SUCCESS STORY ΤΕΛΟΣ, ΞΑΝΑ ΣΤΗΝ ΕΠΑΙΤΕΙΑ…
→Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε τις συζητήσεις (με επιστολή σε Λαγκάρντ, Ντάισελμπλουμ, Ολι Ρεν και Μάριο Ντράγκι) για να πάρει η Ελλάδα κι άλλα χρήματα από τον «μηχανισμό διάσωσης», που σημαίνει νέο μνημόνιο και νέα σκληρά μέτρα
→Μέχρι τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση πρέπει να προσλάβει δύο τουλάχιστον μάνατζερ από το εξωτερικό, με πείρα στα φορολογικά
Του Μάριου Χριστοδούλου
Στα σκαριά βρίσκεται ένα τρίτο δάνειο για τη χώρα μας, σύμφωνα με την «Επιστολή Προθέσεων» που απέστειλε στις 17 Μαΐου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην Κριστίν Λάγκαρντ και συνοδεύεται από το κείμενο του αναθεωρημένου Μνημονίου που υπέγραψε η χώρα μας με το ΔΝΤ. Στην επιστολή, η οποία εστάλη παράλληλα και στους τρεις επικεφαλής των ευρωπαϊκών οργάνων Γερούν Ντάισελμπλουμ, Ολι Ρεν και Μάριο Ντράγκι, υποστηρίζεται η ιδέα για ένα νέο δάνειο προς τη χώρας μας με τη σύμφωνη γνώμη των κρατών-μελών της ευρωζώνης.
Η χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2014 και με την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα είναι συνεπής ως προς τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει να υλοποιήσει. Οι συζητήσεις για μία νέα δανειακή σύμβαση έχουν αρχίσει να παίρνουν «σάρκα και οστά».
Επί του ίδιου θέματος τοποθετήθηκε χθες και ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος δεν απέκλεισε ένα τρίτο ποσό δανείου προς την Ελλάδα από τον «μηχανισμό διάσωσης». Βέβαια, νέο δάνειο σημαίνει νέα σκληρά μέτρα για τους Ελληνες και τα χειμαζόμενα νοικοκυριά, πλέον των παρεμβάσεων που απαιτούνται και δεν έχουν προσδιοριστεί για να κλείσει το δημοσιονομικό «κενό» της διετίας 2015–2016, που εκτιμάται στα 4,2 δισ. ευρώαπό την κυβέρνηση και στα 8 δισ. ευρώ από τους δανειστές.
Ολα αυτά πρόκειται να τα ζητήσει η κυβέρνηση με την τρόικα τον Σεπτέμβριο στο μεγάλο κρας-τεστ της ελληνικής οικονομίας. Μέχρι τότε όμως μια σειρά από μνημονιακές υποχρεώσεις θα πρέπει να υλοποιηθούν, με την πρόσληψη δύο τουλάχιστον μάνατζερ από το εξωτερικό, με πείρα στα φορολογικά, και το «πάγωμα» του 10% από τις πιστώσεις των ΔΕΚΟ να βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας.
Υπό παρακολούθηση οι τραπεζικοί λογαριασμοί
Παράλληλα, καθιερώνονται νέα φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις, ενώ ειδική εφαρμογή που θα «ανέβει» στο ΤΑΧΙS θα «βλέπει» τους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων μαζί με όλες τις κινήσεις του βιβλιαρίου.
Επίσης, καταρτίζεται νέο ποινολόγιο για τις εργατικές παραβάσεις και προωθείται σχέδιο τιτλοποίησης των δημόσιων ακινήτων.
Αναλυτικότερα:
1. Καθιερώνονται ποσοτικά κριτήρια απόδοσης και τριμηνιαίοι στόχοι βάσει των οποίων θα προκύψουν οι υποχρεωτικές απολύσεις στο Δημόσιο καθώς και οι υπάλληλοι που θα μπουν σε διαθεσιμότητα.
2. Στον «πάγο» μπαίνει το 10% των πιστώσεων που δικαιούνται να λάβουν οι ΔΕΚΟ ως επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το ποσό αυτό θα εκταμιεύεται το δεύτερο εξάμηνο του έτους, εφόσον όμως πληρούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι γενικής κυβέρνησης.
3. Λίστα με όλες τις αιτήσεις επιστροφής φόρου είναι υποχρεωμένη να αποστέλλει από τον Οκτώβριο του 2013 η κυβέρνηση στην τρόικα, σημειώνοντας μέχρι και την ημερομηνία κατά την οποία προέκυψαν.
4. Πρόσληψη τουλάχιστον δύο μάνατζερ από το εξωτερικό με σημαντική διεθνή επαγγελματική πείρα στη φορολογική διοίκηση. Τα δύο αυτά στελέχη θα προΐστανται της πενταμελούς επιτροπής που συστήνεται για τα φορολογικά, τα μέλη της οποίας θα ορίζονται από τον υπουργό Οικονομικών.
5. Δημιουργείται ομάδα εργασίας θεσμικών μεταρρυθμίσεων υπό την προεδρία του γ.γ. Δημοσίων Εσόδων. Οι μελέτες της θα κοινοποιούνται στην τρόικα.
6. Αναστέλλονται οι διαδικασίες είσπραξης οφειλών άνω του 1,5 εκατ. ευρώ που έχουν χαρακτηριστεί ως μη εισπράξιμες.
7. Καταργείται ο έλεγχος των φορολογικών δηλώσεων σε βάθος 10ετίας.
8. Υποθέσεις με οφειλέτες που χρωστούν στο Δημόσιο χρέη πάνω από 50.000 ευρώ και δεν μπορούν να τα πληρώσουν θα διαβιβάζονται στη Μονάδα Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών.
9. Καθιερώνεται υποχρεωτικά η χρήση του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου στις συναλλαγές πολιτών με υπουργεία μέχρι το τέλος του 2013.
10. Το ΤΑΧΙS θα «βλέπει» τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν οι φορολογούμενοι μαζί με όλες τις κινήσεις. Η πιλοτική εφαρμογή ξεκινά τον Ιούλιο, ενώ σε πλήρη ανάπτυξη θα βρίσκεται τον Σεπτέμβριο..
11. Λήψη πρόσθετων μέτρων που θα περιορίζουν τη δυνατότητα συσσώρευσης ληξιπρόθεσμων οφειλών.
12. Καθιέρωση νέων φορολογικών κινήτρων για επενδύσεις. Ετοιμάζεται σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί τον Σεπτέμβριο στη Βουλή και με το οποίο θα κωδικοποιούνται όλα τα φορολογικά κίνητρα που ισχύουν σήμερα για τις ιδιωτικές συμβάσεις.
13. Θεσπίζονται ειδικές διατάξεις που θα προβλέπουν συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα λήξης για όλες τις επιδοτήσεις στον τομέα επενδύσεων.
14. Καταρτίζεται νέο ποινολόγιο για τις παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας μέχρι το τέλος Ιουλίου, με καλύτερη αντιστοίχηση του ύψους της τιμωρίας με τη σοβαρότητα της παράβασης. Παράλληλα θα υπάρξει νέος εργατικός κώδικας μέχρι το τέλος του 2013.
15. Καταρτίζεται μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου λίστα με προϊόντα (π.χ. βιταμινών) για τα οποία θα επιτραπεί η πώληση και σε άλλα σημεία πλην των φαρμακείων.
16. Θα τεθεί σε εφαρμογή το μοντέλο της τιτλοποίησης ακινήτων. Θα δημιουργηθούν ειδικά καλάθια ακινήτων με σκοπό να διατεθούν σε ξένους επενδυτές. Πρόκειται για οικόπεδα που δεν περιλαμβάνονται σε αυτά τα οποία έχουν μπει σε τροχιά πώλησης από το ΤΑΙΠΕΔ. Επιπρόσθετα, θα διασφαλιστεί ότι τέτοιες τιτλοποιήσεις σε καμία περίπτωση δεν θα επιβραδύνει το υφιστάμενο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων από το οποίο επιδιώκονται έσοδα 7,9 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012–2016.
…………………………………………………………………………………………………..
«Εφάπαξ» η εισφορά αλληλεγγύης για 450.000 συνταξιούχους του Δημοσίου
Τα «δεινά» για τους Ελληνες δεν έχουν τελειωμό, καθώς λίγο πριν φορτωθούν νέα, 450.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου (στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες, δικαστικοί, πανεπιστημιακοί, ιατροί του ΕΣΥ κ.λπ.) θα πρέπει να πληρώσουν ολόκληρα τα ετήσια ποσά της εισφοράς αλληλεγγύης που αναλογούν στις συντάξεις του 2012. Τα ποσά θα έπρεπε να είχαν παρακρατηθεί τμηματικά από τις μηνιαίες συντάξεις το 2012, πράγμα το οποίο δεν συνέβη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου