισης με τους οποίους θεμελιώνεται το δικαίωμα, καθώς και ο χρόνος ασφάλισης στον ΕΦΚΑ, λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του ποσού της εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης.
Οπως εξηγεί στην «Κ» ο κ. Μπούρλος, με τις εγκυκλίους του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ αποσυνδέεται ο χρόνος ασφάλισης που χρησιμοποιείται για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος από τον χρόνο ασφάλισης που λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του ποσού σύνταξης.
Για τον υπολογισμό της σύνταξης, αξιοποιείται κάθε χρόνος ασφάλισης «για τον οποίο έχουν καταβληθεί εισφορές» (προφανώς αυτό δεν αφορά την ασφάλιση μισθωτών, όπου ο χρόνος λαμβάνεται υπόψη ανεξαρτήτως καταβολής εισφορών). Επίσης αξιοποιείται ο παράλληλος χρόνος ασφάλισης, ο οποίος προσαυξάνει το ποσό της σύνταξης.
Σύμφωνα με τον έγκριτο νομικό, έστω και με έμμεσο τρόπο, αποσαφηνίζεται ότι το όριο ηλικίας που ο ΟΑΕΕ ως τελευταίος φορέας που «διαβιβάζει» την αίτηση συνταξιοδότησης, όταν δεν πληρούνται σε αυτόν οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, είναι το 60ό και όχι το 62ο, που εσφαλμένα είχε ορισθεί, με παλαιότερες οδηγίες. Συνεπώς, αιτήσεις συνταξιοδότησης που είχαν απορριφθεί γι’ αυτό τον λόγο θα πρέπει να επανεξετασθούν.
Παράλληλα, διευκρινίζεται ότι οι διατάξεις διαδοχικής ασφάλισης εφαρμόζονται ακόμη και όταν ο χρόνος ασφάλισης είναι παράλληλος και δεν υπάρχει ούτε κατ’ ελάχιστον διαδοχικός.
Τέλος, ο κ. Μπούρλος επισημαίνει πως θα πρέπει ο ΕΦΚΑ, με επόμενη εγκύκλιό του, να ξεκαθαρίσει πώς θα αντιμετωπιστούν οι συνταξιοδοτήσεις με διαδοχικό χρόνο ασφάλισης πριν από τον νόμο 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου), για τις οποίες έχει ήδη υπάρξει επανυπολογισμός ποσών χωρίς αξιοποίηση παράλληλου χρόνου ασφάλισης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου