Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΙΑΙΟ ΦΟΡΟ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ. ΔΕΝ ΓΛΙΤΩΝΟΥΝ ΟΥΤΕ ΟΙ ΚΑΤ” ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΑΓΡΟΤΕΣ
Του Μάριου Χριστοδούλου
Τριάντα τρεις διαφορετικοί συντελεστές θα «ανεβοκατεβάζουν» τον ενιαίο φόρο που θα επιβληθεί στα ακίνητα από το 2014, από τον οποίο δεν θα γλιτώσουν τελικά ούτε οι κατ΄ επάγγελμα αγρότες.
Σύμφωνα με την πρόταση που παρουσίασε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στους εκπροσώπους της διακομματικής, ο νέος φόρος θα έχει μηδενικό αφορολόγητο και ίσως να προβλέπει μεγαλύτερο αριθμό εξαιρέσεων από το σημερινό «χαράτσι» της ΔΕΗ (όπως π.χ. για ανάπηρους κ.λπ.).
Στα εντός σχεδίου κτίσματα ο φόρος θα υπολογίζεται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα του ακινήτου και θα ξεκινά από το 1 ή τα 2 ευρώ για τα αστικά ακίνητα. Για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα και αγροτεμάχια ο φόρος θα υπολογίζεται με βάση το στρέμμα.
Σε αυτό ακριβώς το σημείο θα ενεργοποιούνται οι 33 συντελεστές που θα ρυθμίζουν το μέγεθος της φορολογικής επιβάρυνσης ανάλογα με τη γεωγραφική θέση του οικοπέδου ή του κτίσματος. Συγκεκριμένα αν βρίσκεται σε παραλιακή ζώνη (απόσταση από τη θάλασσα), αν είναι χέρσο, καλλιεργούμενο ή μισθωμένο. Οι επιβαρύνσεις προβλέπεται να είναι πολύ μεγάλες για τις εκτάσεις που έχουν μεγάλη εμπορική αξία και βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές.
Αλλο Ρόδος, άλλο Μέγαρα
Για παράδειγμα, 5 στρέμματα στη Σαντορίνη ή στη Ρόδο ή στη Μύκονο ή στη Χαλκιδική θα φορολογούνται με πολύ υψηλό συντελεστή ανά στρέμμα, π.χ. 20 – 25 ευρώ, σε σχέση με ένα οικόπεδο ανάλογης στρεμματικής έκτασης που βρίσκεται στα Μέγαρα ή στη Λάρισα ή στην Αρκαδία και γενικά σε περιοχή που δεν αποτελεί τουριστικό προορισμό.
Ο νέος φόρος θα αγγίξει τελικά και τους αγρότες καθώς για εισπρακτικούς λόγους δεν είναι δυνατή η εξαίρεσή τους. Η κυβέρνηση αναζητεί 3,2 δισ. ευρώ από τη φορολόγηση των ακινήτων και ως εκ τούτου ο αγροτικός πληθυσμός καλείται με το συμβολικό ποσό του ενός ευρώ ανά στρέμμα να υποστηρίξει τον εισπρακτικό στόχο του μνημονίου. Δηλαδή αν ένας αγρότης έχει 50 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης θα πληρώνει τον χρόνο 50 ευρώ.
Επιφυλάχθηκαν
Επί του σχεδίου Στουρνάρα δεν υπήρξε καμία απάντηση από τους εκπροσώπους των κομμάτων, οι οποίοι επιφυλάχθηκαν να το μελετήσουν λαμβάνοντας υπ΄ όψιν και τα στοιχεία που τους υποσχέθηκε ότι θα τους αποστείλει ο υπουργός Οικονομικών σχετικά με τις επιβαρύνσεις που προκύπτουν ανά κατηγορία φορολογούμενων σε σχέση με τις σημερινές από το «χαράτσι» και τον ΦΑΠ.
Ακόμη και αυτό το σχέδιο αυτό είναι πολύ πιθανό να ανατραπεί και η κυβέρνηση να βαδίσει στην πεπατημένη του «χαρατσιού» της ΔΕΗ για τα ακίνητα και κατά το επόμενο έτος ώστε να αποφύγει «διαρροές» στα έσοδα που κατανέμονται σε 1,8 δισ. ευρώ από τα κτίσματα και τις εντός σχεδίου εκτάσεις, 600 εκατ. ευρώ από τα νομικά πρόσωπα και 800 εκατ. ευρώ από εκτός σχεδίου εκτάσεις.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών:
-Δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις από τον φόρο αλλά θα προβλέπεται μικρή επιβάρυνση για τις μικρές και μεσαίες ιδιοκτησίες και επιβάρυνση των πιο προνομιούχων ακινήτων.
- Οι κατ” επάγγελμα αγρότες θα πληρώνουν φόρο 1 ευρώ το στρέμμα.
- Στα εκτός σχεδίου οικόπεδα ο φόρος θα κλιμακώνεται και θα προσαυξάνεται με βάση 33 κριτήρια υπολογισμού της αξίας του, όπως είναι η γεωγραφική θέση, το αν είναι χέρσο, καλλιεργούμενο ή μισθωμένο, η απόσταση από τη θάλασσα, ενώ μεγάλες θα είναι οι επιβαρύνσεις για όσα αγροτεμάχια έχουν οικοπεδική αξία (τουριστικές περιοχές κ.λπ.).
- Στα αστικά ακίνητα ο φόρος θα επιβάλλεται από 1 ευρώ ανά τετραγωνικό για κτίσματα και εντός σχεδίου οικόπεδα, αλλά θα αυξάνεται κατά 1 ή 2 ευρώ με βάση δεκάδες κριτήρια όπως: η εμπορική αξία, ο όροφος, η οδός, το οικοδομικό τετράγωνο, αν βλέπει θάλασσα κ.λπ..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου