Με «ρυθμούς χελώνας»... τρέχει φέτος η διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων: Η πίεση στο «σύστημα» -δεδομένης και της συγκεκριμένης εξέλιξης- γίνεται ασφυκτική με το αίτημα για παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων να βρίσκει ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές. Και δεν είναι μόνο η έως τώρα προσέλευση των φορολογουμένων που κινείται σε... ιστορικά χαμηλά για την εποχή, αλλά και το ότι δεν έχουν ενσωματωθεί ακόμη στις φορο-δηλώσεις οι βεβαιώσεις αποδοχών χιλιάδων πολιτών.
Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Παρά το γεγονός ότι όπως είχε επισημάνει ουκ ολίγες φορές το enikonomia.gr η φετινή χρονιά θα είναι «χρονιά επιστροφών» -κάτι που αποτυπώνουν και τα μέχρι τώρα στοιχεία- εντούτοις οι φορολογούμενοι δεν δείχνουν και ιδιαίτερη σπουδή να υποβάλουν την δήλωσή τους. Φέτος μάλιστα η διαδικασία ξεκίνησε πιο αργά από πότε και 1,5 μήνα αργότερα σε σύγκριση με πέρυσι (27/5 έναντι 15/4), ενώ η διορία φέτος λήγει και 4 ημέρες νωρίτερα, στις 27 Αυγούστου 2021, έναντι 31 Αυγούστου που έληξαν οι δηλώσεις πέρυσι.
Ακόμα περιμένουν τις... βεβαιώσεις αποδοχών
Σε κάθε περίπτωση, αν και η διαδικασία ξεκίνησε εδώ και 30 μέρες, ο αριθμός τους δεν έχει προσεγγίσει ακόμη ούτε καν το 1 εκατ. ως τώρα. Όπως προκύπτει από στοιχεία της ΑΑΔΕ ποτέ άλλοτε δεν είχαν υποβληθεί τέτοια μέρα τόσο λίγες δηλώσεις. Τα προηγούμενα 4-5 χρόνια είχαν ήδη υποβληθεί τουλάχιστον 3 ή και 4 εκατομμύρια δηλώσεις, αναλόγως αν ξεκίνησε η υποβολή Μάρτιο ή Απρίλιο.
Πέρυσι για παράδειγμα, είχαν υποβληθεί 3,2 εκατ. δηλώσεις Ε1, στο διάστημα από 15/4 έως 26/6/2020. Εφέτος σε 60 ημέρες (27/8/21) από σήμερα τελειώνει η διορία υποβολής χωρίς προσαυξήσεις και σε 30 μέρες για όσους θέλουν έκπτωση 3% στην εφάπαξ εξόφληση του φόρου ή θέλουν να πάνε την εξόφληση του φόρου στις 8 μηνιαίες δόσεις.
«Βραχνά» για τους φορολογούμενους και τους λογιστές τους, συνιστά και το ότι ακόμα δεν έχουν αναρτηθεί μετά από 1 μήνα αναμονής οι βεβαιώσεις αποδοχών όσων πληρώθηκαν το 2020 από το υπουργείο Εργασίας για αναστολές και πρόγραμμα συνεργασίας, ούτε και βεβαιώσεις για επιδόματα πρόνοιας που έλαβαν πέρυσι χιλιάδες δικαιούχοι.
Χρονιά επιστροφών φόρου η φετινή
Επτά στους δέκα φορολογούμενους, πάντως, από εκείνους που έχουν υποβάλει ήδη φορολογική δήλωση είτε δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2020 είτε έχουν επιστροφή φόρου, ενώ ένας στους τέσσερις καλείται να πληρώσει έξτρα φόρο για τα εισοδήματα της περσινής χρονιάς, ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις είναι λιγότερος σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Η εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας με τους μειωμένους συντελεστές, το «πάγωμα» της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα, το «κούρεμα» του «πέναλντι» για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις και η απενεργοποίηση των τεκμηρίων διαβίωσης για τους πληττόμενους φορολογούμενους έχουν «ξεφουσκώσει» τα εκκαθαριστικά. Από τους κερδισμένους είναι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις λόγω της νέας κλίμακας που ενσωματώνει συντελεστή 9% (από 22%), για εισοδήματα έως και 10.000 ευρώ, τη μείωση της προκαταβολής φόρου από 100% σε 55% και την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
Ο «χάρτης» των φορολογουμένων για το 2020
Μέχρι στιγμής τα εκκαθαριστικά που έχουν εκδοθεί δείχνουν τα εξής:
To 26,4% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος, την πρώτη χρονιά της πανδημίας.
Συγκεκριμένα για 303.164 φορολογούμενους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 166.03 εκατ. ευρώ.
Ο μέσος όρος για τις δηλώσεις αυτές αυτές ανέρχεται στα 550 ευρώ.
Το 56,71% των φορολογουμένων δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα του 2020.
Συγκεκριμένα, 650.037 εκκαθαριστικά που εκδόθηκαν ξεχωριστά για κάθε σύζυγο έδειξαν ότι το αποτελέσματα της εκκαθάρισης ήταν μηδενικό.
Για το 16.85% των φορολογουμένων ή 193.118 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου.
333.651 φορολογούμενοι που απέκτησαν το 2020 εισοδήματα από ακίνητα που έχουν υποβάλει ήδη τη δήλωσή τους.
82.923 ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει το έντυπο Ε3, το οποίο είναι απαραίτητο για να μπορέσουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης πάγιων δαπανών και να κερδίσουν πιστωτικό που θα χρησιμοποιήσουν για την πληρωμή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων έως το τέλος του έτους.
Μετά την παράταση που δόθηκε η προθεσμία για την υποβολή της αίτησης και του έντυπο Ε3 για την ένταξη στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών λήγει στις 2 Ιουλίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου