Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Θέλουν να βγάλουν στο σφυρί (και) τα σπίτια του κόσμου | Εφημερίδα των συντακτών

Θέλουν να βγάλουν στο σφυρί (και) τα σπίτια του κόσμου | Εφημερίδα των συντακτών

Θέλουν να βγάλουν στο σφυρί (και) τα σπίτια του κόσμου

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να επιτρέψει τους πλειστριασμούς ακόμη και της πρώτης κατοικίας

Των Χάρη Ιωάννου – Βασίλη Γεώργα

Μετά το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας μέσω ΤΑΙΠΕΔ, τώρα έρχεται και η σειρά της ιδιωτικής περιουσίας, καθώς η κυβέρνηση σχεδιάζει να επιτρέψει εκ νέου τους πλειστηριασμούς κατοικιών, οδηγώντας χιλιάδες δανειολήπτες σε απόγνωση.

Σε παρέμβασή του χθες στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θ. Σκορδάς αποκάλυψε τις προθέσεις της κυβέρνησης, επαναλαμβάνοντας εμμέσως πλην σαφώς και το… σαμαρικής εμπνεύσεως greek success story: «Θα πρέπει από τώρα να δούμε, όσο αρχίζει η οικονομία να βγαίνει από την κρίση(!), τι θα κάνουμε με αυτές τις αναστολές πλειστηριασμών που συσσωρεύονται από το 2008 και το 2009. Γιατί κάποια στιγμή θα μπει ένα τέλος αναγκαστικά στην αναστολή των πλειστηριασμών και ξέρετε τι θα γίνει τότε; Θα έχει μπουκώσει το σύστημα με έναν πολύ μεγάλο αριθμό ακινήτων, που αν βγουν μαζικά έξω από το καθεστώς της αναστολής, θα μηδενίσουμε την ακίνητη περιουσία του κάθε Ελληνα πολίτη».

«Αυτό θέλετε να συμβεί ή θέλετε έγκαιρα να βρούμε μια λύση για το τι πρέπει να γίνει;» αναρωτήθηκε και κάλεσε τα κόμματα σε συζήτηση εντός του καλοκαιριού, «για να μη συζητούνται τα πράγματα μόνο σε μια κοντόφθαλμη λογική».

Ο κ. Σκορδάς επικαλέστηκε το παράδειγμα της Ισπανίας, τονίζοντας πως μόνο το α” τρίμηνο του 2013 έγιναν 42.000 κατασχέσεις ακινήτων σε δανειολήπτες, «ενώ εδώ [στην Ελλάδα] δεν έγινε καμία».

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα προστατεύονται έως την 31η Δεκεμβρίου 2013 όλα τα ακίνητα με αντικειμενική αξία έως 200.000 ευρώ, ενώ έχουν παγώσει οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας ανεξαρτήτως ποσού.

Την ίδια στιγμή κανείς δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει τις επιπτώσεις από την πιθανή άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας που θα ισχύει μέχρι και το τέλος του 2013.

Σήμερα υπολογίζεται ότι πάνω από το 20% των στεγαστικών δανείων, δηλαδή περίπου 15 δισ. ευρώ σε σύνολο 73,6 δισ. ευρώ, βρίσκονται στο «κόκκινο» και δεν αποπληρώνονται κανονικά. Τα δάνεια που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες «αντικρίζονται» στην ουσία με υποθήκες τα ίδια τα σπίτια των δανειοληπτών, και μία κατάρρευση των τιμών στην αγορά θα μείωνε κάθετα την αξία τους, υποχρεώνοντας το χρηματοπιστωτικό σύστημα σε διαγραφές δισεκατομμυρίων ευρώ.

Πέρυσι, παρά τη διψήφια υποχώρηση των τιμών, οι αγοραπωλησίες νέων κατοικιών υπολογίζεται ότι δεν ξεπέρασαν τις 4.000 σε σύνολο 8.000-10.000 ακινήτων που άλλαξαν χέρια, όταν το 2007-2008 πωλούνταν περί τα 100.000 νεόδμητα ακίνητα.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης παραδέχτηκε ακόμη ότι δάνεια ιδιωτών και εταιρειών από ελληνικές τράπεζες θα εξαγοραστούν από τα λεγόμενα distressed funds (hedge funds που επενδύουν σε προβληματικά χρέη). Αυτό δεν αφορά τα ενυπόθηκα δάνεια, όπως είπε, εκ των οποίων 800.000 στεγαστικά και τα οποία σήμερα εξυπηρετούνται. «Μιλάμε για επιχειρηματικά δάνεια, όπου έχει πτωχεύσει η εταιρεία ή είναι απλά δάνεια από πιστωτικές κάρτες που δεν πληρώνονται και ο κάτοχος της κάρτας δεν έχει κανένα περιουσιακό στοιχείο», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Σκορδάς.

………………………………………………………………………………..

ΠΑΣΟΚ: «Βιαστικές και επιπόλαιες» οι δηλώσεις Σκορδά

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε χθες από τις αναφορές του υφυπουργού Θ. Σκορδά περί αναστολής του παγώματος των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, σε οξύ τόνο ήλθαν οι πρώτες αντιδράσεις και μάλιστα από κυβερνητικό εταίρο (ΠΑΣΟΚ). «Την ώρα που η ανεργία συνεχίζει να κινείται ανοδικά δεν πρέπει με άστοχες και άκαιρες δηλώσεις να πυροδοτούνται σενάρια ανασφάλειας στους πολίτες», επισήμανε χθες ο Θ. Μωραΐτης και προειδοποίησε για ενδεχόμενο «διαλυτικής επίδρασης στην ελληνική οικονομία, η οποία δεν αντέχει βιαστικές και επιπόλαιες δηλώσεις».

Σε ανακοίνωσή του χθες το βράδυ ο κ. Σκορδάς επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις των δηλώσεών του, τονίζοντας πως «για την κυβέρνηση δεν τίθεται θέμα αλλαγής της υφιστάμενης απόφασης για αναστολή των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας» και προσθέτοντας πως οι δηλώσεις του αφορούσαν έναν «προβληματισμό που αφορά στην ομαλή μετάβαση μετά την έξοδο από την κρίση».
05/06/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: