Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Κλείνουν το μάτι στους μεγαλοιδιοκτήτες με τον ενιαίο φόρο

Πέμπτη, 06 Ιουνίου 2013 10:02

Κλείνουν το μάτι στους μεγαλοιδιοκτήτες με τον ενιαίο φόρο

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Κλείνουν το μάτι στους μεγαλοιδιοκτήτες με τον ενιαίο φόρο
Ας μην βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα για το αν με τον ενιαίο φόρο που ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο θα πληρώνουμε περισσότερα ή λιγότερα. Ένα μόνο είναι βέβαιο. Ότι η κυβέρνηση θα κάνει ότι μπορεί για να συλλέξει τα ίδια με φέτος δηλαδή 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα γίνει ανακατανομή βαρών.
Γράφει:  
Κάποιοι θα κερδίσουν και κάποιοι θα χάσουν. Ένα ακόμη είναι βέβαιο. Αποφασίζοντας να μην επιβάλλει φόρο επί της περιουσίας αλλά επί του κάθε ακινήτου ξεχωριστά, το υπουργείο Οικονομικών κλείνει το μάτι στους μεγαλοεπενδυτές. Διότι με αυτή τη μέθοδο φορολόγησης που προωθείται, η συγκέντρωση πλούτου δεν παίζει κανέναν απολύτως ρόλο. Είτε έχεις ένα διαμέρισμα στη Γλυφάδα, είτε μια πολυκατοικία ολόκληρη, με τον ίδιο ακριβώς συντελεστή θα φορολογηθείς.
Οριστικά συμπεράσματα για τον νέο φόρο που θα κληθούμε να πληρώσουμε από το 2014 (και ο οποίος θα αντικαταστήσει το χαράτσι της ΔΕΗ και τον ΦΑΠ) μπορούν να εξαχθούν μόνο με το τελικό νομοσχέδιο. Υπάρχουν όμως 10 στοιχεία που «φαίνονται» από τώρα.
1. Ο φόρος θα υπολογίζεται ανά ακίνητο (είτε αυτό είναι κτίσμα είτε οικόπεδο είτε χωράφι) και όχι συνολικά για την αξία της περιουσίας. Πρόκειται δηλαδή –όπως αναφέραμε και χθες- για μια παραλλαγή του χαρατσιού της ΔΕΗ και όχι για έναν ενιαίο φόρο ακινήτων. Αυτό είναι βέβαιο ότι θα ωφελήσει τους έχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία καθώς θα γλιτώσουν (φυσικά τα τελικά συμπεράσματα θα προκύψουν αφού βγουν τα νούμερα) τον φόρο με συντελεστή της τάξεως του 1,5%-2% για ένα τμήμα της περιουσίας τους.
2. Αφορολόγητο δεν θα υπάρχει για κανέναν. Ο φόρος θα υπολογίζεται για όλα τα ακίνητα ξεχωριστά. Θα θεσπιστούν πάντως μειωτικοί συντελεστές για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, για τους πολύτεκνους αλλά και για τους φορολογούμενους που εμφανίζουν εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας.
3. Βάση υπολογισμού του φόρου, θα είναι τα στοιχεία που αποτυπώνονται στο Ε9. Θα ληφθούν υπόψη οι μεταβολές που θα γίνουν με τις φετινές δηλώσεις καθώς το υπουργείο Οικονομικών μέσα από αυτά τα έντυπα περιμένει να συγκεντρώσει τις πληροφορίες και για τα αγροτεμάχια.
4. Θα φορολογούνται και τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα καθώς πλέον δεν θα αποτελεί κριτήριο το αν υπάρχει διασύνδεση με το δίκτυο της ΔΕΗ αλλά το αν το ακίνητο εμφανίζεται στο Ε9 του κάθε φορολογούμενου.
5. Θα λαμβάνεται υπόψη το είδος του ακινήτου (αποθήκη, γκαράζ, μαγαζί, κατάστημα) κάτι το οποίο δεν συμβαίνει με το χαράτσι της ΔΕΗ η οποία τα «βλέπει» όλα ίδια.
6. Στα κτίσματα ο φόρος θα επιβάλλεται ανά τετραγωνικό, στα εντός σχεδίου οικόπεδα ανά μέτρο και στα εκτός σχεδίου οικόπεδα ανά στρέμμα. Για τα κτίσματα, ο φόρος θα έχει βάση υπολογισμού τα δύο ευρώ. Προσοχή όμως. Δεν σημαίνει ότι όλα τα κτίσματα θα φορολογούνται με δύο ευρώ. Επί αυτής της αρχικής τιμής, θα επιβάλλονται αυξητικοί συντελεστές προκειμένου να συνυπολογιστεί το πόσο παλαιό ή καινούργιο είναι ένα ακίνητο, το πόσο μεγάλο ή μικρό, ο όροφος στον οποίο βρίσκεται κλπ. Η τιμή ανά τετραγωνικό θα συνδεθεί και με την αντικειμενική αξία της κάθε περιοχής προκειμένου να παίζει και αυτό το στοιχείο ρόλο (σε διαφορετική περίπτωση Μαγούλα και Εκάλη θα ήταν το ίδιο).
7. Βάση υπολογισμού αναμένεται να αποτελέσουν οι καινούργιες αντικειμενικές αξίες οι οποίες θα είναι αυξημένες κυρίως στην επαρχία και στις «φτωχότερες» γειτονιές της Αττικής.
8. Το εκκαθαριστικό θα αποστέλλεται από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και όχι από τη ΔΕΗ. Το ποσό θα μπορεί να καταβάλλεται και σε δόσεις.
9. Θα ξεκινήσουμε να το πληρώνουμε από τα μέσα του 2014 αφού δηλαδή ολοκληρωθεί η καταβολή και της τελευταίας δόσης του χαρατσιού της ΔΕΗ.
10. Στις μονοκατοικίες θα επιβάλλεται φόρος και για το οικόπεδο μόνο αν υπάρχει υπόλοιπο συντελεστή δόμησης καθώς σε διαφορετική περίπτωση τα στοιχεία του οικοπέδου δεν εμφανίζονται στο Ε9.

Δεν υπάρχουν σχόλια: