Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ - ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ Στα «χαρακώματα» για φόρους στα ακίνητα

ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ - ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ

Στα «χαρακώματα» για φόρους στα ακίνητα

Στα «χαρακώματα» για φόρους στα ακίνητα
Σε θέση «μάχης» βρίσκονται οι φορείς της αγοράς ακινήτων με αφορμή τους φόρους στα ακίνητα. Ιδιοκτήτες ακινήτων και κατασκευαστές κάνουν λόγο για κατάρρευση της οικοδομής και της κτηματαγοράς και για φορολογική επιβάρυνση που θα οδηγήσει σε «κατεδάφιση» της αγοραστικής αξίας της ακίνητης περιουσίας.
Σε εκδήλωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων ο πρόεδρος, Στ. Παραδιάς ανέφερε ότι την τελευταία τριετία στην ουσία δεκαπλασιάστηκε το φορολογικό βάρος της ακίνητης περιουσίας, η κρίση εκμηδενίζει βαθμιαία τα μισθωτικά εισοδήματά της, οι φόροι «κατεδαφίζουν» την αγοραστική της αξία, ποινικοποιήθηκε βαρύτατα η αδυναμία εξόφλησής τους, και τελικά η περιουσία μεταβλήθηκε από δικαίωμα, σε πραγματικό βάρος...
Ως προς τον ενιαίο φόρο κατοχής ακινήτων, ο κ. Παραδιάς τόνισε χαρακτηριστικά ότι το κράτος πρέπει να επιδιώξει να εισπράξει όχι πολλά από λίγους, αλλά λίγα από πολλούς! Γι΄αυτό η φορολογική βάση θα πρέπει να είναι κάθε είδος ακίνητης περιουσίας, χωρίς καμιά εξαίρεση ή αφορολόγητο. Εναλλακτικά θα μπορούσε να ισχύσει μη βεβαίωση φόρου έως και 50 ευρώ ετησίως, που θα κάλυπτε περιουσία έως και 50.000 ευρώ. Θα πρέπει να υιοθετηθούν χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές και μεγάλα φορολογικά κλιμάκια, και η πληρωμή να μεθοδευτεί σε έξι διμηνιαίες δόσεις, με έκπτωση 10% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης όλου του ποσού.
Αντικειμενικές 
Ως προς τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων ο κ. Παραδιάς τόνισε ότι πρέπει να γίνει άμεση μείωση κατά -40% όλων των υψηλών τιμών ζώνης, μείωση κατά -50% των συντελεστών εμπορικότητας, μείωση κατά -20% των συντελεστών παλαιότητας και να καθιερωθεί μειωτικός συντελεστής 0,50 για τα μακροχρόνια ξενοίκιαστα κτίσματα.
Για 1 εκατ. εργαζόμενους που δραστηριοποιούνται στον χώρο της οικοδομής και που βρίσκονται σε αδράνεια, κάνει λόγο και η Ομοσπονδία Κατασκευαστών Κτιρίων. Το νέο Δ.Σ. που εξελέγη με πρόεδρο ξανά τον Δ. Καψιμάλη, ζήτησε μεταξύ άλλων κατάργηση του φόρου ακίνητης περιουσίας στις οικοδομικές επιχειρήσεις για τα απούλητα διαμερίσματα ή αναστολή εφαρμογής τέτοιου φόρου για δέκα χρόνια μετά την έκδοση των οικοδομικών αδειών. Αναστολή εφαρμογής του ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα τουλάχιστον μέχρι το 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια: